Krásná Paříž bez toxického zamoření

27.06.2008 12:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Yael Naïm je křehké stvoření, jejíž hudba je jako pohlazení. Spojení s Davidem Donatienem jí pomohlo dokončit druhou desku, na níž vévodí tři songy: "Paris", "Toxic" a "New Soul", kterou budete znát z reklamy. Pokud máte rádi poklidnou muziku, bez elektronického bzučení, přijdete si na své.
8/10

Yael Naïm & David Donatien - Yael Naïm & David Donatien

Skladby: Paris, Too Long, New Soul, Levater, Shelcha, Lonely, Far Far, Yashanti, 7 Baboker, Lachlom, Toxic, Pachad, Endless Song Of Happiness
Vydáno: 10.03.2008
Celkový čas: 51:53
Vydavatel: Warner Music
"In A Man's Womb" byla prvotina, která představila krásku Yael Naïm světu. Od té doby uteklo dlouhých sedm let. Tehdy jí hodně pomohl producent, skladatel a muzikant v jedné osobě Kamil Rustam. Podobnou výzvou je spojení s Davidem Donatienem, uznávaným perkusionistou a hudebním talentem. Společně zaranžovali třináct křehkých kompozic, která v převážné míře napsala sama Yael. Od osobním okouzlením nasáklou "Paris" vás čekají klidné melodie, v kterých se zjevují inspirace mnoha žánrů.

Písničce "New Soul" pomohlo použití v reklamě na MacBook Air laptop. Velkým překvapením je pak zařazení coververze hitu Britney Spears "Toxic", z které vypadly všechny elektronické okrasné fígle a stala se z ní téměř prostá, ale naléhavá balada. Tato spolupráce totiž staví na akustických nástrojích, z nichž nemalý počet patří do rodiny orientálních kultur.

Na druhém albu Yael Naïm v maximální míře využívá své vzdělaní v oblasti klasiky, kdy s vlastní lehkostí spojuje folk, pop, ambient a jazzové prvky. Chvilkové zahalení smyčcovými aranžmá ("Lonely", "Shelcha" nebo "Levater") vás přesune téměř k branám snů. Její křehký hlas zpívající anglicky, francouzsky nebo hebrejsky bez přetvářky vypráví příběhy. V nichž se míchají snad všechny známé emoce od oslavy oblíbeného místa ve zmíněné "Paris", přes ukolébavku "Lachlom" po melancholii v "Lonely". "Shelcha" někomu může naopak evokovat typické prvky pro Enyu.

Yael Naïm společně s Davidem Donatienem se svou deskou podstrkují poklidnou atmosféru pařížských zákoutí, nabádají k projížďkám loďkou po malebném jezeře a nechybí dozvuky Orientu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY