shop.musicserver.cz
Illustratosphere - Animage

Být svobodný je dokonalé

Vydáno: 23.06.2008 00:00 v sekci Recenze - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Dan Bárta je stále svůj. I když pro něj není problém nazpívat píseň "On My Head", jež splňuje všechny parametry pro masami milovaný rádiový hit, mnohem raději se věnuje podstatně náročnější muzice. Dělal to výtečně na albu "Illustratosphere" a stejně znamenitě v tom pokračuje i na "Animage".

9/10

Illustratosphere - Animage

Vydáno: 26.05.2008
Celkový čas: 47:53

Skladby: Eleisure Suite, Naokoland (Kalunga nekuhambeke, Charly), Vlčák, Ozvěna Kantát, Malé Ólala, Trvale udržitelný, Mother's World, Dech, Li, Jesus Online, Doba s tebou, Nejen Ian, Geist arbeitet, May Day

Vydavatel: Sony Music

Je s podivem, že člověk jako Dan Bárta se drží v čele naší popmusic, a to bez kapky podbízivosti. Skromně, ale současně sebevědomě vydává s Illustratospherou desky bez komerčních ústupků nebo prvoplánových rádiových hitů. Přesto je nadšeně obdivován jak hudebními kritiky (to by zas tak divné nebylo), tak sklízí zcela zasloužený, ale už ne tolik samozřejmý úspěch komerční (za měsíc, co je deska v prodeji, byla v hitparádě třikrát nejprodávanější a jednou skončila na druhém místě).

V roce 2000 Bárta všechny šokoval. Vydání osobitého, jazzem protkaného alba "Illustratosphere" - bezpochyby nejdůležitější nahrávky tuzemské popmusic posledních deseti let - byl velmi odvážný krok, zvlášť po dlouholetém působení v rockové, tedy zcela jiné Alici. A i když z bokových projektů, jako byly Die El. Eleffant!? či Sexy Dancers, pramenila jeho touha roztáhnout ruce, nikdo tehdy nečekal, jak široký rozmach a zároveň přesun do zcela jiných vod to bude.

Spolu s třetí řadovou deskou Illustratosphery (a první, jež vychází pouze pod jménem kapely) už nám tito vynikající muzikanti dech nevyrazí. Své místo si jasně vytyčili zmiňovaným debutem a dnes už jen navazují tam, kde minule skončili. Jenže v tomto případě to rozhodně není málo.

Na "Animage" se opět snoubí prvotřídní muzikantské schopnosti s nadáním pro neotřelé hudební motivy. Vše spojuje Bártův zpěv s jeho typickými kudrlinkami. A i když to není nečekané, je to stále dokonalé a zároveň pěkně košaté a barevné. V jazzem nasáklých písních najdeme prvky country ("Jesus Online"), vzpomínky na rockovou etapu Bártova života ("Ozvěna kantát") nebo odkazy až někam k lidovkám ("Vlčák"). Jindy, pouze v doprovodu Roberta Balzara na kontrabas, nechá vzniknout intimní a průzračné písni "Dech". A i když je občas romantický, rozhodně to není pitomé.

Dan Bárta také - a zase v souladu se svou předchozí tvorbou - pracuje velmi nezvykle s českým jazykem. Nejen že se v jeho pozoruhodných textech objevují slova, která snad v žádných jiných písních nenajdete (třeba lanolín, klimatolog, žaluzie z kozí kůže), navíc používá i takové výrazy, k nímž běžný smrtelník potřebuje Wikipedii (nebo jste fakt z fleku věděli, co je to saprofágní brouk, odkud pochází kmen Olahů či z čeho má strach člověk trpící dipterofóbií?).

Asi nejlépe to celé vyzní v první sloce "Naokolandu", kdy můžete mít pochybnosti, jakým že to jazykem Bárta zrovna zpívá. Jeho čeština šansoniéra z Latinské Ameriky či Jihovýchodní Asie nám dopřává nad texty přemýšlet, více se jimi zabývat, snažit se jim rozumět nebo dokonce porozumět. Je to příjemné dobrodružství a pozoruhodným paradoxem je, že nejčitelnější je Bárta ve svých anglických textech (skladby "Mother′s World" a "Jesus Online").

V nedávné makrorecenzi na aktuální album Elbow jsem byl přesvědčený o tom, že tato kapela dělá hudbu v první řadě pro sebe. A také díky tomu vydávají tak znamenité desky. Illustratosphere to podle mě vnímají naprosto stejně. Píší a hrají jen to, co sami chtějí, neohlížejí se kolem sebe. A protože jsou výborní muzikanti, nemůže jim takový koncept nevyjít.

NÁZORY
  • Výtečné album (Cába, 23.06.2008 09:52) Reagovat

    Opravdu skvělé album, vyzrálé na všechny směry, nebál bych se dát i plný počet :-)
    http://cabik.blog.cz/0805/dan-barta-illustratosphere-animage

    • Re: Výtečné album (mekele, 23.06.2008 11:49) Reagovat

      Za 'vyzrálé na všechny směry' nebal bych se dat ti nejaky regeneracni pobyt na prvnim stupni zakladky :)

  • Nic (David, 24.06.2008 14:19) Reagovat

    Žádný zázrak se nekoná, je to pořád stejné, utahané a nudné. Pravověrní jazzmani se jen chechtají jak si Bárta chce hrát na jazz a texty radoby zajímavé, ale o ničem.

    • Re: Nic (Nobody, 24.06.2008 15:20) Reagovat

      A proč jen nenapíšeš: Nerozumím tomu a strašně mě to štve...

    • Re: Nic (Majkl, 24.06.2008 16:38) Reagovat

      Jeee, a tati, co je to ten "pravovernej jazz" ???
      To, je jako kdybys napsal: Vsichni, co poslouchaj rock jsou kret.ni a idi.ti - proste uplne stejnou hovadinu. No nic, uz jsem tvym nanic prispevkem s nulovou informacni hodnotou stravil moc casu...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Dana Bártu & Illustratosphere čeká na jaře turné po ČR. S sebou přiváží další remasterovaná alba (02.03.2024 09:07)
- Rozhovory: Robert Balzar (Robert Balzar Trio, Illustratosphere, J.A.R) - Muzika se začne dít ve chvíli, kdy pominou sportovní kritéria (09.02.2024 18:00)
- Recenze: Robert Balzar Trio na desce "Conversation" zve k rozhovoru i posluchače (12.01.2024 08:00)
- Naživo: Robert Balzar Trio křtilo U Staré paní nové album a nabídlo ukázku dokonalé muzikantské synergie (11.12.2023 09:41)
- Fotogalerie: Robert Balzar pokřtil nové album. U Staré paní a s Danem Bártou (09.12.2023 10:39)
- Fotogalerie: Dan Bárta & Illustratosphere přivezli do Pardubic "Němou éru" (04.12.2023 08:13)
- Dan Bárta a Illustratosphere vyráží na podzimní tour po Česku a Slovensku (27.10.2023 15:01)
- Recenze: "Entropicture" Dana Bárty & Illustratosphere už dvacet let modeluje neuspořádaný svět hudební paměti a dává mu řád (02.09.2023 09:00)
- Recenze: Čím starší, tím drzejší. J.A.R. na albu "Jezus Kristus Neexistus?" bojují s přehnaně korektní dobou (19.06.2023 00:00)
- Recenze: Hudební poezie na debutu Illustratosphere neztratila ani po 23 letech svou nadčasovost (06.06.2023 17:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu