Sheryl na dlouhé a klikaté cestě

18.02.2008 00:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Šesté studiové album americké zpěvačky Sheryl Crow "Detours" vzniklo za spolupráce s producentem Billem Bottrellem, který stál u zrodu zářivého miliónového debutu "Tuesday Night Music Club". Novinka je hudebně i tématicky velmi pestrá a v ničem si nezadá s patnáct let starou prvotinou.
8/10

Sheryl Crow - Detours

Skladby: God Bless This Mess, Shine Over Babylon, Love Is Free, Peace Be Upon Us, Gasoline, Out Of Our Heads, Detours, Now That You're Gone, Drunk With The Thought Of You, Diamond Ring, Motivation, Make It Go Away (Radiation Song), Love Is All There Is, Lullaby For Watt
Vydáno: 04.02.2008
Celkový čas: 41:09
Vydavatel: Universal
Novinka Sheryl Crow s názvem "Detours" (Objížďky) se od minulého alba "Wildflower" značně odlišuje - větším rozsahem témat v textech i hudebně je mnohem pestřejší. Pokud jsem o "Divoké květině" psal, že je to pomalé skoro monotematické album, je nová deska méně kompaktní - je ovšem bohatší na muzikantské nápady a barevnější, což je určitě i zásluha producenta Billa Bottrella. Také Sheryl je bohatší o zážitky a zkušenosti (které by si ovšem mnohdy raději odpustila) a o těch zpívá.

Co tě nezabije, to tě posílí. Takže rozpad ostře sledovaného vztahu s Lancem Armstrongem, léčba rakoviny prsu, adopce syna Wyatta a do toho politická deziluze, to vše jsou základní věci, kolem kterých se točí nové písničky. Neznamená to nutně, že by byly nové skladby depresivní nebo smutné, i když i takové tady jsou. Ale stejně v posluchači nakonec zůstane spíše pocit naděje než zmaru.

Talent a zkušenosti umožňují Sheryl lehce se pohybovat mezi akustickým folkem, tvrdším rockem a jemným popem. Dokonce na desce najdeme i taneční skladbu s výrazným dusavým spodkem ("Out Of Our Heads"). Nejvíce snad posluchače zasáhnou hořké písně o rozchodu ("Now That You're Gone" a "Diamond Ring"), jež jsou překvapivě jednoznačné a jasné: teď, když jsi pryč, dýchám a jsem volná nebo prsten s diamantem vůbec nic neznamená.

Možná je ten výše zmíněný pocit naděje způsoben závěrečnou "Ukolébavkou". I přes všechny problémy světa, špinavou politiku, nemoci a nešťastnou lásku je tu opět nový život, nepopsaný list papíru a nevinnost. "Detours" je výtečná deska plná upřímnosti. Deska, která vznikla navzdory (nebo díky?) pohnutým událostem v životě zpěvačky. Po patnácti letech od debutu "Tuesday Night Music Club" zůstává Sheryl Crow stále ve hře.

Video, kam se podíváš

Ještě než se album "Detours" oficiálně dostalo na pulty hudebních prodejen a než se začalo prodávat ve formátu mp3 přes internet, vznikly videoklipy ke třem písním z desky - "Shine Over Babylon", "Love Is Free" a "God Bless This Mess". Kromě toho má Sheryl na svých nových stránkách klipy z natáčení a videovzkazy pro fanoušky. Vše najdete na www.sherylcrow.com.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY