Nové desky pro 41. týden

05.10.2008 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Nebýt nového alba Oasis, byl by tento týden v Nových deskách poměrně chudý na velká jména. Nicméně to neznamená, že by nebylo o čem se zmínit. Menší invazi ze sousedního Slovenska vedou skupiny Komajota a Nocadeň, představuje se také Mexičanka Lila Downs, která svoji novinku pokřtí i v Praze.
Pokud se v pondělí 6. října vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Oasis - Dig Out Your Soul (Sony BMG)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: britpop

Oasis - Dig Out Your Soul
Je tomu zhruba deset let, kdy v Británii vyvrcholil boj o britpopový trůn mezi Blur a Oasis, čemuž mírně zpovzdálí přihlíželi i Pulp. Zatímco Blur a Pulp lehce upadají v zapomnění, Oasis zůstávají dál. Po třech letech se opět hlásí o slovo s "Dig Out Your Soul" a jak je již určitým folklórem, opět prohlašují, že natočili nejlepší album od debutu "Definitely Maybe". Ovšem podle prvních ohlasů se na novince Oasis především ukazují ve zcela odlišném světle než kdykoli předtím. Novinka se podle nich daleko více vrací k rockovým kořenům, nebojí se zabrousit ani k psychedelickým inspiracím a v některých písničkách dokonce upustili od kytar jakožto hlavního svého nástroje. "Dig Out Your Soul" se natáčelo ve studiích Abbey Road pod dohledem Davea Sardyho, jenž má na svědomí i předchozí album Oasis, a spolupracovali s ním například Slayer, Marylin Manson, Chris Cornell a řada dalších především rockových uskupení. Desce jsme se již podrobněji věnovali v rubrice Čerstvě staženo a vy si můžete již nyní vychutnávat v celé šíři na MySpace.com kapely.


Lila Downs - Shake Away (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: latin

Lila Downs - Shake Away
Mexickou zpěvačku Lilu Downs u nás můžete znát především z filmu "Frida", kde se ukázala po boku Salmy Hayek, ale přeci jen zůstává především zpěvačkou, a to dokonce velmi ceněnou. Je držitelkou Latin Grammy za album "Una Sangre", obdržela cenu německé kritiky a dočkala se i tří nominací na BBC World Music Award. Nyní vydává u vydavatelství Blue Note novou desku s názvem "Shake Away", kterou můžete v několika ukázkách slyšet na jejím MySpace.com. Pro její české příznivce je obzvlášť potěšující, že si vybrala Prahu, konkrétně Palác Akropolis, jako jedno ze čtyř evropských měst, kde novinku pokřtí.


Bleeding Through - Declaration (M.A.B. Records)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: metalcore

Bleeding Through - Declaration
Američtí Bleeding Through vydávají po dvou letech nové řadové album, na kterém spolupracovali s producentem Devinem Townsendem. Ten je známý jako zpěvák a multiinstrumentalista a samozřejmě jako zakládající člen skupiny Strapping Young Lad. Novinka obsahuje celkem dvanáct nových skladeb, které muzikanti pojmenovali podle různých měst a států a vy si je můžete poslechnout na MySpace.com profilu skupiny. Album se na pulty obchodů mělo dostat už v srpnu a zpěvák formace Brandan Schieppati prozradil, že tato deska bude tvrdší než "This Is Love, This Is Murderous" z roku 2003 a má tvořit jakýsi most k albu "The Truth" vydaném v roce 2005.


Komajota - Bludisko (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop

Komajota - Bludisko
Popová slovenská kapela s poněkud exoticky znějícím jménem Komajota byla jedním z velkým objevů loňského roku nejen ve své rodné zemi, ale i u nás. Debutové album "Časopriestor" jim získalo nejen slušný počet příznivců, ale i několik ocenění, mezi kterými nechybí například dva Aurely. Na tento debut by nyní kapela ráda navázala další deskou "Bludisko". Ta má dvanáct skladeb, hudebně se pod ně podepsal lídr skupiny Martin Husovský a o texty se podělili Jozef Husovský, Silvia Kaščáková a Michal Baláž. Prvním singlem z alba je písnička "Mesto v nás".


Rise Against - Appeal To Reason (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Rise Against - Appeal To Reason
Na novou studiovku amerických Rise Against jsme si museli počkat dva roky a po vydání úspěšného alba "The Sufferer & The Witness" to musela být pro skalní fanoušky velmi dlouhá doba. Muzikanti se do nahrávacího studia chtěli vrátit už v květnu loňského roku, ihned po zakončení turné, ale v červnu se však členové skupiny nechali slyšet, že jim psaní materiálu přece jen pár měsíců zaberou a do studia se hned tak nevydají. Hudebníci pak začali pracoval v lednu tohoto roku a nahrávání se věnovali až do června. Jako producenta si vybrali Billa Stevensona, který působí jako bubeník a zpěvák v kalifornské skupině Descendents. Některé z nových písní si můžete poslechnout na MySpace.com skupiny.


MURS - MURS For President (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: hip hop

MURS - MURS For President
Ve Spojených státech již vrcholí přípravy na volbu nového prezidenta a do toho všeho vstupuje i rapper MURS, který by rád svoji deskou "MURS For President" dosáhl na post prezidenta hip hopu. MURS po letech strávených v undergroundu z něj vystoupil a vydává svoji první desku na velkém labelu. To přineslo spojení s několika slavnějšími kolegy, a tak na ní uslyšíte například Will.I.Ama nebo Snoop Dogga. Produkce se vedle tradičního spolupracovníka 9th Wonder zhostili i Noottz (Snoop Dogg, Kardinal Offishall) a DJ Khalil. Díky samplům, jež MURS velmi rád využívá, zaslechnete na albu i fragmenty jedné z raných písniček Michaela Jacksona nebo "I'll Take Everything" Jamese Blunta. Značnou část "MURS For President" nahrál rapper na své MySpace.com.


Sybreed - Antares (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: industriální metal

Sybreed - Antares
Švýcarští Sybreed vydávají po svém debutu "Slave Design" z roku 2004 nové album nazvané "Antares". Všichni posluchači, kteří fandí moderní metalové scéně a mají v oblibě skupiny jako Meshuggah, Strapping Young Lad a Soilwork, se budou nad novinkou mlsně olizovat. Nová deska obsahuje celkem třináct písní včetně bonusové skladby pro Japonsko a Ameriku. Na nahrávce se podílel i bubeník Dirk Verbeuren ze Soilwork a jak se tato kolaborace projevila, můžete sami posoudit prostřednictvím několika ukázek na profilu na MySpace.com.


Nocadeň - Ikony (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / rock

Nocadeň - Ikony
Další slovenskou skupinou, která se hlásí opět o slovo, jsou košičtí Nocadeň. Ti se ale nevrací po roce jako Komajota, ale natočení jejich pátého alba jim trvalo o rok déle. Deska dostala název "Ikony", naleznete na ní deset skladeb včetně jedné čistě instrumentální a podle kapely je novinka odlišná od předchozí tvorby. Podle prvního singlu "Iba pár minút", jenž můžete slyšet na jejich MySpace.com, se zdá, že zpěvák kapely Rasťo Kopina razantně změnil styl zpěvu. Texty a vlastně i hudba by měly být daleko temnější, z velké části ovlivněné krizí středního věku. Producentsky se pod "Ikony" podepsal Robo Kopina.


Bryn Christopher - My World (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: soul

Bryn Christopher - My World
V Británii to momentálně vypadá, že nastala renesance soulu. Interpreti tohoto stylu se klubou jako houby po dešti a dalším nováčkem na tomto poli je zpěvák a skladatel Bryn Christopher. Dal o sobě vědět už minulý rok, kdy jel jako předskokan turné s Amy Winehouse a poté se ještě jeho písnička "The Quest" objevila v seriálu "Grey's Anatomy". Jeho debut dostal název "My World" a produkoval jej produkční tým Midi Mafia, který stojí například za Jennifer Lopez, Talibem Kwelim či Nellym. Pár ukázek z této desky najdete na Christopherově MySpace.com.


Goo Goo Dolls - Volume 2 (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop rock

Goo Goo Dolls - Volume 2
Je to zhruba rok, kdy jsme se okrajově zmiňovali o první části výběru americké kapely Goo Goo Dolls s názvem "Greatest Hits Volume One: The Singles", které, jak název napovídá, obsahovalo singly. Už tehdy jsme upozorňovali, že se na další rok chystá pokračování. To nyní přichází s názvem "Volume 2" a podtitulem "B-sides & Rarities", jenž též naznačuje mnohé. Neříká ale ovšem, že vedle rarit a b-stran singlů tady naleznete i třeba celou jednu velkou sekci coververzí a především i další disk, tentokrát DVD. U tohoto disku se můžete těšit na kolekci videoklipů doplněnou o šest živých písniček s přívlastkem "Live At Red Rocks".


The Clash - Live At Shea Stadium (Sony BMG)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: punk rock

The Clash - Live At Shea Stadium
Ačkoli se historie punk rockových legend The Clash přestala psát v roce 1986, respektive v roce 2002, kdy zemřel jejich hlavní zpěvák Joe Strummer, každý jejich nový počin je pro jejich příznivce velkou událostí. Nejinak tomu bude i u druhého oficiálního živáku "Live At Shea Stadium", který nyní vychází. Nahrávka pochází ze dvou říjnových koncertů z roku 1982, kdy The Clash vystupovali na slavném baseballovém stadionu jakožto předkapela tehdy slavnějších The Who. Bylo to ovšem těsně po vydání alba "Combat Rock", singlů "Rock The Casbah" a především pak "Should I Stay Or Should I Go" - na Shea Stadium byl tak tehdy počet fanoušků The Clash a The Who zcela vyrovnaný. Na oficiálních stránkách The Clash, pod odkazem Listen Now, naleznete několik nahrávek.


Dále vychází:

Alice Cooper - The Life And Crimes Of Alice Cooper (Warner Music)
Bison - Quiet Earth (Mystic Production)
Bob Dylan - Tell Tale Signs: The Bootleg Series Vol. 8 (Sony BMG)
Candlemass - Lucifer Rising EP (M.A.B.Records)
Echo & The Bunnymen - Crystal Days (Warner Music)
Irvin Schmidt&Kumo - Axolotl Eyes (EMI)
Irvin Schmidt&Kumo - Flies,Guys&Choirs (EMI)
Plies - Definition Of Real (Warner Music)
Různí - Písničky z biografu (Universal)
Různí - Taneční liga 108 (Universal)
Různí - Young@Heart (soundtrack) (Warner Music)
Spice Girls - Live At Wembley Stad./Ntsc (EMI)
Spice Girls - Live In Istanbul/Ntsc (EMI)
The Band - The Last Waltz (Warner Music)
The Clash - Live - Revolution Rock DVD (Sony BMG)
The Monkees - Music Box (Warner Music)
Týr - How Far To Asgaard (Mystic Production)
Uchida/Tetzlaff/Eic/Boulez - Grand Partita/Komorní koncert (Universal)
Václav Krejčík - Do kondice 3-Tělo jako Duk (Universal)
Yes - In A Word: Yes (1969 - ) (Warner Music)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY