Avantgarda v modrém dizajnu

11.07.2008 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Underscan je berlínský label zaměřující se na avantgardní elektroniku. Mezi prvními releasy byla vinylová série "Now", která má nyní svého následovníka na CD. V útlém digipacku nabízí elektrizující sílu napříč spektrem tohoto žánru - od klidnějšího ambientu po strhující glitch a zvukové erupce.
7/10

Různí - Underscan Now

Skladby: Funckarna - Brim, Somshit - Elz Zupper, 3tronik - Verwirrung, Dalezy - Silkweed, Quench - Slick, Slemper - Dusdatikaf, Bogger - Honz, Onethema - Monocarpic, Everest - Separate Room, Menu:Exit - Querverweis, Lambent - Kaudyoe, Fibla - International, Gram - KeepYourHeadAboveWater, Frank Bretchneider - Polaris, Pytlik - Atmachb, Scanner - Interreum
Vydáno: 02.05.2008
Celkový čas: 74:42
Vydavatel: Underscan
Ralph Pytlik a Markward Wagner, známí z projektu Menu:Exit, si založili svůj label Underscan. V Berlíně a nejenom v něm se totiž dějí zajímavé věci na poli elektronické hudby bez žánrových omezení. Důkazem je série čtyř vinylů "Now", které vyšly sesbírané na jednom cédéčku "Underscan Now". Mezi hlavími tahouny jsou Scanner, Lambent, Onethema, Dalezy nebo 3tronik.

"Underscan Now" se těžko charakterizuje jedním slovem. Nabídka je pečlivě poskládaná napříč celým spektrem, každý si tak snadno najde své favority. Dočkáte se vratkých ambientních ploch, idmka, glitche, avantgardy nebo stále oblíbenějšího laborování s herními konzolemi, Slemper v "Dusdatikaf" sahá i po prostém samplingu. Technologie pokročila a novodobým ilustrátorům zvukových ploch umožňuje téměř nekonečné možnosti vrstvení ruchů, rytmických smyček a atmosfér.

Everest s jeho "Separate Room" umíchal průzračný electro pop a mohl by si podat ruku třeba s Vincem Clarkem z Erasure nebo navrátivšími se Yazoo, v jednoduchosti je totiž krása. Scanner vás v úplném závěru zase rozseká s nervně těkavou "Interreum". Bogger, Menu:Exit nebo Lambent přicházejí na scénu s důmyslnými experimenty, k nimž už jen chybí důkladná videoprojekce, posunující avantgardu k umění. Naopak sólo Ralhpa Pytlika je vybroušený design v podobě virtuálního soundtracku pro sci-fi seriál.

"Underscan Now" je sice důmyslně sestavený průlet světem elektroniky, přesto by bylo lepší dát na stříbrný kotouček jen doopravdy to nejlepší ze série "Now". Pár tracků vám totiž přeci jen pokazí náladu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY