Prostě a jednoduše - složitý mišmaš

10.11.2008 05:00 - Eva Samšuková | foto: facebook interpreta

Také už vám přechází hlava kolem z toho nepřeberného množství indie kytarovek, které se poslední dobou objevují jako houby po dešti a ovládají naše uši? Možná bychom mohli jednu vypíchnout a věnovat jí trochu pozornosti. A kterou že mám na mysli? Čtveřici Cold War Kids.
7/10

Cold War Kids - Loyalty To Loyalty

Skladby: Against Privacy, Mexican Dogs, Every Valley Is Not A Lake, Something Is Not Right With Me, Welcome To The Occupation, Golden Gate Jumpers, Avalanche In B, I've Seen Enough, Every Man I Fall For, Dreams Old Men Dream, On The Night My Love Broke Through, Relief, Cryptomnesia
Vydáno: 22.09.2008
Celkový čas: 46:47
Vydavatel: D Smack U
Před vydáním svého druhého alba "Loyalty To Loyalty" tvrdili členové kapely, že ho udělají úplně jinak než debutovou desku, což se jim jednoznačně povedlo. Dospěli a uvědomili si, co přesně ve své hudbě chtějí a co nechtějí mít. Projevilo se to tím, že na sebe při skládání i nahrávání písní nechali dýchat svoje hudební vzory, které pak skrze desku dýchají na nás. Možná i díky jejich vlivu mám při vložení desky do přehrávače pocit, jako bych už podobnou muziku někde slyšela. Tu a tam se ozývají díky autentickému hlasu zpěváka Nathana Willeta šedesátky v čele s Bobem Dylanem, kytara v songu "Mexican Dogs" mi připomněla album "Mule Variations" Toma Waitse.

Ovšem nejsou to jen folkoví velikáni, kteří jsou na desce Cold War Kids patrní. Jejich souputníky nalezneme i ve stejné (dnešní) době, na stejném kontinentu, dokonce ve stejném státě. Mluvím o kapele Gossip v čele s korpulentní frontwomankou Beth Ditto. Jejich podoba (samozřejmě ta hudební) přitahuje pozornost po celou stopáž. Až mám pocit, jako by se členové obou seskupení kdysi scházeli ve stejné garáži, používali stejná komba i efekty a společně vymýšleli aranže jednotlivých songů. Jako příklad může posloužit skladba "Something Is Not Right With Me". Občas to dokonce vypadá, že Nathan navštěvoval stejného učitele zpěvu jako Beth. Nesmíme mu ale upírat um skvěle pracovat se svým hlasem. Z jeho silného a čistého zpěvu v "On The Night My Love Broke Through" vám až přeběhne mráz přes záda.

Bluesový nádech a celková unavenost atmosféry desky, kde každý nástroj jako by působil sám za sebe, společně s výpravnými texty jednotlivých skladeb mají na svědomí poslechově poněkud náročnější výtvor. Kapele se však svými alby i prostou existencí podařilo zaujmout fanoušky jak za oceánem, tak v Evropě. Uvidíme, kudy se budou ubírat dál. Pokud se chystají oslovit ještě širší okruh posluchačů, budou asi muset složit víc takových kousků, jako je "I've Seen Enough", který má nádech hitovky - ať už svým tempem, nebo libozvučným refrénem.

Název "Loyalty To Loyalty" by vás měl již dopředu připravit na to, že k poslechu desky budete potřebovat patřičnou trpělivost. Cold War Kids svoje hudební myšlenky neservírují přímočaře. Pokud máte rádi, když vám do uší vlétnou jasné tóny, přesně signalizující svůj účel, jako pečení holubi letící rovnou do pusy, nebude se vám album líbit. Nicméně vězte, že je zajímavé, rozmanité a skvěle se svou bluesovou podstatou hodí do pochmurných dní podzimu. Posuďte sami - 16. listopadu zavítají kluci i do pražského Lucerna Music Baru.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY