Skyline naživo lepší než ve studiu

10.04.2008 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Už svou čtvrtou desku připravila "nejrozjetější česká taneční kapela" Skyline. Na "Escapism" je hodně věcí stejných a jen několik jiných než na minulé řadovce, nejpříjemnějším bonusem je ale bonusové DVD, které skupinu zachycuje naživo v brněnském klubu Fléda.
7/10

Skyline - Escapism / Live In Fléda

Skladby: CD - Escape, Hanging Around, Easygoing, Intense, Poster Boy, Approaching My Space, Decision, Sonic Souls, S-Boy, Play It Cool, Rising / DVD - Intro, Zero Gravity, Poster Boy, Kick The Gig, Love The Way, Ladies, S-Boy, One Heaven, Aika, Ninja!, Rhythm Hackers, Hanging Around, Pretty Princess, No Chance, Step On The Gas, Terminated, What's Up?, Entertaining
Vydáno: 25.03.2008
Celkový čas: 40:09 + asi 104 minut
Vydavatel: X Production
Skyline mají tu smůlu, že je zvykem vydávat studiové desky, aby pak bylo s čím vyjet na koncerty a vůbec dělat promo. Snad se nenajde nikdo, kdo by řekl, že jejich alba jsou výrazně lepší než koncerty. Je to přesně naopak. Naživo se u nich totiž ztratí určitá schématičnost a stejný zvuk, protože jejich hudba je primárně učena ke klubovému paření. A "Escapism" rozhodně nepomáhá, že jejich slabší studiová stránka je na novince konfrontována s přiloženým koncertním dévédéčkem.

Další špatnou zprávou je, že se po počátečním vokálním rozkoukání na minulém "Virginplatonicpanic" oba MCs rozhodli, že budou mnohem více zpívat. Jenže rap (či jak jejich štěkání textu nazvat) jim jde mnohem lépe. A taky nějak zapomněli, že od zpívání mají v kapele Jitku Charvátovou. Ti dva fešáci totiž nezpívají v písničkách většinou s ní, ale místo ní. Pokud chtěli Skyline nějak proměnit svou hudbu, když už v podstatě hrají na novince to stejné co minule, upřednostnit zpěv dvou jakžtakž zpívajících rapperů na úkor Jitčina skvělého vokálu nebyl zrovna dobrý nápad. Samozřejmě to není ve všech položkách desky, ale třeba hned první dvě skladby ("Escape" a "Hanging Around") skutečností, že zpívá mužská část vokálního osazenstva, znatelně utrpěly. Můj názor je, že čím více Jitky, tím jsou Skyline lepší, a tak je mou nejoblíbenější peckou z desky její pětiminutové sólo "Intense."

Oč může mírně zklamat "Escapism", o to naštěstí může více nadchnout živé DVD "Live In Fléda". Rozjetá kapela hraje před rozjetými lidmi a pecka střídá pecku. Obraz v 16:9 sice není nejostřejší, ale to se u klubové kapely dá čekat, alespoň je na co se dívat - projekce a trojice front(wo)manů poskytuje dostatek obrazových vjemů. Zvuk je sice jen ve stereu, zato výborně smíchaný, takže není problém ohulit váš domácí zvukový systém a zapařit společně s Flédou. Na dévédéčku najdete taky celý koncert a několik remixů v mp3, čtvrthodinový dokument o kapele a natáčení koncertu, přídavek "No Chance" a fotogalerii.

Spojením nové desky a živého DVD do jednoho celku si na sebe Skyline ušili bič, kdy je jasně slyšet (a vidět), oč lepší jsou naživo. Možná by se příště měli vykašlat na studio a vydat rovnou živák. Jasně, je to hloupost, ale jak jinak jejich koncertní energii dostat i na desku, to fakt netuším.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY