Video Jukebox 23/2008

25.07.2008 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

The Fratellis
The Fratellis - Look Out Sunshine!
žánr: indie rock
info: oficiální web, MySpace.com

Za desatero horami, desatero řekami a jedním mořem byla země, ve které neustále prší. A v té zemi žila, byla žena, která porodila syna Barryho Johna Wallace (jak stylové, že nesl právě příjmení velkého bojovníka za skotskou svobodu...), který se však poté, co dospěl, svého příjmení částečně zřekl, aby přijal druhé příjmení matčino. A když jej za své přijal i zpěvák John Lawler a bubeník Gordon McRory, mohli The Fratellis prohlásit svou skupinu za malý rodinný podnik a dojít si pro BRIT Award za objev roku 2007. V červnu se The Fratellis vrátili druhou řadovkou "Here We Stand" a tahle pecka je druhý singl právě z téhle desky.


Carla Bruni
Carla Bruni - L'Amoureuse
žánr: folk
info: oficiální web, MySpace.com

Dobrá, dobrá, tak na detektor lži, všichni - kolik z vás o téhle italsko-francouzské písničkářce vědělo ještě předtím, než se nominovala na první dámu Francie? Ale ano, najdou se i tací, ale svatba s prezidentem je teprve to potřebné marketingové terno (A co na to Britney?). Faktem navíc je, že jí tak trochu přišlo vhod, protože po debutové desce "Quelqu'un m'a dit" přišla řada na lehce podprůměrnou placku "No Promises". Albová trojka Carly Bruni se jmenuje "Comme si de rien n'était", vyšla 11. července a vy z něj můžete ochutnat písničku "L'Amoureuse".


The Music
The Music - The Spike
žánr: indie rock
info: oficiální web, MySpace.com

Na počátku jedenadvacátého století skupinu The Music označovalo NME za nejlepší nepodepsanou kapelu vůbec. Ale zase buďme k NME zcela upřímní - řekněte takhle z fleku tři indie kytarovky, o kterých to NME neprohlašovalo, že... V každém případě lze ale říct, že řadové album číslo dvě "Welcome To The North" mělo cosi do sebe, a rozhodně tak má tahle parta z Leedsu na čem stavět. The Music se svou třetí řadovkou počkali necelé, ale pořád dlouhé čtyři roky a "Strength In Numbers" vydali v polovině června. "The Spike" je chystaný druhý singl z tohoto alba.


Paul Weller
Paul Weller - Echoes Round The Sun
žánr: indie rock / brit pop
info: oficiální web, MySpace.com

Je to malý zázrak. Po šesti studiových deskách s kapelou The Jam, stejném počtu s partou The Style Council a osmi sólových počinech přijde Paul Weller s něčím tak svěžím, neoposlouchaným a svým způsobem i nečekaným, jako je placka "22 Dreams" - je snad třeba další důkaz jeho hudební geniality? Na téhle pecce, která je druhou (respektive první, jak chcete...) stranou pilotního dvojáčkového singlu alba, se podílel i Noel Gallagher a Gem Archer z Oasis. Noel je navíc i spoluautorem skladby. Dvojsingl i nová deska vyšly v červnu.


Avenue
Avenue - Last Goodbye
žánr: pop
info: fakt není o co stát...

V posledním videoklipu se většinou na něco vzpomíná a ani tentokrát tomu nebude jinak. Jen to bude trochu zprostředkovaně. Už nějakou dobu jsem se domníval, že boybandy jsou zcela mrtvý pojem. A pak jsem narazil na partu Avenue, která... mě o tom definitivně přesvědčila. Ale jsou svým způsobem roztomilí, tihle kluci, které vyhodili z britského X Factoru těsně před finále, protože se přišlo na to, že už v minulosti podepsali profesionální smlouvu. Jako bych se díky nim přenesl o deset, patnáct let zpátky - všechno tam je, nezapomněli na nic. Odkoukáno bravurně, se vším všudy, na jedničku.


Je libo přídavek?
Clinic - Tomorrow (žánr: indie rock)
The Metros - Talk About It (žánr: indie rock)
Tinchy Stryder - Stryderman (žánr: grime / hip hop)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY