Portishead zahalili klasický hit od Abby "SOS" do temnoty

11.07.2021 14:45 - Dan Hájek | foto: Adam Hencze / musicserver.cz

Okolo legendární čtveřice Abba je poslední dobou celkem rušno - nedávno dosáhla význačného milníku její kompilace "Abba Gold" a Björn Ulvaeus fanoušky ujišťuje, že se už skutečně letos dočkáme nové hudby. Z jiného aspektu nyní tuto švédskou skupinu připomměli bristolští Portishead - oficiální cestou konečně vydali vlastní úpravu hitovky "SOS".

Nutno podotknout, že oproti originálu nic nezůstalo na svém místě. Tempo zvolnilo, nálada písně výrazně potemněla a Beth Gibbons jí vštěpila zcela jiný výraz. Z výsledku chvílemi až běhá mráz po zádech - je fascinující, jak výrazně odlišně mohou znít podoby stejného songu. Za zmínku stojí i vlastní historie této coververze: ta totiž původně vznikla již před více než pěti lety pro sci-fi biják "High-Rise" režiséra Bena Wheatleyho a od té doby ležela kdesi v šuplíku.

Nakonec letos našla místo na platformě SoundCloud. Všechen výtěžek ze streamingu poputuje na charitativní účely, přesněji na konto organizace Mind, jež se zaobírá duševním zdravím. "Když jsme se doslechli, že SoundCloud přešel na spravedlivější platební systém streamování hudby zacílený na cílového uživatele, byli jsme rádi, že se mohl stát jedinou platformou pro přehrání naší, dosud nevydané verze 'SOS' od Abby," doplňuje Geoff Barrow.

Připomeňme, že zatím poslední nahrávka Portishead "Third" vyšla před dlouhými třinácti lety, Beth Gibbons se pak předloni objevila na kompletu "Symphony No. 3 (Symphony Of Sorrowful Songs) Op. 36", který natočila společně se symfoniky z Narodowa Orkiestra Symfoniczna Polskiego Radia pod taktovkou dirigenta Krzysztofa Pendereckiho. Zda se dočkáme nějakého nového společného materiálu, se zatím neví.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY