Špína včerejší noci

21.02.2008 05:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

The Vanity Set. Dirty Three. The Triffids. A také Gallon Drunk. Kapely členů Caveových The Bad Seeds. Pravidlem u nich bývá originalita a svébytnost, většinou ale zůstávají zastíněny úspěchy známějšího uskupení. Že je to velká škoda, platí u Gallon Drunk a jejich novinky "The Rotten Mile" dvojnásob.
8/10

Gallon Drunk - The Rotten Mile

Skladby: The Rotten Mile, Give Me Back What´s Mine, Down At The Harbour, Put The Bolt In The Door, Grand Union Canal, On Ward 10, Running Out Of Time, Bad Servant, Night Panic Bossa, Christmas, All Hands Lost At Sea, The Shadow Of Your Smile
Vydáno: 22.10.2007
Celkový čas: 43:55
Vydavatel: Silver Rocket
Ano, Gallon Drunk jsou kapela Jamese Johnstona, toho hudebníka známého z Caveových The Bad Seeds, ale také z doprovodné skupiny Micka Harveyho. Na svém kontě mají, kromě aktuální "The Rotten Mile", pět dalších desek. Ty spojuje pro Gallon Drunk charakteristický postpunkový zvuk. Hudba levných a špinavých nočních klubů plných pochybných existencí. Jejich výbuchy i nářky, touhy plné citu v obalu siláckých gest. Swamp rock.

"The Roten Mile" útočí na posluchače pěkně zostra. Od prvních tónů stejnojmenné skladby přichází zásah hutnou energií, plným (to podtrhuji) a dostatečně špinavým zvukem. Jako by se Melvins potkali s The Doors. Solidní porce mystické uhrančivosti se snoubí se stejným množstvím živelné energie. A v případě, že se jí nenecháte smést, působí jak správná dávka té nejběžnější drogy z oněch malých, zaplivaných barů. Rychlý náběh, intenzivní, leč krátký prožitek v té lepší realitě a brzká potřeba další dávky.

"The Rotten Mile" zastihuje londýnské kvarteto ve vynikající formě, obdobně jako v dobách druhého alba "From The Heart Of Town". Gallon Drunk zní pořád nadčasově. Stejnou hudbu by mohli hrát v 70. letech a přesto by nikdy nebyli moderní. I v tom je jejich síla. Jsou sví, nezávislí na trendech. A i když je nejlépe charakterizují vrstvy zkreslené kytary, dominantního saxofonu a hammondek (vše nahráno tak, aby to bylo dostatečně rotten), najde se tu místo i pro více než půlminutovou konverzaci saxofonu Terryho Edwardse s foukací harmonikou Jamese Johnstona ("The Rotten Mile") nebo na převážně na rytmice postavenou "On Ward 10".

Na samý závěr alba přichází jeho nečekané rozuzlení. Cover Johnnyho Mandela a Paula Francise Webstera "The Shadow Of Your Smile". Poklidná skladba, jíž přiměřeně znavená barová kapela - nad ránem a v prázdném lokále - končí své vystoupení. Ta pro svou odlišnou náladu z desky zdánlivě vybočuje. Ve skutečnosti ale jen zcela logicky podtrhuje ostatní již vyslovené.

PS: Gallon Drunk poctí Česko hned dvojím vystoupením - 12. března zahrají ve strahovském klubu 007, o den později v brněnské Flédě. Minout se s nimi by byla zásadní chyba.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY