MP3 Jukebox 44/2008

05.11.2008 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

High Places - From Stardust To Sentience (9/10)
MP3 ke stažení
žánr: experimentální hudba, dance

High Places - High Places
Kapel jako High Places není mnoho. Chcete popsat jejich sound, ale slova se proměňují v obláčky páry. Ze zoufalství začnete přemýšlet, koho připomínají, ale najednou cítíte slabost v hrudi a ztrácíte půdu pod nohama. Brooklynští High Places jsou prostě unikátní a rozhodně je musíte slyšet na vlastní uši. Jejich bezejmenný debut patří k nejpozoruhodnějším deskám letošního roku a skladba "From Stardust To Sentience" je jeho vrcholem. Do smyček, lupanců, motivu z dětského klavíru a podivného rytmu se v éteru vznáší hlas zpěvačky Mary Pearson. Možná má navodit dojem, že všechno je pod kontrolou. Krásná iluze.
PS: High Places hrají ve čtvrtek 6. listopadu v Divadle Archa v rámci FAMUfestu!
The Week That Was - Learn To Learn (8/10)
MP3 ke stažení

The Week That Was - The Story Waits For No One (7/10)
MP3 ke stažení
žánr: art-rock, indie-rock

The Week That Was - The Week That Was
O anglických Field Music jsme psali loni v lednu, těsně před vydáním jejich druhé desky "Tones Of Town". Album trochu neprávem zapadlo a kapela se v podstatě rozpadla. Bráchové Brewisové si jdou vlastní cestou, David má projekt School Of Language a Peter právě debutuje s kapelou The Week That Was. Jejich debut zní, jako kdyby pokračovali tam, kde Field Music skončili: chytré aranže se spoustou zvláštních nástrojů, nervní post-punková rytmika a typicky britské písničkářství. Žádný div, že sklízí takový zájem v Americe.

Podívat se můžete i na kancelářský videoklip ke "Scratch The Surface":


Grouper - Heavy Water (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: ambient, folk

Grouper - Dragging A Dead Deer Up A Hill
Ambientní specialistka Liz Harris si říká Grouper a v posledních letech si na poli hudební alternativy udělala slušné jméno. Na své nejnovější desce "Dragging A Dead Deer Up A Hill" balí do svých zádumčivých zvukových ploch křehké folkové písničky. Ačkoliv místo balí bych možná měl použít sloveso pohřbívá. Na "Heavy Water" zní, jako kdyby zpívala zpod mořské hlubiny.

K písni patří i značně ambientní videoklip. Zdánlivě se v něm nic nehýbe, takže video přikládáme pro ty, kteří si nechtějí stahovat MP3:


DVA - Nunovó Tango (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: freak folk

Dva - Fonók
Královehradeční DVA jsou na domácí hudební scéně trochu jako zjevení. Na své debutové desce "Fonók" zní jako kapela z cirkusu, která trochu přebrala drog a dala si za úkol natočit soundtrack k maďarskému pornu. Je tam slyšet jemný závan inspirace v americké freak folkové vlně, trocha kabaretního popu, ale jinak jsou zcela svoji. A ty úchylné pseudo-maďarské texty, to se musí slyšet, aby jeden uvěřil. Občas sice sklouznou do pitvoření a večerníčkovské dětinskosti, ale pořád je to lepší, než kdyby se u toho tvářili smrtelně vážně. "Fonók" je rozhodně zatím jedna z mála letošních českých desek, které zní opravdu světově.
Travis - J. Smith (7/10)
MP3 ke stažení
žánr: brit- pop

Travis - Ode To J. Smith
Novou desku skotských Travis "Ode To J. Smith" jsme už na musicserveru recenzovali, když vyšla v Evropě. Teď album přichází na americký trh a kapela pro tento účel vypouští promo MP3 v podobě skladby "J. Smith". Byl to vůbec první track, který byl z desky ke slyšení a v červnu vyšel na limitovaném EP. Skladba má kouzlo lehkých popěvků, kterými se Travis proslavili na konci minulého století. V druhé polovině ale překvapí bezmála artrockovým vyvrcholením s operním chórem.

Pokud vám píseň přijde trochu klaustrofobická, pak si k ní pusťte následující klip složený ze záběrů průmyslové kamery na muže, který byl uvězněný jedenačtyřicet hodin ve výtahu. Vlastně ani netuším, jestli je to oficiální klip, každopádně k písni pěkně sedne.




DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY