shop.musicserver.cz

James Blunt dojímal, organizátoři nezvládali

Vydáno: 20.07.2006 16:30 v sekci Naživo - Ondřej Leinert | foto: facebook interpreta

Měl to být příjemný večer na neobyčejném místě. Nakonec se z toho vyklubal povedený koncert se spoustou chyb. James Blunt ani předkapela Zero 7 rozhodně nezklamali, přesto zůstává jistá pachuť. Proč koncert v Lumbeho zahradě Pražského hradu nebyl takový, jaký mohl být? A chytli se fanoušci i na víc než jen "You're Beautiful"?

Zero7, James Blunt, Lumbeho louka, Praha, 18.7.2006 small j
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
James Blunt, chlapík, co maskáčovou kariéru hodil na hřebík, aby místo nepřátelských území zabíral dívčí srdce. Když jsem dorazil do Lumbeho zahrady Pražského hradu, lehce nevkusně a škodolibě jsem si utahoval z velké scény a představy, jak písničkář z ostrovů poleze při písni "High" po ocelové konstrukci á la Richard Krajčo. "Kdepak, ten bude jen sedět na židli," ujišťovali mne někteří kolegové. Legrace nás však záhy přešla, když James Blunt nastoupil na scénu. Dravá novinka "Breathe" a dravý projev zpěváka i čtyřčlenné doprovodné kapely. Nakonec moc nechybělo a člověk, který na své zatím jediné studiovce "Back To Bedlam" působí jako neskonalý romantik, málem skutečně po konstrukci šplhal. Výlet mezi fanoušky, skok z reprobeden... Takhle jsem ho neznal. Ale jinak to samozřejmě byl převážně tklivý večer vyplněný pomalými baladami, z nichž nejpůsobivější byly ty, při nichž Blunt vyměnil kytaru za klavír.

Zero7, James Blunt, Lumbeho louka, Praha, 18.7.2006 small i
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
"Cry" lid načala, "Goodbye My Lover" to dokončila. Část této naléhavé písně odzpívali fanoušci (či spíše fanynky), kterých se sešlo na deset tisíc. Blunt je za to v potemnělé Lumbeho zahradě pochválil. Publikum bylo spíše umírněné a poklidné, ale zpívat rozhodně umělo. Jako už je tomu na větších akcích u interpreta, který se proslavil především nějakým tím megahitem, obvyklé, řada lidí tu přišla hlavně na jednu píseň, v tomto případě "You're Beautiful", kterou si však zpěvák schoval až do přídavků na konec. Před tím zazněly vedle autorských záležitostí i předělávky jako "Coz I Love You" od Slade či pixiesácká "Where Is My Mind", které sice fungovaly, ale jako by tu na ně nikdo moc nebyl připraven. Takové "Wiseman" či "No Bravery", při níž i druhdy minimalistickou vizualizaci scény vystřídalo promítání záběrů z Kosova, to byly věci, které zapadly mnohem přirozeněji.

Zero7, James Blunt, Lumbeho louka, Praha, 18.7.2006 small g
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Ať už jsou však pocity z romantického a místy živelného představení jakkoli rozpolcené, nutno v sumáři říct, že jsem Bluntovi jeho písničkářství upřímně věřil. Ačkoli s hlasem tolik nepracuje, díky jeho posazení má dar být působivý a zažehávat jiskry. Zároveň zpěvák působí jako skromný hoch, je vřelý a omlouvá se za to, že jeho čeština je limitovaná, třebaže narozdíl od mnohých zahraničních návštěvníků se v ní snaží alespoň o drobet komunikace. Okázalost vskutku není jeho hobby. Prostě obyčejný kluk, který se shodou okolností v těchto zeměpisných šířkách stal díky mediálnímu zájmu momomentálně hvězdou, a tak přijel zazpívat své písničky, aniž by toho jakkoli zneužíval. V jeho kapele byli zruční hudebníci, kteří se nebáli občas přitvrdit a třeba klávesák při jedné z písní opustil klávesy, aby si mohl zatančit. Pravda, takový Tim Rice-Oxley z Keane k tomu klávesy ani opouštět nemusí, ale zas to nemůže rozbalit tak jako člen Bluntova bandu. Příjemná nálada na příjemném místě občas prodchnutá špetkou jemně romantického patosu dominovala tomu večeru. Pokud se však právě hrálo. Koncertu totiž nedominoval jen Blunt, ale pohříchu i mrzká organizace ze strany pořadatele InnerVisions.

Zero7, James Blunt, Lumbeho louka, Praha, 18.7.2006 small h
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Zatímco před týdnem jsem si v Německu pochvaloval, jak Robbie Williams i všechny předkapely začaly přesně na čas, Bluntův koncert mne znovu uvrhl do tuzemské reality, byť tohle dlouho nepamatuji ani u nás. Začátek akce místo v plánovaných sedm kdesi po osmé, sám Blunt nastoupil až kolem desáté hodiny, třebaže původně měl začít v osm, pak v devět, pak o půl desáté... Mezitím jsme na projekční scéně sledovali nekonečné klubko několika málo reklam a poslouchali nebohatý písničkový set DJs. Pořadatelé se zároveň svou hloupostí připravili o solidní tržbu. Sám bych se docela rád něčeho v tom horkém večeru napil, ale fronty, v nichž se stálo i hodinu, mi byly pádným důvodem k částečné dehydrataci. Stánků s občerstvením bylo zoufale málo. Jestliže se mi nedávno při návštěvě bratislavského koncertu Depeche Mode zdálo, že je toho čekání až přespříliš, pak jsem ještě netušil, jak to bude vypadat na Jamesi Bluntovi Praze. Čekalo se prakticky pořád. A to jsem ještě díky novinářské akreditaci byl ušetřen chaosu u vchodu, kde si někteří rovněž nějakou tu hodinu postáli. Pomyslnou tečkou za tím vším byl opět neorganizovaný odchod, ve tmě mezi odpadky, dírou ve zdi, kterou jako by tam někdo vybil "speciálně" právě pro tuto vzácnou příležitost. Pořadatelé mohli být zaměněni za anarchistický kroužek, výsledek by byl asi podobný.

Zero7, James Blunt, Lumbeho louka, Praha, 18.7.2006 small c
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Neschopnost organizátorů tak částečně odnesla i předkapela Zero 7, která nastoupila na scénu v době, kdy už všichni čekali Blunta. Zero 7, ač předskokané, jsou oproti hvězdě večera solidní koncertní matadoři, vydali čtyři studiová alba a řadu singlů. Jejich elektronická produkce s výraznými instrumentálními party občas oživenými zpěvačkou Siou Furler se však lehce minula s cílovou skupinou onoho večera. Jejich atmosférické, táhlé hudební party mohly zaujmout v úvodu, ale když už si většina diváků chtěla prozpěvovat s Bluntem známé šlágry, bylo dané vystoupení nejpozitivnější tím, že se po celé té době konečně aspoň něco dělo. Věci jako "Seeing Things" zkrátka neměly dostatek adresátů a nebyla na ně ta ideální nálada. Což uzavírá pomyslný sled dojmů z onoho večera, který měl příliš mnoho chyb na to, abych mohl říct, že se vydařil, přestože oba vystupující interpreti odvedli veskrze povedený výkon.

James Blunt, Zero 7, Lumbeho zahrada, Praha, 18.7.2006

Fotogalerie:

Zero7, James Blunt, Lumbeho louka, Praha, 18.7.2006 small b
© Eva Balaštíková / musicserver.cz

Zero7, James Blunt, Lumbeho louka, Praha, 18.7.2006 small a
© Eva Balaštíková / musicserver.cz

Zero7, James Blunt, Lumbeho louka, Praha, 18.7.2006 small d
© Eva Balaštíková / musicserver.cz

Zero7, James Blunt, Lumbeho louka, Praha, 18.7.2006 small e
© Eva Balaštíková / musicserver.cz

Zero7, James Blunt, Lumbeho louka, Praha, 18.7.2006 small f
© Eva Balaštíková / musicserver.cz

NÁZORY
  • Souhlasím (Zklamaná fan, 20.07.2006 17:06) Reagovat

    Musím souhlasit, snad první medium které se nebojí otevřeně říct jak to opravdu bylo. James super, Zero 7 dobrý (i když to zrovna není můj šálek kávy) ale organizace neskutečně amatérská a v podstatě nebezpečná. Co kdyby opravdu někdo zkolaboval protože se mu prostě neodstalo tekutin? Size tam záchranka byla ale myslím že po těch čtyřech hodinách čekání na Jamese (od 18,00 hod. do téměř 22,00) by si snad ani nikdo nevšim že mu chybí ten s kým přišel a že leží v mdlobách na zemi. Organizace mi zkazila celkový dojem z koncertu. Myslím že návštěvníci koncertu si zasloužili kvalitnější služby než byly. Jo a vtip největší .... na idnes psali že prý tam bylo pět vchodů .... hmmm tak to by mě zajímalo kde.

  • Poprve na koncerte ? (Pavel, 20.07.2006 17:48) Reagovat

    Ondřeji, Zero 7 mají pouze 3 studiová alba... A to byl tvůj druhý koncert v životě? Na lístcích se v drtivé většině píše, od kdy se na koncert pouští, ne kdy začne... A vzhledem k tomu, že Blunt má jen jednu desku a bude tedy hrát max. hodinu (hrál tuším nakonec cca. 1.15 i s pridavky), tak bylo vic nez jasne, ze drive nez v pul desate nezacne...

  • Mne sa pacilo (Shariel, 20.07.2006 18:50) Reagovat

    Bol to moj prvy koncert a este okolo pol desiatej som myslela ze aj posledny. No akonahle vysiel na podium James, zmenila som nazor. Organizatori pokazili co sa dalo,ale James bol taky skvely,ze v konecnom dosledku to stalo za to.Jeho vina to predsa nebola...A keby sa dalo,pokojne by som si to cakanie zopakovala znovu,len aby som to uzasne vystupenie zazila znovu.

  • nezvládnutá organizace = nebezpečí (Milena, 20.07.2006 19:38) Reagovat

    Organizace koncertu byla opravdu nezvládnutá, neumím si představit, kdyby v areálu začalo hořet a pod. Z bezpečnostního hlediska naprostý amaterismus, divím se, jak to mohl někdo povolit, existují pevně stanovená pravidla pro uspořádání těchto akcí. K samotnému koncertu chci jen říci, že jsem byla nadšená, protože jsem velká Jamesova fanynka. K článku jen tolik, že JB má spoustu dalších písniček, které již delší dobu kolují internetem,(žádná z písní na koncertě pro mne nabyla novinkou)ale asi si je nechává na příští album. Kdyby chtěl dvouhodinový koncert by nebyl problém. ( Ale na co bychom se těšili příště?) M.

  • WTF (ferrys, 20.07.2006 22:51) Reagovat

    kde jsou reporty na koncerty Pixies a Mudhoney?? to na nich nikdo nebyl nebo co???? Shame on You

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: James Blunt si publikum ve Foru Karlín omotal kolem prstu (05.03.2024 11:49)
- Fotogalerie: Koncert Jamese Blunta objektivem fotoaparátu (05.03.2024 11:20)
- Nové desky 43/2023 - od Duran Duran přes Annu K. po Taylor Swift (01.11.2023 20:30)
- Romantik James Blunt přiveze do Fora Karlín své nové album (24.08.2023 10:04)
- Video: James Blunt v klipu k "Adrenaline" skáče z letadla i rodí děti (15.02.2022 14:08)
- James Blunt poprvé rekapituluje (19.11.2021 13:44)
- Nové desky 44/2019 - od Ringo Starra přes Stereophonics po Mydy Rabycad (31.10.2019 00:05)
- Video: James Blunt natočil k singlu "Cold" pokračování klipu k "You're Beautiful" (13.09.2019 13:25)
- Audio: Zero 7 (znovu) ukončují pauzu příjemným songem "Mono" (24.10.2018 08:08)
- Video: Robin Schulz ohlašuje nové album skvělým singlem "OK" s Jamesem Bluntem (22.05.2017 14:17)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu