Volní a hraví Ohm Square

30.04.2008 12:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Od desky "Love Classics" došlo v táboře Ohm Square k personálním změnám a samotné natáčení "Taking Shape" se protáhlo. Skupina jej vydává ve vlastní režii a i tentokrát je pro ně žánrové ohraničení úplně pasé. Ze skoro hodinové porce je cítit dospělost, cit pro zvukový detail a hledání nepoznaných forem.
8/10

Ohm Square - Taking Shape

Skladby: Monomania, No Shame No Gain, Sex Dot Com, Burčák, Humble Town, Phantom Power, Broken Clocks, Indolent, A Tic's Tactics, Digital Red, Animated, Acid Sparrows, 50 Heller Song
Vydáno: 29.04.2007
Celkový čas: 57:03
Když Dušan Lipert opustil Ohm Square, mnoho fandů si říkalo, že to znamená konec. Dlouhé mlčení tomu i nasvědčovalo, ale osamocené trio v tichosti pracovalo na desce "Taking Shape" a sem tam koncertovalo. První ochutnávka z nového materiálu "Broken Clocks" dorazila až do filmu Vladimíra Michálka "O rodičích a dětech". Natáčelo se ve studiu Cinepost, míchal osvědčený Andrej Lažo a pomocnou ruku přidali Yarda Halešic, Freaky Jezus (beatbox) a Lucy Fillery (cello).

Na jednu stranu lze říct, že kromě Dušana se všeho účastnila skoro na chlup stejná parta, která se podepsala pod "Love Classics", to je ale pouhé pojítko. "Taking Shape" je posunem k větší zvukové alchymii a jasnost výrazu "Love Classics" (v určitém smyslu je tím míněna hitovost) se zde rozplynula jako pára nad hrncem. Jan 2 a Jan 5 se pustili do hrubšího spektra programování, samplování a samotné akustiky přeci jen ubylo. Zvuková pestrost vynikne, když si těchto třináct věcí pustíte do sluchátek, tehdy vám neuteče žádný detail nebo fígl. Tempo skladeb taktéž ubralo na razantnosti, pomalejší skladby tak snadno sklouzávají do vod ambientně lapeného popu.

Nad vším vynikají poutavé "No Shame No Gain" nebo "Indolent" a například v úvodní "Monomanii" si povšimněte lehkosti vokálu Charlie One. Ohm Square nám dospěli do stádia, kdy jsou kompletně soběstační a formulují zvukové roviny napříč spektrem elektroniky. Některé styčné plochy jsou až na hranicích abstrakce, ale důmyslné rytmické smyčky je lámou na stravitelnější linie pro vaše sluchové ústrojí.

"Taking Shape" tedy není nadměrně těžkým opusem, na jehož vstřebání je potřeba tuna odvahy a trpělivosti. S každým poslechem se sice rozvine jiná výkladová symbolika, ale to je jen součást hry na schovávanou. Charlotta je stále onou rozvernou vokalistkou nemající zábrany si zkusit něco nového a nějak tak omezovat fantazírování dvojice Honzů. Hledaná originalita našla sounáležitost s písničkovou formulí tak, jak ji právě samotní Ohm Square cítí.

Teprve čtvrté album "Taking Shape" je kompletem, který opět posouvá Ohm Square jinam - co deska, to jiná sféra. Evidentně je nebaví přešlapovat na jednom místě a ohraničené pole působnosti by jim příliš svázalo ruce. Takto jsou volní a hraví.

Jak získat nové Ohm Square

K tomuto cíly povedou dvě cesty. Jedna z nich se nachází přímo na oficiálních stránkách, kde je "Taking Shape" nabídnuto ve formátu mp3 za mírný poplatek. Za skladbu to bude 15 Kč, za celé album 99 Kč a platí se formou zaslaných sms. Jako odpověď vám přijde kód, který po zadání umožní stáhnutí. Druhá alternativa představuje sběratelskou edici na CD s originálním obalem Petra Pisaříka. Každý z 216 kusů bude originál, neb bude obsahovat očíslovaný výřez z obrazu ve speciální krabičce a bude zároveň podepsán všemi členy kapely. Získat toto vydání bude možné v chystané aukci v průběhu května. Posléze budou vlastníci jednotlivých dílů pozvání na setkání, kde se bude zpětně sestavovat celý obraz.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY