Rakenrol v proudech deště

04.07.2008 20:22 - Václav Trávníček | foto: facebook interpreta

Opravdovou rockovou show přinesl první den letošního Rock For People u Hradce Králové. Na východočeské letiště se s večerem snesla nejen koncertní atrakce jménem Kaiser Chiefs, ale také mohutná průtrž mračen spolu s hromobitím. Škoda, že hity Rickyho Wilsona a spol. publikum moc nezajímaly.
Kaiser Chiefs
© gigwise.com
Vůbec bych se nedivil, kdyby k nám Kaiser Chiefs (MySpace.com) už víckrát nepřijeli. Přestože si jejich manažer publikum po vystoupení s tradiční britskou uctivostí a taktem pochvaloval a vinu svedl na déšť, bylo vidět, že takové (ne)přijetí britské hvězdy v Česku nečekaly. Ale popořadě.

Krátce před jedenáctou večerní na T-music stage vtrhla očekávaná pětice z Leedsu a hned na úvod spustila jeden ze svých největších hitů "Everything Is Average Nowadays". Song inspirovaný muzikou Blur, ke kterému Kaiser Chiefs natočili vtipný videoklip, však na české obecenstvo nijak nezapůsobil. Zpěvák Ricky Wilson fanoušky hecoval, vyzýval je ke zpívání refrénů ("Jestli mi rozumíte, tak zpívejte se mnou!"), k tleskání ("Tak co, zaženeme ten déšť tleskáním?"), ale nepochodil. Fanoušky dostala do varu až "Ruby" z poslední řadovky "Yours Truly, Angry Mob" a vypadalo to, že se blýská na lepší časy. Jak se ale ukázalo hned u následující "Never Miss A Beat" (Ricky: "Tenhle song je naprostá novinka. Můžu vám o něm říct, že v Británii je velkým, ale opravdu velikým hitem."), "Ruby" byla jenom výjimka potvrzující pravidlo. Na Kaiser Chiefs ten večer nedorazili ani tak fanoušci jako spíš standardní posluchači českých rádií, kde se právě "Ruby" před časem hojně hrála.

Kaiser Chiefs
© kaiserchiefs.co.uk
Na všechny ostatní písně publikum reagovalo vlažně, i "kotel" pod pódiem zvedal ruce nad hlavu jen zřídka. Ricky poté slezl z pódia a vydal se napospas publiku (samozřejmě v dohledu ochranky) do prvních řad. I takhle zkoušel lidi rozezpívat, ovšem nacvičená akce, kterou vždycky zakončí slovy "Vítejte... (doplňte si název země, kde koncert probíhá)", dostala hodně sarkastický nádech. Podobně jako "I Predict A Riot", při které se v publiku ani v kotli rozhodně žádný riot nekonal. Místo toho publikum čím dál více řídlo, protože provazce deště byly čím dál silnější.

Ale ironie až sarkasmu neubývalo. Jak jinak mohly vyznít "Take My Temperature", ve které Ricky zplna hrdla pěl "I can tell by the couch this is a nice place", nebo "Angry Mob"? Přímo národní ostuda to nebyla, protože sílící déšť a zablácená louka rozhodně nesvádí k blbnutí na britské hity, ale že ani ti nejvěrnější nezpívají refrény, to je přinejmenším divné. Navíc když refrén Kaiser Chiefs je kolikrát triviální - viz "Na Na Na Na Na". Ke cti se skupině musí přiznat, že i přes mizerné publikum a mizerné počasí odvedla profesionální výkon a hrála naplno. Výborně nazvučené bicí Nicka Hodgsona, silná basa Simona Rixe a s přehledem odvedená práce za klávesami Nicka Bainese aka Peanuta si skvěle sedla s dominantní Whitovou kytarou a Wilsonovým zpěvem. Ale - potkat je po vystoupení v šatně, viděli byste spíš smutek a asi i znechucení. Být Oasis, rozbijou nástroje a šatnu zdemolují.

Kaiser Chiefs
© kaiserchiefs.co.uk
Škoda. Ve čtvrtek k nám totiž zavítala širší hudební špička aktuální světové scény. Snad se příště - pokud tedy nějaké bude - u nás Britové setkají s lepším počasí a s návštěvou, která jejich tvorbu ocení. Snad potom poslední písnička koncertu "Oh My God" s refrénem "I've never been this far away from home and oh my god I can't believe it" nevyzní tak, jak vyzněla ve čtvrtek večer.

Setlist: Everything Is Average Nowadays, Everyday I Love You Less And Less, Love's Not A Competition (But I'm Winning), Another Number, Ruby, Never Miss A Beat, Thank You Very Much, Modern Way, You Want History, Na Na Na Na Na, Retirement, Born To Be A Dancer, I Predict A Riot, Take My Temperature, Angry Mob, Oh My God

Obsáhlou fotogalerii z prvního dne festivalu najdete ZDE.

Rock For People 2008 - Kaiser Chiefs, letiště Hradec Králové, 3.7.2008


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY