Tlustá modrá čára

19.05.2008 18:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

O vynikající česká hudební dévédéčka je stále nouze, bohužel. Ovšem dva kotouče schované do retro obalu s názvem "Live & Life 1966-2008", to je jiné kafe. Radim Hladík, Blue Effect, The Matadors a spousta hostů mají skvělý koncertní a dokumentární suvenýr.
9/10

Blue Effect - Live & Life 1966-2008

Skladby: DVD 1: Zapomenuté světlo, Je třeba obout boty a pak dlouho jít, Indolence, I Must Hope, I'm So Lonesome, You'll Be Mine, Get Down From The Tree, Blue Effect Street, Sluneční hrob, Čajovna, Avignonské slečny z Prahy, Zmoudření babím létem, Rajky, Zázrak jedné noci, Napříč, Rejdit, Ej padá, padá rosenka, Rainy Day, I Like The World (Sun Is So Bright)
DVD 2: Matadors, 1966, Matadors v Knokke, 1967, Blue Effect v New Clubu, 1969, Blue Effect, 1969, Modrý efekt & JOČR živě v Lucerně, 1971, Modrý Efekt na Mezinárodním jazzovém festivalu Praha, 1972, Modrý Efekt v Hudebním studiu M, 1976, Modrý Efekt v Hudebním studiu M, 1978, Blue Effect v TKM, 1989, Blue Effect Comeback 1, 1991, Blue Effect v Retro Music Hall, 2007, Matadors a Blue Effect ve zkušebně, 2007, Blue Effect a hosté v Lucerna Music Baru, 2007
Vydáno: 21.03.2008
Celkový čas: 106 a 114 minut
Vydavatel: Supraphon
Chválíme! Chválíme 2DVD "Live & Life 1966-2008", protože je nabité výtečným koncertním záznamem a k tomu kupou archivního materiálu, všechno je to precizně zpracované a úplně vidíte, jak si na tom zúčastnění mákli a dali si záležet. Všechno se točí kolem Radima Hladíka, kouzelného chlapíka, usměvavého kytarového kouzelníka a člena Síně slávy. Říká, že tímhle počinem chtěl uzavřít historii Blue Effectu, všechno shrnout a soustředit se na budoucnost s novou, mladou kapelou. Podařilo se mu to výborně.

Zatímco v "novém" Blue Effectu, který stále poctivě koncertuje, se Hladík obklopil junáky z trosek Walk Chock Ice, zaznamenaný koncert z března 2007 v Lucerna Music Baru byl pojat jako jednorázová superakce s hosty, co psali historii kapely (doplňte si pak další názvy, pod nimiž soubor existoval). Naštěstí byla míra nostalgie zdravě přijatelná a šlo především o muziku, vylévající se sice z jednoho žánrového koryta, ale díky osobě principála a atmosféře v sále večer držel pohromadě a nerozpliznul se.

Potěší vynikající pětikanálový zvuk, DTS je konečně srovnatelné s nejlepšími světovými DVD! Ti, kteří mají Viktora Sodomu zafixovaného jako zpěváka "Papouška Kakadu", budou žasnout nad jeho pěveckými výlety do dob The Matadors. Zase si potvrdíme, že "Čajovna" a "Slunečný hrob" jsou nesmrtelné a mráz vám po zádech proběhne při grandiózním závěru "Rosenky".

Druhý disk, dokumentární, je bohatým bonusem, jenž nabízí učiněné archivní skvosty z televizních i soukromých archivů. Některé zastávky na časové ose 1966 (první amatérské záběry s dnešním komentářem) až do současnosti jsou doslova neuvěřitelné. Modrý Efekt a JOČR v Lucerně, dvě dlouhatánské instrumentálky, kde to Hladík šije s ohromným bigbandem v zádech, Alfréd Strejček uvádějící kapelu v blahé paměti Hudebním studiu M, Blue Effect v TKM s Kollerem a PBCH a mnoho dalších lahůdek.

"Live & Life 1966-2008" je spíše pro pamětníky, ale to nic neubírá kvalitě tohoto díla. Technicky na výši, skvělý zvuk, skryté obrazové bonusy, pěkné balení, menu a dokumentace. Spousta materiálu, který vám tvůrci parádně servírují, dobrá práce režisérky Markéty Nešlehové a jejího ansámblu!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY