Apparat a jeho dvě tváře

28.05.2008 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Remixová alba byla hlavně výstřelkem osmdesátých let, kdy doprovázela prodejně úspěšné desky. Dnes už to není tak častým pravidlem a Apparat si toho je vědom. Jeho "Things To Be Frickled" je dvojím pohledem na věc. Oba disky nabízejí výrazná i slabší místa, ale pokud jej máte rádi, užijete si to.
7/10

Apparat - Things To Be Frickled

Skladby: CD1 - Apparat Remixes: Francesco Tristano - Strings Of Life (Apparat Rmx), Swayzak - Smile And Receive (Apparat Rmx), Raz Ohara & The Odd Orchestra - Where He At (Apparat Rmx), Boys Noize - Shine Shine (Apparat Rmx), Paul Kalkbrenner - Queer Fellow (Ellen Allien & Apparat Rmx), Nathan Fake - Charlie's House (Apparat Rmx), Lusine - Drift (Apparat Rmx), Apparat - Fractales (Apparat Ibiza Version), Meteo/Thiel - Bass And Go (Apparat Rmx), Nitrada - Fading Away (Apparat Rmx), Moderat - Let Your Love Grow (Apparat Live Version)
CD2 - Remix Apparat: Apparat & Raz Ohara - Komponent (Telefon Tel Aviv Rmx), Apparat & Raz Ohara - Holdon (Chris de Luca vs. Phon.o Rmx), Apparat - Arcadia (Telefon Tel Aviv Rmx), Apparat & Raz Ohara - Holdon (Modeselektor Rmx), Apparat & Raz Ohara - Hailin From The Edge (Shrubbn!! Rmx), Apparat - Arcadia (Boys Noize Ambient Version), Apparat - Schallstrom (Thomas Fehlmann Rmx), Apparat - Contradiction (Lusine Rmx), Apparat - Steinholz (Monolake Rmx), Apparat - Wooden (Anders Ilar Remix), Apparat & Raz Ohara - Holdon (Raz Ohara's A Minor Version)
Vydáno: 07.04.2008
Celkový čas: 59:45 + 55:19
Vydavatel: Starcastic
Berlínská hvězda Apparat si nedávno zahrála i v Praze v prostorech Abatonu. Jeho živé rave sety často obsahují i remixy, které vytvořil pro někoho jiného. Právě tyto úpravy jsou z poloviny základem dvojalba "Things To Be Frickled", druhý disk nabízí předělané verze jeho vlastních skladeb. Jedná se o unikátní sešlost, i když hlavně kotouček číslo dva kompletně odrovnává dříve vydané vinyly "Holdon" a "Duplex - Remixes".

Zvukový rukopis Apparata je čitelný, takže si snadno povšimnete i těchto propletenců v remixech, které stvořil. Velkou výzvou byla úprava "Strings Of Life" Francesca Tristana, kdy měl k dispozici jen původní klavírní linku, kterou mohl přetvářet ke svému obrazu vnímání soft raveu. "Charlie's House", tu natočil Nathan Fake, je dnes již klasikou a Apparat jí vdechl novou tvář. Na tomto disku se můžete těšit i na jeho spolupráci s Ellen Allien z dob "Orchestra Of Bubbles" nebo živou verzi "Let Your Love Grow" bokovky Moderat, v ní participují Modeselektor a originál vyšel na jejich loňské placce "Happy Birthday!". První dějství "Things To Be Frickled" je, dá se říci, méně vyrovnané.

Druhá půlka staví na kompozicích z Apparatových opusů "Duplex" a "Walls", zároveň obsahuje i několik dříve nevydaných věcí. Po "Let Your Love Grow" potěší vynikají verze Shrubbn!! na "Hailin From The Edge", opakem je čistě akustická "Holdon" od Raze Ohary, neb postrádá jakýkoliv hybný moment a vytratil se i původní náboj. Většina náplně této části "Things To Be Frickled" je složena z dříve vydaných singlů a jen se nenechte zmást tím, že tu snadno najdete dvanáctiminutový remix Boys Noize z vinylu "Arcadia RMXS", zde je totiž jen ambientní výsek. Éra "Duplexu" je připomenuta, jak již bylo řečeno, kompletním remixovým épéčkem, z nějž jasně berou plusové body designérská práce Thomase Fehlmanna (občasný člen The Orb) a Anderse Ilara.

"Things To Be Frickled" potěší hlavně ty, kteří si nechtějí kupovat klasické černé desky a chtějí mít doma skoro kompletní materiál, který natočil Apparat. Tato remixová kompilace je velmi dobrým nápadem, ale najdete tu i slabší chvíle a na řadu věcí se ani nedostalo.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY