shop.musicserver.cz
X Factor - Top 6, 4.5.2008

X Factor: Československý souboj prohráli Za 5 dvanáct

Vydáno: 05.05.2008 09:18 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Česko-slovenská noc? Ne nebojte se, mistrovství světa v hokeji ještě nedošlo do stádia, kdy by Češi hráli proti Slovákům, to jen v X Factoru soutěžící zpívali česky a slovensky. Výsledkem noci je, že máme nejen pouze jediného zástupce nejmladší kategorie, ale také jen jedinou vokální skupinu.

X Factor
© nova.cz
X Factor se přehoupl do své druhé poloviny a už se dá říct, že tahle soutěž bude přeci jen pro českou populární scénu ještě přínosnější než Česko hledá SuperStar. Zatímco v SuperStar jsou soutěžící velmi mladí a ke všemu svázaní pravidly, X Factor je na tom výrazně lépe. Dává větší prostor k improvizaci, tabu nejsou ani hudební nástroje či další pomůcky, čímž se ukazuje všestrannost některých finalistů. V nevýhodě naopak jsou ti velmi mladí, kteří hudební zkušenosti nabírají až postupně cestou.

Xfactor, Meky Žbirka, 7. kolo, Praha, 4.5.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Tento týden se v X Factoru vzpomínalo na společné soužití Čechů a Slováků, a zpívaly se tak písničky dvě - jedna česky a druhá po slovensky. Potenciál mělo toto téma, tedy česko-slovenská noc, veliký a já se na něj upřímně těšil stejně jako na hosta večera Mira Žbirku. U toho mě zklamalo, že dostal málo prostoru s pouze jedinou písničkou "22 dní". Ani samotné klání nenaplnilo zcela mé očekávání.

Xfactor, Ondřej Ruml, 7. kolo, Praha, 4.5.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Jako první nastoupil Ondřej Ruml s českou písničkou "Slim Jim" od Sexy Dancers a je zcela zřejmé, že tenhle člověk naprosto jasně pochopil, co je princip této soutěže - neustále překvapovat. Po minulém kole, kdy posadil do židlí většinu národa perfektním pěveckým výkonem, nyní překvapil změnou stylu - po jazzu a swingu přišel s funky a groove, výborným energickým zpěvem plným scatových vložek a mírnou změnou image. Tu si sice mohl odpustit, ale pravdou je, že to k téhle písničce tak nějak patřilo.

Xfactor, Kamila Nývltová, 7. kolo, Praha, 4.5.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Druhá v pořadí Kamila Nývltová, aniž by uměla dobře slovensky, přesto s velkou grácií vystřihla "Vyznanie" Mariky Gombitové. Bez velkých experimentů šla rovnou na věc, s nasazením sobě vlastním ji zazpívala tak, že by jí to mohla závidět leckterá zavedená česká zpěvačka. Po trošku muzikálovém výkonu z minulého kola předvedla opět svoji vážnější tvář. Jak řekl Ondřej Soukup, tohle je velká písnička a Kamila je opravdu schopná ji zpívat. Samozřejmě, že Gombitová ji zazpívá jinak, ale v tomto případě jsem o něco modernější pojetí cítil jako velké plus.

Xfactor, Za 5 dvanáct, 7. kolo, Praha, 4.5.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Skupina Za 5 dvanáct sáhla po pololidové písničce "Nad horů svítá" Petra Bendeho a bohužel se jim nepovedlo udržet alespoň onu pololidovost, tudíž ve výsledku jejich verze vyzněla spíš jako nevýrazná muzikálová skladba, která neměla s původní Bendeho verzí prakticky nic společného. Porotci je sice chválili, ale když oni opravdu působí neupřímně a někdy až úlisně.

Xfactor, Jiří Zonyga, 7. kolo, Praha, 4.5.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Jiří Zonyga si do první půlky vybral slovenskou Tublatanku a její "Dnes". Ačkoli to byl takový obyčejný bigbít, zrovna v tomto případě mi k Zonygovi docela sednul. Bylo vidět, že na rozdíl od předchozího kola si na nic nemusí hrát, zkrátka že je to muzika taková, jak ji sám cítí. Při zpěvu z něj sálala pohoda a spokojenost, což se podepsalo na výborném celkovém dojmu, ovšem pokud by nás chtěl podobnou muzikou zásobovat i na CD, pak radši ať nic nevydává.

Xfactor, All X, 7. kolo, Praha, 4.5.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Byl jsem zvědavý, co tento večer předvedou All X. "Pražákům těm je tu hej" Pražského výběru v prvním sledu byla vynikající volba. Tady se mohli pánové doslova vyřádit. I když to rozhodně nebylo tak dobré jako minule, opět měli výborný nápad, náboj - zkrátka All X. Tedy až ve chvíli, co to někdy v půlce pořádně rozjeli, protože úvod byl nemastný neslaný. Pravdou ale je, že si o All X nemyslím, že by byli dobří muzikanti, stále jsou to především zpívající herci.

Xfactor, Martina Pártlová, 7. kolo, Praha, 4.5.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Martina Pártlová v mém případě udělala chybu v obou výběrech písničky. Pehu, u které sáhla po "Spomal'", poslouchám už od té doby, co ji hrálo v Praze jediné rádio a na jejich koncerty chodilo asi padesát lidí a to ještě většinou ze Slovenska. Martina Pártlová není tak dobrá zpěvačka jako Katarína Knechtová a především se v jejím podání ze "Spomaľ" vytratila veškerá atmosféra. S touto písničkou se musí dýchat a doslova ji prožívat, což se Martině rozhodně nepovedlo.

Xfactor, Ondřej Ruml, 7. kolo, Praha, 4.5.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
S druhou slovensky zpívanou písničkou přišly k Ondřeji Rumlovi snad první problémy v soutěži. Na "Čím to je" od No Name Ondřej nejvíce ocenil text a na ten se taky soustředil, takže hlavně úvodní pasáž vyzněla poněkud nevýrazně a dokonce se u něj objevily i rytmické trable. I když ve chvíli, kdy to posléze trošku rozjel, se celkový dojem výrazně zlepšil, byla tahle slovenská písnička jeho jednoznačně nejhorším výkonem v celé soutěži. Ale co by za to dali ostatní soutěžící, kdyby jejich nejhorší výkony vypadaly takto.

Xfactor, Kamila Nývltová, 7. kolo, Praha, 4.5.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Ve zcela českých písničkách si Kamila nakonec nevybrala, tak si vzala alespoň "Amor magor" Lucie Bílé, kterou ale napsal Neil Sedaka a českým textem ji opatřila Gábina Osvaldová. Kamila se tak během chvilky opět proměnila v dračici a předvedla výborný živelný výkon, kterému nechybělo nic, včetně tance a vůbec show. Přiznám se, že konkrétně u ní si ale radši vychutnávám tu méně energickou podobu, protože v ní více vyniká její zastřený hlas a hlubší vnímání muziky.

Xfactor, Pajky Pajk, 7. kolo, Praha, 4.5.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Slovenskou volbou Za 5 dvanáct byla "Kým pri mne spíš" od Paľa Habery a ani tento výkon mě nikterak nenadchnul. Zrovna u téhle písničky mi podpora kapely celkem chyběla a jejich rytmické experimenty jinak velmi krásnou baladou rušily. Technicky vzato byla jejich acapella verze výborná, jejich hlasy se vzájemně proplétaly, překrývaly a zase rozplétaly, ale tak nějak mi v tom všem chyběla duše. Jejich nominace do závěrečného vyřazování byla zcela na místě.

Xfactor, Jiří Zonyga, 7. kolo, Praha, 4.5.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
I druhá písnička se Jiřímu Zonygovi velmi povedla. "Husličky" Vlasty Redla zazpíval dobře, ale přiznám se, že se mi velmi líbil především začátek, kdy zpíval bez kapely. Už jsem byl připravený na pochvalné ódy, ale ve chvíli, kdy do toho začala kapela hrát, mě tato potřeba přešla. Já vím, že namítnete, že i Redl ji zpívá s kapelou, ale přeci jen v případě Zonygy to znělo lépe bez, jako by muzikanti zabili její atmosféru, či lépe řečeno výjimečnost.

Xfactor, All X, 7. kolo, Praha, 4.5.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Jak se mi líbili All X v první kole, tak jsem z nich byl rozpačitý v kole druhém. Nepochopil jsem, co tou slovenskou reminiscencí na válečné téma vlastně chtěli sdělit. Při jejich spíše komediantském založení, kdy jediné slovo od nich nelze brát vážně, mi toto přišlo jako ta nejpokrytečtější záležitost, kterou mohli předvést. Nehledě na to, že tam opět chyběl zpěv.

Xfactor, Martina Pártlová, 7. kolo, Praha, 4.5.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Druhá písnička Martiny Pártlové by sice nebyla špatným výběrem, kdyby ovšem byla česká. Na rozdíl od Kamily Nývltové to bylo totiž daleko více patrné, protože zkrátka "Hot Stuff" Donny Summer je velkým světovým hitem. Obávám se, že ale i tato pecka ukázala, že Martina Pártlová dosáhla v soutěži svého stropu. Její výkon rozhodně nebyl špatný, ale jaksi už ničím extra nepřekvapuje, pouze těží z toho výborného zabarvení svého hlasu. Už druhým kolem to zřejmě cítí i diváci, protože ji opět poslali do závěrečného Kdo s koho?

Tento týden se mi velmi těžko určuje pořadí na prvních místech, protože všichni ti, kdož nepostoupili do Kdo s koho, měli lepší i slabší výkony. Možná jen lehce vyčnívala Kamila Nývltová s Jiřím Zonygou, ale ne zase příliš. Jinak publikum bylo v neděli opravdu objektivní, když poslalo do vyřazování skupinu Za 5 dvanáct a Martinu Pártlovou. Ještě před zahájením bych si i vsadil na to, že Martina Pártlová půjde tento týden pryč, ovšem když se ukázalo, kdo bude volit a z jakých možností, pak jsem velmi rychle změnil názor. Myslím, že Ondřej Soukup stejně jako já nechápal, co lidi na Za 5 dvanáct vidí a stejně jako mně mu v jejich hudebním procítění chyběla duše, upřímný prožitek, či jak to jinak napsat. Za 5 dvanáct si tedy už příště nevyzkouší písničky zesnulých muzikantů, hudebníků a zpěváků, zatímco Martina Pártlová dostane ještě jednu šanci.

X Factor - Top 6, 4.5.2008

Kompletní fotogalerii z šestého finálového večera X Factoru naleznete zde.

  • all x - budu si hrát na chytráka (Henkel, 05.05.2008 11:00) Reagovat

    Jak se mi už sem tam zdáli allx stále stejní, tak teď mě v druhém kole prostě dostali. Autor nechápe onu reminiscenci, co hůř, ani se jí nesnaží chápat nebo vysvětlit. Odvolání na komediantství zúčastněných je lehce chabá výmluva.

    To ta Helpa je rozverná lidová piesnička nejspíše o slečně, co si vybírá ze zástupů chlapců ve svém okolí. Všichni asi vědí, že důležité je zde čardášové tempo, tudíž každá sloka rychlostně graduje. All X použili jen malou část z celého textu, z kterého není pro neznalého obsah písně vůbec čitelný. Spojili ho s pochodovým rytmem, přičemž ale tempo bylo stále stejné, a promítáním válečných záběrů na obrazovkách. Doplnění o churchillovský projev jednoho ze členů kapely (nebo lépe řečeno souboru) vytvořilo úžasnou atmosféru. Slova písně dostala absolutně jiný význam. Asi ještě větší náboj dala obecná atmosféra kolem nás. Probíhající oslavy osvobození a konce války, výčty obětí... to vše hrálo pro All X.
    Možná to byla jen chtře vymyšlená a neupřímná komedie. Ale kdo si to dovolí jednoznačně posoudit? All X překvapili, překročili svojí vlastní škatulku. Poprvé jsem se u jejich vystoupení nezasmál, a přesto jsem měl v klidu svého obýváku nutkání tleskat. I na porotě bylo vidět, že se jich to dotklo a jejich strohé výroky ukázaly, že ten skličující náboj v nich ještě malou chvíli zůstal.

    K ostatním jen krátce. Většinou souhlasím s autorem, jen moc nejásám nad výkonem Kamily Nývltové v písni Amor Magor. Bylo to hezké, milé, muzikálové. Neurazí a nenadchne. Text leckdy podivně odsekávala a otevřené konce slov, kde se má projevit plnost hlasu jen zlehka vybečela. Téhle písničce podle mě panuje Markéta Procházková, když ji zpívala v semifinále poslední serie soutěže Rozjezdy pro hvězdy. Doporučuji najít v archivech.

    A na konec... Těším se na příští kolo, Ondřej Ruml by si mohl střihnout Light my fire od The Doors a doufám, že Jiří Zonyga nebude ukazovat svou rockerskou tvář ve Smells like teen spirit... to by mu neslušelo. Do duelu půjde Pártlová s Nývltovou, vypadne Pártlová. V česko-slovenském kole jsem se předem s duelem i vypadnuvším trefil, tak uvidím, co uvidíme.

    Howgh

    • Re: all x - budu si hrát na chytráka (plx, 05.05.2008 15:19) Reagovat

      Dobrý, akorát ta citace v helpě nebyla Churchillova, ale úryvek z Havlovy Zahradní slavnosti... divadelní fandové vědí :)

      • Re: all x - budu si hrát na chytráka (Henkel, 06.05.2008 13:55) Reagovat

        ok, uznávam omyl. Jistý jsem si nebyl, tak jsem dal na intuici

    • Re: all x - budu si hrát na chytráka (Tomáš Parkan - autor, 07.05.2008 08:53) Reagovat

      Děkuji za vysvětlení, i když takhle jsem to nepochopení snad ani nemyslel. Prostě u skupiny, která x vystoupení není schopna vymyslet něco vážnějšího a neustále se schovává za herecké výkony (a to i v těch medailoncích), mi najednou něco takovéhoto, co přijde jako blesk z čistého nebe, přijde trochu jako pokrytectví a trochu jako vypočítavost a hraní na city, tedy jak jste napsal chytře vymyšlená a neupřímná komedie.
      Co se týče Kamily Nývltové, chápu Váš názor, pohybovala se hodně na hraně, stejně jako ta písnička samotná. Myslím, že mohla vybrat daleko líp.
      Další kolo opět půjde do rozstřelu Pártlová, ale už bych si nebyl jistý jejím soupeřem, tam může jít kdokoli z trojice All X, Nývltová a Zonyga.

      • Re: all x - budu si hrát na chytráka (Henkel, 08.05.2008 11:19) Reagovat

        Dík za feedback... u All X je to asi opravdu o momentálním názoru baví/nebaví. V dalším kole bude navýsost důležitý výběr písničky, Jim by slušel Crosstown traffic od Hendrixe, tam by se mohli celkem ukázat, ale kdo ví.

        Zonygu bych hned taky nezahazoval... v ukázkách bylo řečeno, že zazní píseň od Schelingera. Kdyby to byla Šípková Růženka, tak by to byla pro něj velmi dobrá volba.

        Nývltovou tipuju proto, že u ní nejméně věřim vhodnému výběru. Navíc sama řekla, že chce dělat muzikál, takže když xfactor nevyhraje, nic hrozného se pro ní nestane. Zpívat pěkně umí, tancuje snad ještě lépe, je přijatá na konzervatoř... ta se neztratí a budiž jí ten úspěch přán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Cure - Alone 9/10
Audio: Čekání je u konce. Poslechněte si depresivní "Alone", první singl z novinky The Cure Kolik náznaků a lákání na nové album si museli fanoušci The Cure vyslechnout jen proto, aby se dočkali jednoho zklamání za druhým? Robert Smith několikrát tvrdil, že nahrávku téměř dokončili, na koncertech z ní hráli hned... čtěte zde
Vydáno: 26.09.2024 15:30 v sekci Audio / Video | Audio
teepee -  Nová deska symbolizuje přerod
Rozhovory: teepee - Nová deska symbolizuje přerod Kapela teepee vydala v půlce září třetí album "Blue Moon Rising", na němž pokračuje ve spolupráci s britským producentem Tomem O. Marshem a berlínským labelem Springstoff. Proměnou v dospěláky se dvojice více otevřela a v písních... čtěte zde
Vydáno: 26.09.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Girl In Red, Nieve Ella, Forum Karlín, Praha, 23.9.2024
Naživo: Z nemocné Girl In Red v Praze fanynky omdlévaly Nepatří mezi nejlépe vokálně vybavené zpěvačky na světě a ani po poslechu jejích desek si nesednete na zadek z toho, jak skvělé songy složila. Girl In Red jako by podpořila svůj vlastní umělecký pseudonym tím, že sama bude... čtěte zde
Vydáno: 25.09.2024 20:30 v sekci Naživo
Nové desky 38/2024 - od Katy Perry přes Nightwish po Nelly Furtado
Nové desky 38/2024 - od Katy Perry přes Nightwish po Nelly Furtado Nálož hudebních novinek vede tentokrát roztančená Katy Perry, dlouho očekávaný návrat Nelly Furtado, německý DJ Purple Disco Machine, country star Keith Urban, comeback slaví Manu Chao, rockové příznivce potěší Nightwish, Seether,... čtěte zde
Vydáno: 25.09.2024 16:30 v sekci Novinky | Nové desky
Wardruna - Himinndotter 8/10
Video: Wardruna s "Himinndotter", modlitbou k dceři nebes, oznamuje nové album Temní norští šamani Wardruna oznámili své šesté studiové album. Novinku nazvanou "Birna" můžeme očekávat v lednu příštího roku. Název, česky "Medvědice", napovídá tematické zaměření kolekce na hlubší poznání tohoto... čtěte zde
Vydáno: 25.09.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 36/2024 - od Davida Gilmoura přes Paris Hilton po The Dead Daisies (11.09.2024 11:00)
- Hudba Mira Žbirky zazní v prosinci na Symphonic Night v O2 universu a už nyní na vinylech s alby z let 1992–2022 (20.03.2024 08:01)
- Vychází luxusní publikace o kariéře a životě Mira Žbirky "Memory Book - Roky a dni" (23.11.2023 15:56)
- Hudba v tisku: V knize "Katherine" popisuje Katka Žbirková život s milým hudebním bláznem (11.11.2023 09:00)
- Ceny Anděl patřily posmrtně Mekymu Žbirkovi - získal čtyři sošky (17.04.2023 12:26)
- Video: "Ako Boh". Meky Žbirka v novém klipu dokáže uhranout (14.04.2023 12:33)
- Nominacím na Ceny Anděl kraluje Miro Žbirka, želízka v ohni mají i 7krát3 nebo Vypsaná fiXa (16.02.2023 17:52)
- Ceny Anděl budou rozdány 15. dubna. Největší šance na nominace mají Calin a Miro Žbirka (01.02.2023 11:55)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2022 podle musicserveru (5-1) (27.01.2023 12:05)
- Naživo: "Meky na veky" aneb Jak se slavily nedožité sedmdesátiny Mira Žbirky (22.10.2022 21:10)

ALBUM TÝDNE 39/2024

London Grammar
The Greatest Love

Anglická indiepopová formace London Grammar patří mezi kapely, u nichž máte pocit, že by měly být slavnější, než jsou. Přitom trojice dosud představila řadu skvělých singlů jako "Nightcall", "Metal & Dust" nebo "Big Picture" a spoustu dalších. Změní to nové album "The Greatest Love"?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Po 30.09.
Tindersticks (UK) (Divadlo Hybernia, Praha)
Čt 03.10.
Mighty Oaks (DE) (Palác Akropolis, Praha)
Pá 04.10.
Tereza Mašková (CZ) (Velký sál Lucerna, Praha)
Pá 04.10.
Maceo Plex (US) (Roxy, Praha)
Ne 06.10.
The Bygones (US) (Chapeau Rouge, Praha)
St 09.10.
Lindsey Stirling (US) (O2 Universum, Praha)
Čt 10.10.
Picture This (IRL) (MeetFactory, Praha)
Čt 10.10.
Fun Lovin’ Criminals (US) (Sono Centrum, Brno)
Pá 11.10.
Duff McKagan (US) (Sono Centrum, Brno)
Ne 13.10.
Bryan Adams (CAN) (Winning Group arena, Brno)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Linkin Park Lucie Vondráčková Madonna Oasis Taylor Swift Dua Lipa Coldplay Viktor Sheen Queen Billie Eilish Biffy Clyro Abba Ed Sheeran David Gilmour BTS The Beatles
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe