Do čela amerického žebříčku vystřelil rapper T.I.

28.08.2008 11:01 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Atlantský rapper T.I. dosáhl poprvé v životě na číslo jedna amerického žebříčku. "Whatever You Like" minulé pondělí debutovalo na iTunes a obrovský zájem skladbu katapultoval do čela. Mezi alby stále vládnou Jonas Brothers, "A Little Bit Longer" se ale prodává méně, než u Disneyho čekali.
T.I. - Whatever You Like
© facebook interpreta
Hlavní singlový žebříček Billboardu hlásí nové číslo jedna. Z příčky 71 v minulém týdnu na vrchol vystřelil T.I. a jeho novinka "Whatever You Like". Jižanský rapper, který má v posledních letech velké problémy se zákony, se z čísla jedna na Hot 100 raduje vůbec poprvé v kariéře. Tedy pokud nepočítáme jeho příspěvek k "My Love" Justina Timberlakea. Sólově byl do dnešního dne nejvýše na trojce s "What You Know". Skladba podporuje jeho nové album "Paper Trail" a napsal mu ji Jim Jonsin, který už letos jeden hit číslo jedna do amerického žebříčku dodal. Byl to "Lollipop" Lil Waynea, který strávil na čele čtyři týdny. "Whatever You Like" se zapíše do historie jako skladba, která udělala největší skok na jedničku - sedmdesát míst v rámci první stovky se zatím nikomu přeskočit nepovedlo. Můžou za to velmi vysoké prodeje na iTunes, rapperovu skladbu si tam v minulém týdnu koupilo 202 tisíc lidí. Pro zajímavost přikládám oficiální videoklip.

Rihanna klesá s "Disturbia" na dvojku, ale už za týden by se do čela mohla vrátit, protože má výraznou podporu rádií. Ta naopak chyběla Davidu Archuletovi, jehož "Crush" se odporoučel z dvojky na patnáctku. Znamená to, že Chris Brown se může i nadále vyhřívat na bronzové příčce. V Top 5 vítáme kanadského rappera Kardinala Offishala a jeho "Dangerous". V desítce máme ještě jednu úplnou novinku - čerstvý singl Pink "So What" je na devítce. Je to její devátý Top 10 hit a určitě půjde ještě výše.

Skvělý tah se podařil zcela neznámé skupině Hit Masters specializující se na karaoke verze známých hitů. Jejich instrumentální předělávka "All Summer Long" Kid Rocka poskočila na hlavním žebříčku už na číslo 19. Připomínám, že Kid Rock odmítl svoji skladbu vydat na digitálním singlu a z popularity písně tak těží hlavně prodej jeho alba "Rock N Roll Jesus". Teď tedy i Hit Masters, kteří Kid Rocka pěkně převezli. Nejsou ale jediní, kdo se dokázal přiživit na neobvyklých marketingových tazích v rámci iTunes. Úspěšný singl Estelle "American Boy" byl z neznámých důvodu smazán z katalogu dominantního digitálního obchodu a místo útoku na Top 10 klesl do čtvrté desítky. Fanoušci přesto skladbu kupovat nepřestali, jen se museli spokojit s coververzí v podání skupiny Studio All Stars, která iTunes zásobuje předělávkami aktuálních hitů. Jejich verze je rázem v žebříčku a hned na příčce 86.

S příspěvkem do Hot 100 se hlásí také Metallica. Jejich pilotní singl "The Day That Never Comes" startuje na čísle 31, ale výsledek je trochu zkreslený tím, že píseň byla do katalogu iTunes zařazena až koncem týdne. Prozatím tedy konstatujme, že je to první skladba od metalových legend v Hot 100 od roku 2000, kdy bodovali s "I Disappear" ze soundtracku k "Mission: Impossible 2". Takto vysoko navíc nebyli od roku 1997, kdy "The Memory Remains" pronikla na příčku 28. I tuto metu nejspíše příští týden překonají, "The Day That Never Comes" už je tento týden v Top 5 na iTunes. Další zajímavé novinky jsou až na samotném konci žebříčku. Lil Wayne dostal do stovky už sedmý singl z "Tha Carter III", tentokrát se na čísle 85 objevuje "Mrs. Officer". S novinkou se hlásí Ne-Yo, jehož "Miss Independent" zatím patří příčka 98.

    Top 10 - singly:
  1. T.I. - Whatever You Like
  2. Rihanna - Disturbia
  3. Chris Brown - Forever
  4. Katy Perry - I Kissed A Girl
  5. Kardinal Offishall - Dangerous
  6. M.I.A. - Paper Planes
  7. Coldplay - Viva La Vida
  8. Ne-Yo - Closer
  9. Pink - So What
  10. Rihanna - Take A Bow

Jonas Brothers - A Little Bit Longer
© facebook interpreta
Čelo albového žebříčku i nadále okupují Jonas Brothers. Přání v názvu alba "A Little Bit Longer" se teenagerským hvězdám vyplnilo, když ve druhém týdnu jim k obhajobě stačilo prodat jen 147 tisíc kusů. O 46 tisíc zaostal Kid Rock, jehož "Rock'n'Roll Jesus" nezadržitelně stoupá k vrcholu. Že by za týden? Staind završují svůj comeback s albem "The Illusion Of Progress", 92 tisíc prodaných kusů je ale velmi skromných ve srovnání s 716 tisíci kusy alba "Break The Cycle", které v roce 2001 zmizely z pultů jen v prvním týdnu. Novinku má i hiphopový veterán Ice Cube, jehož "Raw Footage" boduje na pětce. Do desítky se dostal i pop-rapper Shwayze, jehož bezejmenné album má slušný začátek hlavně díky MTV a její reality show "Buzzin'". Třináctka patří soundtracku k Disneyho filmu "One World", v němž hrají hlavní roli Cheetah Girls. Emo rockeři Academy Is... jsou díky albu "Fast Times At Barrington High" sedmnáctí. Vylepšili si tak osobák minulého alba, které vyšplhalo na číslo 32.

    Top 10 - alba:
  1. Jonas Brothers - A Little Bit Longer
  2. Kid Rock - Rock N' Roll Jesus
  3. Staind - The Illusion Of Progress
  4. Různí - Mamma Mia! (OST)
  5. Ice Cube - Raw Footage
  6. Miley Cyrus - Breakout
  7. Lil' Wayne - Tha Carter III
  8. Sugarland - Love On The Inside Deluxe
  9. Různí - Camp Rock (OST)
  10. Shwayze - Shwayze

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY