Opojné dospívání

06.10.2008 00:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Zatracovaní i milovaní, Oasis jsou stále tady, i když britpop už je léta zahrabán pod nánosem vzpomínek. Nová deska nazvaná "Dig Out Your Soul" je ovšem nejméně typickým albem velkohubé manchesterské kapely. Pojďme se podívat, co se nám to zase urodilo v londýnském studiu Abbey Road.
9/10

Oasis - Dig Out Your Soul

Skladby: Bag It Up, The Turning, Waiting For The Rapture, The Shock Of The Lightning, I'm Outta Time, (Get Off Your) High Horse Lady, Falling Down, To Be Where There's Life, Ain't Got Nothin', The Nature Of Reality, Soldier On
Vydáno: 06.10.2008
Celkový čas: 45:42
Vydavatel: Sony Music
Stalo se dobrou tradicí, že když vychází nová deska Oasis, Noel s Liamem v médiích pozurážejí pár lidí z branže a stejným folklórem už se staly řeči o tom, jak už jsou manchesterští za zenitem a jak každá jejich nová deska stojí za bačkoru. To všechno jsou jen periodické plky. Patří to k věci, ale o kvalitách nové nahrávky to nevypoví ani za mák. Jako každý, i Oasis si počátkem milénia vybrali "slabší chvilku", ale minulé album Don't Believe The Truth" bylo výtečným návratem do formy a novinka "Dig Out Your Soul" jde ještě výš. Nadto cestami, jež nejsou pro Oasis úplně typické.

V našem Oasis-Dig-Out-Your-Soul/">Čerstvě staženo už padla podstatná slova o tom, jaké jsou nové písně: jinak (ne)znějící kytary, psychedelie, orientální smyčky. Nejsou postaveny na refrénech, jako bývaly v minulosti. Noel o nových skladbách pro tentokrát nekecal: do rádia se moc nehodí a někteří fanoušci můžou být zaskočeni. Chcete vizuální představu toho, jak "Dig Out Your Soul" zní? Pusťte si videoklip k "The Shock Of The Lightning"! Je to barevný, hypnotický výlet do šedesátek po dálnici Hippie 08. A když už se zkrátka nedá vyhnout srovnání s Beatles, vybaví se mi "Rain" a "Tomorrow Never Knows".

Tápající se mohou chytit Liamovy "I'm Outta Time", protože je to jeho typická lennonovka, kterou buď milujete, nebo nenávidíte, a samozřejmě jednoduše silného singlu "The Shock Of The Lightning". Zbytek už tak čitelný a prvoplánový není: stejně jako u novinky The Verve se můžete kochat krtkováním do nánosů zvuků - "The Turning" a "Falling Down" pohání výrazný rytmus basy a bicích, na ní se vrství nezvyklá klávesová linka a až pak všechny ty hlasy a kytary.

Oasis si na "Dig Out Your Soul" často libují v hypnotických středních tempech. Nové písně vás nenutí křepčit, ale spíše vám nenápadně zavřou oči, abyste se vlnili mezi voňavými obláčky obklopeni přátelskými fialovými chobotnicemi. Je v nich něco opojného a snového - "To Be Where There's Life" a "Soldier On" jsou v tomto ohledu dotaženy k dokonalosti.

Bratři Gallagherové s kolegy (ha, na další vyprodané turné jedou opět s novým bubeníkem!) se na své novince nesnaží pošetile oklamat čas a zopakovat zázrak prvních dvou desek. Kdo na ně chce nadávat, prosím, jen do nich, frajerů libových. Já tvrdím, že Oasis mají vynikající album a že je to největší neoriginální kapela. Ano, jsou to sprostí zloději - ale berou od těch nejlepších a tomu vysoce kvalitnímu kradenému zboží dopřávají patřičný servis.

Marketing a věci kolem

Propagace desky byla pojata originálně. Nemám na mysli napadení Noela na koncertě v Torontu, kvůli němuž musela kapela předčasně ukončit severoamerickou část turné. Oasis fanouškům připravili CD-ROM jako multimediální přílohu časopisu New Musical Expres (klipy, texty, akordy, tapety atd.) a navýsost jedinečnou akci v New Yorku, kde nové písně nacvičili a pak na stanicích metra prezentovali pouliční muzikanti. Vychází i opulentní limitovaná edice alba (2CD, DVD, čtyři vinyly a kniha). Skladbu "Falling Down", béčko prvního singlu, si pro remix vzali do parády The Chemical Brothers.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY