Vojín Blunt hlásí: Mise Praha splněna!

28.10.2008 10:14 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Druhá pražská zastávka Jamese Blunta se tentokrát obešla bez výtek ekologů, na pomoc si radši pozval dvě předkapely. Všechny ztracené, ale milované duše si daly opáčko, tentokrát na Výstavišti. Všechny příběhy pondělního večera skončily, jak je Bluntovým zvykem, velkým happyendem.
James Blunt, Tesla Aréna, Praha, 27.10.2008
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Určitě nebudu sám, kdo má rád, když nějaký příběh skončí porážkou zla. Jednu takovou pohádkovou story prožil i James Blunt, který se vrátil, aby v Praze odehrál svůj druhý koncert. S tím prvním měl sice hodně společného, tentokrát však nedošlo ani na organizátorské zmatky jako minule v Lumbeho zahradě Pražského hradu, ani neproběhlo žádné ekologické násilí (v roce 2006 byl kvůli umístění pódia pokácen strom). A místo narvaného prostranství v překrásném zeleném prostředí na něj čekala šedivá hala s poloviční návštěvou. Co se za ty dva roky vlastně změnilo?

David Deyl, Tesla Aréna, Praha, 27.10.2008
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Mnoha změn se letos dočkal support, který byl rozvržen na dvě etapy. Premiéru si před velkým shromážděním prožil David Deyl do toho vlítli rovnýma nohama a rozjeli svou rock'n'rollovou párty. Rázem tu byla šedesátá léta a s nimi tři kluci slušivě vyšňoření jako Brouci. Písničky měly taktéž energii a ducha té doby.

James Blunt, Tesla Aréna, Praha, 27.10.2008
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
James Blunt si to nejlepší nechal až na samotný závěr, kdy se jeho sehraná kapela drobet odvázala a povystrčila růžky v přídavku "So Long, Jimmy". Jinak se toho večera hrálo podle přesně stanovených not a na střídačku zněly skladby zcela nové a ty známější z alb "Back To Bedlam" a loňské "All The Lost Souls". Blunt se nevyhnul intonačním chybám, které dělal i při své první návštěvě, byly dokonce i chvíle, kdy hlasově nestíhal ("Out Of My Mind"). Když ho však vidíte v akci, nemáte problém mu drobné nedostatky odpustit. Vše je totiž snadno uvěřitelné, podané s lehkostí. Navíc není radno se soustředit jen na stokrát ohranou "You're Beautiful", která nemohla chybět.

James Blunt, Tesla Aréna, Praha, 27.10.2008
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Živě totiž překvapivě lépe fungovaly písničky z "All The Lost Souls". Pravdou ale je, že když James spustil "High", měl publikum v tu ránu na své straně. Nezapomenutelně zapůsobila "No Bravery", kdy byly promítány scenérie z válečného Kosova, tehdy si člověk rychle uvědomil, jak je mír nestabilní "veličina". Opakování sborového zpěvu v "Goodbye My Lover" na menším pódiu poblíž zvukaře (zvuk během večera patřil rozhodně k tomu lepšímu, co se v dnešní Tesle dá zaslechnout) fungovalo dle přesně sepsané čítankové šablony. Koncert měl spád, tomu dopomáhal prostý vizuální doprovod s projekčními plochami, ale padající konfety během závěrečné "1973" byly už bezpochyby kýč. Naopak laserovými paprsky podkreslená "Shine On" zapůsobila výtečně.

James Blunt, Tesla Aréna, Praha, 27.10.2008
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Dá se tedy říct, že James Blunt napsal další příběh s dobrým koncem. Nevyšlo mu ale překonání silných zážitků z minula, tehdy jsem si domů odnesl větší zásobu dojmů, navíc některé fans dokonce album "All The Lost Souls" nenavnadilo natolik, aby přišli znovu. Možná ho chystaný singl "Love, Love, Love" opět nakopne a příště přijde víc lidí. To aby v Tesla Aréně nevítězil chlad stěn nad lidskou hmotou.

Setlist: Breathe, Wisemen, Billy, High, I Really Want You, Carry You Home, No Bravery, Give Me Some Love, Shine On, Out Of My Mind, Coz I Luv You (Slade cover), I'll Take Everything, Goodbye My Lover, Turn You On, You're Beautiful, Same Mistake, One Of The Brightest Stars, So Long, Jimmy, 1973.

Rozsáhlou fotogalerii z koncertu Jamese Blunta naleznete tady.

James Blunt, The Bishops, David Deyl, Tesla Aréna, Praha, 27.10.2008


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY