MP3 Jukebox 33/2008

20.08.2008 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Fujiya & Miyagi - Dishwasher (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: krautrock, post-rock

Fujiya & Miyagi
Britská kapela Fujiya & Miyagi svým názvem prozrazuje, že se její členové v mládí moc dívali na Karate Kida. Kromě toho ale mají rádi také německý krautrock 70. let a Aphexe Twina. Když to všechno dáte dohromady, vzejde vám z toho trochu ujetá, ale rozhodně originální hudba. Jejich třetí album "Light Bulbs" vychází v polovině září a F&M nám z něho servírují ochutnávku v podobě skladby "Dishwasher". Zpěvák David Best v ní zní trochu jako astmatický Tricky, který dělá televizní reklamu na myčku na nádobí. Mimochodem, album je tématické a věnované elektrickým spotřebičům z domácnosti. Pro zajímavost ještě přidávám videoklip k výtečnému prvnímu singlu z desky, který se jmenuje "Knickerbocker".


Matias Aguayo - Minimal (DJ Koze Radio Edit) (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: electro, house

Matias Aguayo
Minimal techno i nadále vládne německým klubům, ne každý je z toho ale nadšený. Matias Aguayo (člen Closer Music) scénu zesměšňuje na svém novém singlu "Minimal" a do latino funky rytmu o ní zpívá, že "nemá žádné groove a žádné koule". Skvělé, jak nejlépe zničit nenáviděnou módní vlnu? Jinou módní vlnou! A Aguayo dává pádný argument, proč se zase chvíli věnovat jiné hudbě. Skladbu najdete na čerstvé kompilaci labelu Kompakt "Total 9".
GZA - Alphabets (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: hip hop

GZA - Pro Tools
Nejen jejich skalní fanoušci, ale snad už i rappeři kolem Wu Tang Clan musí být unaveni z fráze "návrat ke kořenům". Loňské album "8 Diagrams" dalo naději, že impérium Wu se ještě může někdy pozvednout z průměru, v němž se většina rapperů kolektivu v našem desetiletí topila. Tento týden vychází nové album GZA "Pro Tools" a pokud jste čekali na nahrávku, která vás vrátí do zlatých časů Wu Tang Clan, pak už nemusíte hledat. GZA se nedávno pustil do 50 Centa, kterého viní ze současného tragického stavu hip hopu a teď svá slova proměňuje v činy. "Pro Tools" je skvělé album s minimalistickými, ale chytrými instrumentálkami a výbornými texty. GZA na něm navazuje nejen na svoji klasiku "Liquid Swords" z roku 1995, ale také na "GrandMasters" (natočené s DJem Mugsem z Cypress Hill), jež jsou o deset let mladší. "Alphabets" je výtečným příkladem, jednoduchá smyčka s klavírem a nezaměnitelný GZA na mikrofonu. Jojo, návrat do formy.
Little Jackie - The World Should Revolve Around Me (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: pop

Little Jackie
Imani Coppola se před jedenácti lety proslavila skladbou "Legend Of A Cowgirl". Následné album "Chupacabra" se ale prodávalo méně, než nahrávací firma doufala, a Coppola se ocitla bez nahrávací smlouvy. Následující dekádu se potloukala, vydávala si desky sama a čekala na druhou šanci. A ta opravdu přišla. Seznámila se s producentem Adamem Pallinem a spolu vytvořili projekt Little Jackie, který právě vydává debutové album "The Stoop". Pilotní singl "The World Should Revolve Around Me" je gravitaci popírající hit, kterému svědčí léto. Trochu mi připomíná dávné časy Macy Gray. Včetně toho afra na hlavě. Když se líbí, není co řešit. Koukněte ještě na klip.


Alva Noto - U_08-1 (7/10)
MP3 ke stažení
žánr: glitch

Alva Noto - Unitxt
Carsten Nicolai alias Alva Noto je mistr mikroskopických samplů, které chirurgicky přesnými metodami skládá do klinicky čistých digitálních kompozic. Spoluzakladatel glitchového labelu Raster-Noton právě vydává album "Unitxt", na kterém šumy a praskání skládá do rytmických vzorců. Novinkou jsou vokály, o které se postaral francouzský básník Anne-James Chaton. Jeho odsekávané počítání tvoří základ skladby "U_08-1", kterou si můžete stáhnout z výše linkovaného odkazu. Tedy pokud vás zajímá, jak vypadá hip hop v podání německého zvukového akademika.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY