MP3 Jukebox 31/2008

06.08.2008 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

The Street - Escapist (8/10)
odkaz na MP3 ke stažení
žánr: hip pop

Mike Skinner
Mike Skinner alias The Streets přichystal nové album. Tentokrát prý žádné historky z velkoměsta, žádný pesimismus, předposlední album The Streets má být pozitivní a mírumilovné. Věří mu to někdo? První singl "Escapist" snad má být návodem k útěku od civilizace. Nechybí bombastické aranže, melancholie, kytarové sólo a sbor, všechno to zní jako ztracený track Kanye Westa. Skinner sice tvrdil, že "Everything Is Borrowed" bude návrat k první desce, ale "Escapist" si můžete zařadit k jeho nejpopovějším skladbám vůbec. Není to výtka, koneckonců je to povedená věc. Jak to nakonec dopadne s celým albem, uslyšíme na konci září.


Sébastien Tellier - L'amour et la violence (Boys Noize Remix) (9/10)
MP3 ke stažení
žánr: electro

Sebastien Tellier - Sexuality
Dojímavá balada s klavírem "L'amour et la violence" uzavírá Tellierovo letošní výtečné album "Sexuality". V originálu to možná má být píseň o postkoitální úzkosti, v remixu Boys Noize se ale do ní vrací sexuální rauš. Původní verze je dekadentní až nihilistická, ta nová má neuvěřitelný tah na bránu. Berme to jako průsečík mezi francouzským a německým electro, Tellier dodává slast emocionální, Boys Noize tělesnou. A je to skvělá kombinace.


Lee "Scratch" Perry - Pum Pum (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: dancehall, dub

Lee Scratch Perry
Dubový veterán Lee Scratch Perry oslavil letos 72 let, ale na jeho sexuálním apetitu to není zdát. Stačí si poslechnout jeho novou skladbu "Pum Pum", kterou natočil s "večírkovým králem" Andrew W.K. Pokud netušíte, o čem Perry ve skladbě blábolí, vězte, že pum pum je jamajský termín pro vagínu. Šílenství kosmického cestovatele z Jamajky a neortodoxní producentský přístup Andrewa dělá ze skladby něco opravdu delikátního. Kdo jiný by si dovolil bez uzardění vykřikovat "Jesus Christ, gimme me more fresh pum pum!"? Perryho nové album "Repentance" vychází v polovině srpna a podíleli se na něm také Moby nebo Brian Chippendale z Lightning Bolt.


Alex Moulton - Meridians (7/10)
MP3 ke stažení
žánr: electro, disco

Alex Moulton - Exodus
Disco neumírá. Newyorský producent Alex Moulton si to taky myslí a jeho debut "Exodus" se nese v duchu syntezátorových beatů ve stylu Giorgia Morodera nebo Jarreho. "Zní to jako Daft Punk, kteří chtějí přehrát soundtrack k Blade Runnerovi," ohlašovali desku v internetovém magazínu The Paper Thin Walls a není to špatné přirovnání. Naše ukázka "Meridians" evokuje honičku kosmických lodí a celé album "Exodus" dokonce vypráví sci-fi příběh. Nejspíše s přídavkem fantasy, jak dokazuje obal.


Jay Reatard - See/Saw (7/10)
MP3 ke stažení
žánr: garážový rock, punk

Jay Reatard - Matador Singles 08
Americký kytarista Jay Lindsey používá krásné umělecké jméno - Jay Reatard. Už deset let drtí syrový garážový punk s podobně geniálně nazvanými kapelami The Lost Sounds, Bad Times nebo The Final Solutions. Počty desek, které nahrál, není vůbec lehké spočítat, důležité je, že teď podepsal velkému indie labelu Matador, který v říjnu vydá kolekci "Matador Singles '08". Pokud se zrovna třeba učíte minulé časy anglických sloves, pecka "See/Saw" by vám mohla pomoci. Jinak vás skladba přesvědčí, že mezi punkem a popem už dlouho existuje jen velmi tenká hranice. Už se těším na akustickou verzi písně.




DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY