V rukávu žádná esa

01.08.2008 05:00 - Radek Hendrych | foto: facebook interpreta

Industriální projekty zaujímají v hudební scéně prapodivně exkluzivní pozici. Nikdo z publicistů nechce být za nemoderního, zkostnatělého, konzervativního blbečka (jako by to bylo něco špatného...), a tak většinou předhozenou nahrávku spolkne i s navijákem. Já ne.
4/10

Napalmed - III

Skladby: Track 1
Vydáno: Leden 2008
Celkový čas: 79:50
Mostečtí Napalmed v čele s Radkem Kopelem jsou v určitém smyslu tváří české industriální/noise scény. Umějí se protlačit dopředu, za sebou mají kvantum nahrávek, o kterých leckdo ví - mají sebepropagační talent. Proč ne. Dopředu je také žene churavá hudebně-publicistická hydra: člověk neuvyklý poslouchat tento specifický žánr při prvním setkání s ním pookřeje, zaznamená existenciální zážitek, změní názor na hluk, dojme se. Ty recenze podle toho vypadají. Opačme: přijde někomu překvapivé, že když budu hodinu poslouchat bordel, výsledkem bude koupel mozku v elektronech šílenství? Ne. To neznamená, že by v Česku nefungovaly muzikálně vynikající noise/industriál projekty: V.O.I.D. budiž příkladem.

Mám velmi daleko k tomu, abych z alba "III" vstřebal něco obohacujícího. Ostře se stavím proti neschopnosti lidí z branže odkrýt nicotnost a zbytečnost hluku pro hluk, kterou pak ještě skrývají za stylistickou rádoby obraznost (mám sem napsat něco jako "oceánové vlny hluku"?) a podobná klišé, která mají vytvořit pózu největší alternativy.

"Trojka" nepřináší vůbec nic v kontextu žánru nepředvídatelného, úvodní monolitové antré (trvá 20 minut) zabije veškerou atmosféru hned v počátku. Je pravda, že se daří ze stereotypního bahna vybřednout zručně zvládnutým závěrem, to nicméně nahrávku nezachraňuje. "III" je album jednoduché, působí spíše až improvizačně, nemá tah na bránu, zaujmou spíše jen zlomky. Je mi jedno, že hluk má být "hudbou budoucnosti", že ho "nejde" (opravdu?) vykládat z pozic konvenční kritiky. Poslední album Napalmed je zabito úvodní statickou pasáží, nepříliš působivý je i jeho průběh až do posledních třinácti minut. Je mi jedno, že Napalmed dělají hluk: já ho hodnotím jako hudbu. A jako takový má jen jednu nálepku: propadák.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY