Video Jukebox 02/2008

29.02.2008 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Foals - Balloons
Foals - Balloons
žánr: indie rock / dance / punk
info: oficiální web, MySpace.com

Foals jsou považováni za jednoho z největších adeptů na objev roku 2008. Jsou originální, neoposlouchaní i neoposlouchatelní, mají charisma a vůli něco dokázat. A mají ramena. Klidně pošlou do kytek mix od Davea Sitka, producenta, který udělal Yeah Yeah Yeahs a Liars a za kterým by šla s prosíkem polovina nezávislé scény. "Stalo se to, že jsme opustili New York a nechali Davea, ať udělá mix. Ale udělal něco, co jsme nečekali a co se nám nelíbilo. Nikdy jsem neměl rád reverb... Bylo to těžké, ale ten mix, to jsme prostě nebyli my," dodal k rozhodnutí kapely frontman Yannis Philippakis. Takže Foals si nakonec mix udělali sami, a se svým debutem se tak představí zcela nazí, odkrytí do posledního tónu a do posledního potenciometru. Singl "Balloons" vyšel v prosinci, deska "Antidotes" je naplánována na 24. březen.


The Ting Tings - Great DJ
The Ting Tings - Great DJ
žánr: indie / electronic / pop
info: oficiální web, MySpace.com

"Nejede mi kytara," pronesla rozpačitě křehká blondýna směrem ke zvukaři, který jí následně bez předsudků a s trpělivostí starostlivého strýčka vysvětlil, že si nejdříve musí zapnout kombo, aby mohla hrát. Inu, Katie White se na něj mile usmála a zeptala se ho: "Nemohl byste to udělat vy? Já totiž nevím, kde se to zapíná..." Od téhle historky už nějaký ten měsíc uplynul a z The Ting Tings se stal další žhavý adept na objev letošního roku. Po povedeném vystoupení na Glastonbury 2007 a vřelém přijetí pecky "That's Not My Name" (na její lajv provedení můžete kouknout tady) přichází The Ting Tings s prvním oficiálním singlem na velkém labelu.


The Courteeners
The Courteeners - Not Nineteen Forever
žánr: indie rock
info: oficiální web, MySpace.com

"Jenom jsem se tak toulal po barech s akustikou a hrál. Najednou jsem ale začal mít pozitivní odezvu, tak jsem se vybodnul na univerzitu a udělal si kapelu," líčí ne až tak dávnou dobu Liam Fray z The Courteeners. Za ten rok se mu povedlo se skupinou odehrát desítky koncertů, které ji vynesly do popředí zájmu jak médií, tak fanoušků. Kapela, často označovaná jako Oasis Look-A-Like / Libertines Sound-A-Like, může bez problémů vyprodávat koncerty po celé Anglii a prohlašovat, že za posledních deset let z Manchesteru nic pořádného nevypadlo, takže jsou tady proto, aby to konečně správně nakopli. Pecka "Not Nineteen Forever" vychází na singlu 31. března, debutová deska "St. Jude" pak 7. dubna. Více se o The Courteeners dozvíte z našeho Radaru.


The Kills
The Kills - Cheap And Cheerful
žánr: indie rock / garage rock
info: oficiální web, MySpace.com

Ona se jmenuje Alison "VV" Mosshart, on Jamie "Hotel" Hince. Ona je Američanka, on je Angličan. Ona vyrostla na post-punkových Fugazi, on na art-rockovych Velvet Underground. Ona ráda zpívá, on rád hraje na kytaru. Ona miluje jeho, on miluje ji... Ne. On si prý bude brát Kate Moss, ale to si s ním ještě Pete určitě vyřídí. V každém případě se shodnou na tom, že PJ Harvey rulez a že jejich třetí studiovka "Midnight Boom", která vychází 10. března, naváže na úspěch předchozích dvou desek. Tahle skladba se jmenuje "Cheap And Cheerful", jde o druhý singl z chystané novinky a vyjde ještě o týden dříve.


Různí - Once (soundtrack)
Glen Hansard / Markéta Irglová - Falling Slowly (Oscar Live Performance)
žánr: filmová hudba / acoustic / pop
info: oficiální stránky filmu, MySpace.com

"Ahoj všichni. Jen jsem chtěla moc poděkovat. Je to vážně obrovská věc, nejen pro nás, ale pro všechny ostatní nezávislé hudebníky a umělce, kteří tráví většinu času snahou prosadit se. A tohle, to že tady dneska stojíme, fakt že můžeme držet tuhle sošku, je důkazem, že není důležité, jak daleko jsou vaše sny, prostě je to možné. A, vždyť víte, je to fér vůči těm, kteří se nebojí snít a nevzdávají se. Tahle písnička byla napsána z naděje a naděje nás na konci dne všechny spojuje, nezáleže na tom, jak různí jsme. A proto moc děkuju všem, kteří nám po cestě pomohli. Díky." Je třeba něco dodávat? Markéta Irglová a její děkovná řeč na osmdesátém výročním předávání cen Americké filmové akademie. Půl hodinky poté co s Glenem Hansardem zahráli vítěznou písničku "Falling Slowly" na ceremoniálu živě.


Je libo přídavek?
Angels And Airwaves - Secret Crowds (žánr: rock)
Laura Marling - Ghosts (žánr: folk / alternative)
The Rascals - Suspicious Wit (žánr: indie rock)
Kate Nash - Pumpkin Soup (žánr: indie / piano rock)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY