Video Jukebox 14/2008

23.05.2008 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

Scarlett Johansson
Scarlett Johansson - Falling Down
žánr: alternative / folk
info: oficiální web, MySpace.com

Zpívající herečka? Jasně... Ale! Scarlett Johansson je sexy, David Sitek je sexy profesionálně a jejich spojení nad písněmi Toma Waitse vzbuzuje minimálně velká očekávání. Z prvního singlu "Falling Down" čiší naprosto ojedinělá atmosféra, funguje na něm každičký zvuk a videoklip k němu sedí stejně dobře, jako sedí popcorn k filmovému plátnu a prostředí multiplexu. Tom Waits sice téhle písničce vtiskl cosi neopakovatelného, ale Scarlett Johansson s Davidem Sitkem se o opakování ani nepokoušeli a posunuli ji úplně jiným směrem. A funguje to stejně dobře.


Johnny Foreigner
Johnny Foreigner - Eyes Wide Terrified
žánr: indie / rock
info: oficiální web, MySpace.com

Johnny Foreigner je trio z Birminghamu, takže cizinec v něm není nikdo. Dokonce se ani nikdo nejmenuje Johnny. Alexei Berrow začínal v kapele Panda Love Unit, baskytaristka Kelly Southern zase ve skupině Twist - obě jsou stále vygůglovatelné, dle slov Alexei bohužel... "Eyes Wide Terrified" je čtvrtý singl téhle party, poslední ochutnávka před vydáním debutové desky "Waited Up Til It Was Light", a je poklonou pravému rokenrolu, nespoutané energii a tomu, že spojení Británie, indie a kytary má stále co nabídnout.


Portishead
Portishead - The Rip
žánr: alternative / trip hop
info: oficiální web, MySpace.com

Když v únoru roku 2005 vystoupili Portishead v rámci benefičního koncertu pro místa postižená vlnou tsunami, šlo o jejich vůbec první koncert za posledních sedm let. Ještě důležitější však byla informace o tom, že skupina plánuje vydat nástupce své dnes již více než deset let staré druhé řadovky. A jak již tomu v těchto comebackových pohádkách nebývá zvykem, ona se jim ta jejich řadová trojka zatraceně hodně povedla. "The Rip" je druhý singl z ní a - pro zajímavost - Radiohead právě na téhle skladbě zvučí své letošní koncerty.


The Courteeners
The Courteeners - No You Didn't, No You Don't
žánr: indie rock
info: oficiální web, MySpace.com

O The Courteeners se docela často mluvilo jako o vizuálních dvojnících Oasis. Na to, abyste pochopili proč, si stačí projet pár fotek na jejich webu. Zároveň se však v jejich hudebních odkazech často citovala dvojka Pete Doherty / Carl Barât z The Libertines a abyste pochopili tohle, musíte si prostě pustit video k "No You Didn't, No You Don't", třetímu to singlu z debutové desky The Courteeners "St. Jude". Zachycuje totiž kapelu přesně tak, jak je nejsilnější - v klubu, před svými fanoušky a na živo. Žádné producentské klacky jim alespoň na tomhle tracku pod nohy nikdo neházel.


John Williams
John Williams - The Raiders March
žánr: filmová klasika
info: oficiální web, MySpace.com

V neděli 18. května v Cannes, u nás o tři dny a kousek později - o půlnoci ze středy na čtvrtek. Celý svět na to čekal, všude se o tom mluvilo, psalo i debatovalo. Každý měl svá očekávání nebo alespoň dával najevo, jak mu to je úplně jedno, že jde nejslavnější a nejikoničtější archeolog zcela mimo něj. A vzhledem k tomu, že film a hudba k sobě mají hodně blízko, je pochopitelné, že Indiana Jones musí dostat svůj odstaveček i na musicserveru. A pokud si to nemyslíte, tak to berte jako poctu hudebnímu géniu Johnu Williamsovi, ten si ho totiž zaslouží už bez debaty.


Je libo přídavek?
Hot Club de Paris - Hey! Housebrick (žánr: punk)
Prouza - Černou barvou (žánr: rock)
Wild Beasts - The Devil's Crayon (žánr: pop)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY