MP3 Jukebox 26/2008

25.06.2008 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

The Bug - Poison Darts (Skream Remix) (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: dancehall, dubstep

The Bug - London Zoo
Kevin Martin alias londýnský producent The Bug netočí desky, ale rovnou záznamy z budoucích sonických válek. Tak dlouho se snažil najít spojnici mezi dubem a futurismem, až se tomu začalo říkat dubstep. V červenci vydává u Ninja Tune nové album "London Zoo", na kterém se objeví také všechny skvělé singly vydané v minulém roce. Mezi nimi je i jeho kolaborace s ragga vokalistkou Warrior Queen "Poison Darts", kterou vypustil na internet v remixu tahouna dubstepové scény Skreama. Pozor na tu basovou linku, při dostatečném zesílení by mohla způsobit žaludeční nevolnosti. Originál je práce génia, ale i remix stojí za poslech.
Don Caballero - Bulk Eye (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: math rock

Don Caballero
Don Caballero jsou jedni ze zakladatelů math-rocku (ale do očí jim to neříkejte, nemají to rádi). Jejich doménou jsou virtuózně zahrané milimetrově přesné skladby v komplikovaných rytmech, které chvílemi připomínají spíše avantgardní jazz než rock. Kapela existuje už od začátku devadesátých let, ale nevyhnula se jí častá personální zemětřesení a přestávky v kariéře. Z původní sestavy zbyl už jenom bubeník Damon Che Fitzgerald, jehož rytmy jsou poznávacím znakem kapely. Teď natočili šesté album "Punkgasm", které by mělo vyjít letos v létě. Zatím je z něho venku jen ukázka "Bulk Eye", která neznalým věci napoví, jak chutná rock nahrávaný s logaritmickým pravítkem.
South - Better Things (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: brit pop

South - You Are Here
Britští South bývali elektronická kapela, nad kterou od konce 80. let držel ochrannou ruku James Lavelle i Ian Brown. Když ale posloucháte "Better Things" z jejich nejnovější desky "You Are Here", napadnou vás spíše Doves nebo Elbow než UNKLE. Je to křehká píseň s nádechem zlatých šedesátek britského popu, roztomilá, ale neždímající emoce, jak to umí třeba Coldplay. Pěkné, vskutku pěkné. Co víc k tomu říct?
Girl Talk - Set It Off (7/10)
MP3 ke stažení
žánr: mash-up

Girl Talk - Feed The Animals
Girl Talk je noční můra ochránců autorských práv. Je jako Robin Hood, který bohatým bere (samply) a sám je skládá do skladeb pro chudé, kteří si je můžou zdarma stáhnout z internetu. Své nejnovější album "Feed The Animals" nabídl na síti ve stylu "In Rainbows", jen s malým rozdílem - dalo se stáhnout i úplně zadarmo. Americký producent se tak nejspíše chtěl zbavit povinnosti čistit všechny samply, kterých používá průměrně zhruba dvacet na jednu skladbu. "Set It Off" začne s Rihanniným "Umbrella" a končí soulovým zpěvákem Eddiem Floydem, mezitím se odehrává clash stylů, rytmů a interpretů, který ale pořád dává určitý smysl. Přiznám se, že mi mash-upy už trochu lezou krkem, ale "Feed The Animals" je fascinující jízda minulostí a současností popu.
Primal Scream - Urban Guerilla (6/10)
MP3 ke stažení
žánr: alternativní rock

Primal Scream
Skotští Primal Scream mají hotové své deváté studiové album nazvané trochu ironicky "Beautiful Future" a do světa vysílají ochutnávku v podobě nepoužité skladby "Urban Guerilla". Jeden ze dvou hlavních producentů desky Bjorn Yttling album popsal jako "více popové, ale naše ochutnávka to příliš nepotvrzuje. Je to rocková vypalovačka ve stylu "Give Out But Don't Give Up". "Beautiful Future" vychází 21. července. (K získání MP3 je potřeba zaregistrovat si email.)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY