Video Jukebox 07/2008

04.04.2008 12:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

Laura Marling
Laura Marling - Ghosts
žánr: folk rock / alternative
info: oficiální web, MySpace.com

Šestnáctiletá Laura předloni vyrazila poprvé z Hampshiru do Londýna, aby se pokusila podbarvit svým vystoupením atmosféru nějakého toho potem a rozlitým pivem páchnoucího baru. A taky se porozhlídnout po nějaké chatce pro psaní svých písniček. A jak už to tak v dnešní moderní době bývá, nepotkala v onom baru hodného zešedivělého strýčka, který náhodou vlastní nějaký ten major label a který se do ní na první pohled a poslech zamiloval, ale udělala si účet na MySpace.com. No a odtud už to byla cesta TGVčkem do cílové stanice Virgin Records. Bez přestupů. Jednu z největších služeb však mladičké Lauře udělal majitel gay strip klubu Soho, když ji v sedmnácti letech nepustil na její vlastní vystoupení, protože byla na vstup ještě příliš mladá. Koncert se tenkrát stejně odehrál, a to přímo na ulici. A lidi se na Lauru podívat přišli i tam. Její debut "Alas, I Cannot Swim" vyšel v únoru a tohle je Lauřin první singl.


Gwyneth Herbert
Gwyneth Herbert - Lay You Down (Live Acoustic Session)
žánr: folk / jazz
info: oficiální web, MySpace.com

Loni na podzim mi ve várce cedéček k recenzi dorazila i první autorská deska Gwyneth Herbert "Between Me And The Wardrobe". V oné kupce se jednalo o nejméně atraktivní jméno, a o to více jsem byl při zimní rekapitulaci překvapený tím, že se stalo také mým nejposlouchanějším. Minulý týden jsem na Gwyneth náhodou narazil i na YouTube.com a nemůžu se nepodělit. Sice se její hudba hodí více do pařížských kaváren (ale je Angličanka!), k mámivému větrnému tanci spadaného listí, ale aktuální jaro je stejně náladové jako běžný tvrdohlavý podzim. A tahle akustická verze písničky "Lay You Down", která vám při poslechu posledního Gwynethina alba otevírá dvířka do jejího melancholického království, rozežene i ty poslední zbytky rozmrzelosti z přechodu na letní čas.


Johnny Flynn
Johnny Flynn - The Box
žánr: country / blues / folk
info: oficiální web, MySpace.com

Johnny Flynn vyhrál při narození talent a ve škole navíc i hudební soutěž, díky které se mohl vydat na hudební školu a zdokonalovat se ve hře na housle a vybrousit si svůj jedinečný falzet. "Nesbalil bych žádnou ženskou, kdybych zpíval alt, tak jsem se záhy proměnil v tenor, který nevyzpívá spodky," vzpomíná Johnny. Tou nejzásadnější věcí ale bylo objevení desky "The Freewheelin' Bob Dylan", kdy se začal zajímat o kytaru a zhudebňovat své básně. Od Dylana seběhl ke Guthriemu, v New Yorku propadl anti-folku a v současnosti je velkou nadějí celého trubadúrství, písničkářským anti-hrdinou, který hodlá odpálit boom nové generace folku.


Jaromír 99 & The Bombers
Jaromír 99 & The Bombers - Alenka
žánr: folk / country / lo-fi
info: oficiální web, MySpace.com

"The Bombers jsou opakem Umakartu, který byl městsky chladný a zvukově vycizelovaný. The Bombers jsou buranští a živelní," řekl na adresu svého aktuálního projektu Jaromír Švejdík. Jo, v tomhle jsme za jedno. Pokud ale vylezete na Petřín a dohlédnete ještě dál, přes Umakrat a vrcholky zasněžených Krkonoš až do Jeseníků, uvidíte tam ty samé emoce, tu samou melancholii, to samé kvílení větru, které vás vábí k jeho domovským Priessnitz. Jen texty jako by nepsal Jaromír Švejdík, ale nějaký klučina z vesnice, co se bojí velkého světa, a místo Petra Kružíka vše podkreslují opilí požárníci, co ráno vyhráli okresní kolo v soutěži dobrovolných hasičů. Mimochodem, jsou z té samé samé vesnice jako ten klučina. A "Alenka" je na tuty jejich sousedka.


Bob Dylan
Bob Dylan - Mr. Tambourine Man
žánr: folk
info: oficiální web, MySpace.com

Bob Dylan přijede v červnu do Ostravy. Tohle video není ani tak pozvánkou na tohle vystoupení, protože Dylan se hudebně posouval rok od roku a od jeho účinkování na folkovém festivalu v Newportu už uběhlo dlouhých čtyřiačtyřicet let, takže počet vrásek v jeho tváři lehce stoupnul a počet hippies v publiku naopak lehce klesnul, ale je kusem historie. Skvěle vystihuje dobu. Každé filmové políčko, každý tón, každá tvář je všeříkající. A onen kontrast doby, lidí, myšlenek, názorů i samotného místa konání (nic proti vítkovickému stadionu, na jeho tribunách jsem dospíval) je, resp. bude až po-zádech-mrazivě-běhající. Ale i tak je starý pán stále stejný štramák, jako býval na těhle černobílých "dokumentech".


Je libo přídavek?
Elbow - One Day Like This (žánr: indie / rock)
Lightspeed Champion - Galaxy Of The Lost (žánr: indie / pop / folk)
Pete Doherty - Fuck Forever (live acoustic) (žánr: coke'n'roll)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY