Potápění po francouzsku

30.04.2008 16:49 - Zuzana Macháčková | foto: facebook interpreta

Britská formace bratrů Godfreyových kombinující trip hop, soul a elektroniku přijela představit do České republiky nové album "Dive Deep". Morcheeba s sebou přivezla francouzskou zpěvačku, norskou náladu, čokoládu a uvolněný feeling. My vám přinášíme reportáž z jejich zastávky v Brně.
Morcheeba
© morcheeba.co.uk
Morcheeba je známá především díky několika neuspěchaným houpavým rádiovým hitům - kdo by neznal storku o Římě, který nebyl postaven za jeden den. Věrní fanoušci však dobře vědí, že Morcheeba není jen Skye Edwards, byť díky ní skupina získala popularitu, a desky "Fragments Of Freedom" a "Charango". Asi nikdo se nebude hádat o faktu, že minulé album "The Antidote" nebyla zrovna trefa do černého a stejně tak není pochyb, že nová deska "Dive Deep" je přesným opakem. Morcheeba se úplně odpíchla ode dna a koncertem v Brně jen potvrdila, že je připravena hrát pro nové publikum a znít čerstvěji než kdykoli předtím. Přemístění koncertu z Vodové na Flédu celému večeru jen prospělo - klubová atmosféra zlepšila zážitek.

S Morcheebou jsem měla tu čest již na Semtexu v Mariánském údolí, tehdy s ní vystupovala Jody Sternberg. Klidně přiznám bez vytáček - bylo to nudné. Ale rozdíl mezi tehdejším koncertem a letošním turné k "Dive Deep" s novou zpěvačkou, Francouzkou Mandou Zamolo, je asi jako mezi nealkoholickým pivkem a dobrým portským. Manda to umí na pódiu rozbalit elegantním stylem, člověka baví se na ni dívat - tento francouzský prvek Morcheebě zkrátka velmi prospívá. Kapela střídala starší, pro fanoušky známé písně jako "Who Can You Trust", "Part Of The Process", "Trigger Hippie", "Otherwise" nebo "The Sea" s novými kousky a podařilo se jí vytvořit set, který nenudil ani na chvíli.

Morcheeba
© morcheeba.co.uk
Z nových písní nemohl chybět samozřejmě singl "Enjoy The Ride", který na studiové nahrávce zpívá Judy Tzuke, ale Manda ji zvládla bravurně - trochu jsem se bála, že s jinou zpěvačkou písnička ztratí svou sílu, ale to se nestalo. Charismatická Francouzka se vypořádala i s řadou skladeb původně zpívaných Skye Edwards a celý koncert si viditelně užívala, čímž vnesla uvolněnou náladu i do publika. To nejvíce přivítalo skladbu "The Sea", největším hitem Morcheeby je u nás však stále "Rome Wasn't Built In A Day", který zazněl až jako poslední. Nadšení sklidila i píseň "Sleep On It" norského hudebníka Thomase Dybdahla. Velmi norsky však vyzněla také "Run Baby Run", kterou si stejně jako "Sleep On It" zazpíval kytarista Bradley Burgess. Manda si zase střihla "Au Dela" ve své mateřštině. Nová deska dala jednoduše Morcheebě úplně jinou tvář, mnohem pestřejší a zábavnější. Koncert nestál jen na skvělé zpěvačce, ale také na rozmanitém výběru písní.

Na pódiu v Brně však nebyla jediným francouzským prvkem Manda - i když to víno připravené na reproduktoru popíjel hlavně Paul Godfrey. Kapela má své fanoušky ráda, a tak se v závěru pěkně rozdělila o čokoládu a pivo. Ale věřím tomu, že publikum se nenechalo podplatit cateringem a jeho reakce jen dokázaly, že Morcheeba se tentokrát potápí v těch správných mořích.

Morcheeba, Fléda, Brno, 29.4.2008


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY