MP3 Jukebox 11/2008

12.03.2008 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

The Notwist - Good Lies (9/10)
Mp3 ke stažení (City Slang)
žánr: jazz-rock

The Notwist
The Notwist se kdysi přezdívalo "němečtí Radiohead", což nebylo příliš spravedlivé. Jednak existovali o něco déle než Yorke a spol. a za druhé elektroniku s rockem míchali na "Shrink" o tři roky dříve. Jejich mistrovské dílo "Neon Golden" se konečně po šesti letech dočká mladšího bratříčka, kterého bratři Acherové slibovali už před dvěma lety na festivalu Sperm. "The Devil, You + Me" vychází v květnu. Pokud jste milovali "Neon Golden" stejně beznadějně jako já, mám pro vás dobrou zprávu - první ochutnávka "Good Lies" je možná o něco rockovější, každopádně vytesaná ze stejného kamene jako zmíněné slavné album. Silná melodie, zasněný vokál a skladbě nechybí ani pasáž, ve které můžete uletět do vesmíru. Kupte si šedesáticentimetrový krejčířský metr a každý den ustřihněte jeden centimetr. Až budete na konci, nové album The Notwist konečně vyjde.

Skream - Losing Control (8/10)
Mp3 ke stažení (XLR8R)
žánr: dubstep

Skream
Východolondýnský dubstep je bez debat jedna z nejzajímavějších scén v současném klubovém undergroundu. A byl to právě producent Skream, kdo poprvé dokázal prorazit do velkých médií s dnes už klasickým trackem "Midnight Request Line". Skream i nadále udává tón v krajinách ponurého futuristického dubu, jak ale naznačila jím mixované kompilace ze série pirátského rádia Rinse FM, stejně jako třeba jeho kolegové Benga nebo DMZ se i Skream začíná hodně posunovat k electru. Ke stažení doporučíme jeden jeho starší track, "Losing Control" najdete na jeho loňském EP "Skreamizm Vol: 3" a je ho potřeba poslouchat hodně nahlas.

Hanne Hukkelberg - A Cheater's Armoury (8/10)
Mp3 ke stažení
žánr: folk, future jazz

Hanne Hukkelberg - Rykestrasse 68
Nevím proč, ale o Hanne Hukkelberg jsem si myslel, že to je německá techno DJka. Chyba lávky, Hanne je z Norska a zpívá křehké folkové písničky na hraně jazzu, které jsou plné zvláštních efektů a atmosféry. Snad mi po poslechu "A Cheater's Armoury" odpustíte, že pochází z desky "Rykestrasse 68", která v Norsku vyšla už před dvěma lety (a Hanne za ni dostala norskou Grammy).

The Whitest Boy Alive - Golden Cage (Fred Falke Remix) (7/10)
Mp3 ke stažení (Pitchfork)
žánr: techno

The Whitest Boy Alive - Dreams
Přesně čtrnáct dní chybí do koncertu The Whitest Boy Alive v Praze. Hlavní tváří berlínského projektu je Erlenda Oye, jeden z nejvýraznějších vokalistů alternativní hudby napříč žánry. Zpíval do elektronických smyček, s Kings Of Convenience objevoval krásu folkových nálad a jeho nejnovější projekt je trochu překvapivě přímočaře rocková kapela, která vznikla na základě společných hudebních lásek z osmdesátých let a minimálně využívá studiovou techniku. "Golden Cage" je track z jejich loňského alba "Dreams". Ovšem pozor, je v remixu francouzského producenta Freda Falka, který samozřejmě maže všechny stopy rocku a posiluje beat. Co ale vymazat nemůže, je božský Erlend, který mě dostane do kolem kdykoliv a kdekoliv.

Witch - Eye (7/10)
Mp3 ke stažení (Insound)
žánr: heavy metal

Witch - Paralysed
Kytarista J Mascis loni zvládl úspěšný návrat Dinosaur Jr., s nimiž brzy vyrazí na evropské turné, v jehož rámci přijede i do Prahy. Pořád má ještě čas na další projekty. Kapelu Witch dal do kupy před třemi lety a hraje v ní na bicí, což byl původně jeho nástroj. Druhým tahounem kapely je basák Dave Sweetapple. Witch hrají dřevní metal a zatímco na bezejmenném debutu vzývali pomalé riffy Sabbath, aktuální "Paralyzed" asi bude výrazně rychlejší. Alespoň tak soudím podle ukázky "Eye", kterou pustili na internet. Marně si lámu hlavu nad tím, jestli to kytarové sólo je tam schválně jako retro prvek a nebo jako ironické mrknutí na fanoušky. A možná bych měl spíše zkusit přemýšlet nad něčím pořádným.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY