Sedm statečných smrtelných hříchů

24.09.2008 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Recenze nejnovějšího alba slovenské kapely IMT Smile se nese ve znamení několika sedmiček. Je to sedmá řadová deska, jmenuje se "Hlava má sedem otvorov" a ve výsledném hodnocení dostala sedmičku. A ještě je v recenzi o tomhle albu napsáno sedm vět.
7/10

IMT Smile - Hlava má sedem otvorov

Skladby: CD: To je len začiatok, Mám krásny sen (Hawaii), Na čo som sa to dal, Dvaja zloději, Na všetkom záleží, Nebudem zlý, Bolo to dávno, Ľady sa lámu, Letí čas, Buď so mnou, Bez podmienky, Nič nekončí; bonus: My
DVD - Live: Intro, Ráno, Nepoznám, Tajné milovanie, Vrany, Vyvedený z miery, Veselá pesnička, Úsmev a čaj, Len tebe, Exotika, Ľudia nie sú zlí, Opri sa o mňa, Video: Niekto ako kráľ, Duch člověka, Besame Mucho, Lietajúca, Pozri jak sa roztápa ľad
Vydáno: 20.05.2008
Celkový čas: 52:48
Vydavatel: Universal
První věta, úvod o frontmanovi: Ivan Tásler, lídr IMT Smile, rozhodně nezahálí - před pár lety psal pro Richarda Müllera, nedávno byl producentem alba Petra Koláře (!), významně přispěl ke vzniku "Pocty Jarovi Filipovi" a nová deska jeho kapely "Hlava má sedem otvorov" vyšla nedlouho po minulém řadovém albu "Niečo s nami je".

Druhá věta, o šlágrech: K minulým hitům kapely ("Nepoznám", "Exotika", "Opri sa o mňa" a řada dalších) přibyly nové, možná ne tak velké, ale na koncertech jistě zaberou; natlakovaná kytarovka "To je len začiatok" nebo "Mám krásny sen" mají velký potenciál.

Třetí věta, zamyšlení: Vždy, když poslouchám IMT Smile, přemýšlím, proč ještě neuspěli v Česku jako třeba No Name - že by jejich muzika byla málo vlezlá a hloupá?

Čtvrtá věta (navazuje na třetí): Anebo je pro Čechy těžko stravitelný osobitý živočišný projev Táslera, který místy zní jako Lenny Kravitz, ale jde do toho až na krev a ještě svoje písničky okoření tu funky ("Na čo som sa to dal") nebo výlety do Karibiku a jiných exotických destinací ("Nebudem zlý")?

Pátá věta se věnuje textům: Na tomhle albu je to s texty rozporuplné - najdete jedny s geniální slovní zkratkou ("Deň tvojich menín často mením"), ale taky slátaniny, u kterých ani za boha nepřijdu na to, co vlastně chtěl básník říci.

Šestá věta o chytání se do vlastní pasti: IMT Smile na novém albu doplácejí na svůj modus operandi a sice střídání klidných pasáží s vypjatými - můžete se vsadit, že po pomalém nápěvu přijde výrazný ryčný refrén (a naopak) a už je to velmi předvídatelné!

Sedmá věta, o rozmazlování fanoušků: Nejen bonusovou píseň "My" (legendární věc od dvojice Lasica / Filip, která vyšla už na "Poctě Jarovi"), ale hned celé bonusové DVD s koncertem a klipy přidala kapela k desce - ostatně tam se přesvědčíte, jak skvěle to IMT Smile mají naživo.

Osmá věta, bonusová, rekapitulační: IMT Smile se trochu opakují a i když na své "Sedmičce" příliš nepřekvapují, je to pořád vysoký standard, také díky několika výtečným písničkám typu "Buď so mnou".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY