Video Jukebox 32/2008

03.10.2008 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

Fleet Foxes
Fleet Foxes - He Doesn't Know Why
žánr: indie rock / folk / zouk
info: oficiální web, MySpace.com

Eponymní debutová deska indie folk-rockové skupiny Fleet Foxes, která svými vlastními slovy popisuje svou hudební tvorbu jako barokní harmonické popové jamování, vyšla na nezávislém labelu Sub Pop již v červnu letošního roku. Nakonec se ale dostala i k nám, a to oficiální cestou, protože 8. září placku vydalo vydavatelství Universal Music. Písnička "He Doesn't Know Why" je druhým singlem ze zmiňované desky a od 20. října bude k dispozici pouze v digitální verzi.


Okkervil River
Okkervil River - Lost Coastlines
žánr: indie / folk / country
info: oficiální web, MySpace.com

Směska jižanské country hudby a rockové naturality v podání Okkervil River funguje již na páté řadovce, které sudičky z Texasu přiřkly jméno "The Stand Ins" a která přímo doplňuje loňskou povedenou placku "The Stage Names". Do televizí novou desku uvede videoklip k písničce "Lost Coastlines", která - pokud vynecháme instrumentální intro - nové album otevírá. Pokud oficiální stránky kapely nelžou, měli by se Okkervil River představit 23. listopadu v pražském klubu Roxy, čímž zakončí plánovanou měsíční koncertní šňůru po Evropě. Nenechte si je ujít.


Antony And The Johnsons
Antony And The Johnsons - Another World
žánr: folk rock / alternative
info: oficiální web, MySpace.com

Celý projekt Antony And The Johnsons se točí okolo napůl Ira, napůl Angličana a zcela Američana Antonyho Hegartyho. The Johnsons v současné době tvoří sextet muzikantů, který se dal s Antonym Hegartym dohromady v New Yorku. Venku mají již dvě společné řadovky a třetí s názvem "The Crying Light" je pomalu na cestě (vychází 21. ledna 2009). Předchází ji zatím épéčko "Another World EP", které obsahuje také pilotní singl chystané desky a do obchodů jde za oceánem 7. října. Jo, a Antony And The Johnsons si díky předchozí placce "I Am A Bird Now", na které hostovali například Lou Reed či Boy George, mohou utírat prach na své vlastní Mercury Music Prize.


Ladytron
Ladytron - Runaway
žánr: electro / new wave
info: oficiální web, MySpace.com

Již deset let se samply úspěšně válčící liverpoolská parta Ladytron vydala letos v červnu svou čtvrtou řadovku "Velocifero", které předcházel pilotní singl "Ghosts". S produkcí desky skupině pomáhali Alessandro Cortini (Nine Inch Nails) a Vicarious Bliss (Justice), což je na nahrávce slyšet, protože se skupina posunula vstříc in trendům. To ale neplatí o videoklipu ke druhému singlu z desky "Runaway", který je solidním černobílým retro kouskem. Mimochodem, Ladytron vystoupí 20. října v pražském Lucerna Music Baru.


Anaïs Mitchell
Anaïs Mitchell - Out Of Pawn (live)
žánr: folk
info: oficiální web, MySpace.com

Když jsem se rozhodl vyjet do východní části Berlína, abych zkoukl naživo projekt Justina Vernona Bon Iver, neměl jsem ani páru o tom, kdo že to vlastně Anaïs Mitchell, která by měla na evropské části Vernonova turné hlavnímu programu předskakovat, je. Náslech před odjezdem mě načal a samotné vystoupení téhle sympatické zpěvačky z Vermontu vše dokončil. Neuvěřitelně upřímný projev, specificky vybarvený hlasový projev a vyspělá a zásadní sdělení v textech stojí za pozornost. Písnička "Out Of Pawn" je z loňské, v pořadí již třetí řadovky. V září Anaïs Mitchell vydala nové épéčko "Country e.p.", které nahrála společně s Rachel Ries.


Je libo přídavek?
Ben Folds - You Don't Know Me (žánr: alternative rock / powerpop)
The Music - Drugs (žánr: indie rock)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY