Prosím, nezabíjejte naši planetu!

07.01.2008 13:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

"Oxygene" patří již dlouho ke klenotům new age. Jean Michel Jarre si toho je vědom a k třicetinám od prvního vydání nachystal zcela novou, oprášenou verzi. Nadchnul se pro nové technologie, zároveň však ponechal kouzlo původních analogových syntezátorů. Prostě klasika v novém hávu.
8/10

Jean Michel Jarre - Oxygene 30th Anniversary Edition

Skladby: Oxygene (Part I), Oxygene (Part II), Oxygene (Part III), Oxygene (IV), Oxygene (V), Oxygene (Part VI)
Vydáno: 03.12.2007
Celkový čas: 40:13
Vydavatel: Parlophone
New age je žánr, který si dodnes drží nemalou základnu fanoušků a "Oxygene" se v tomto oboru již roku 1977 stalo uznávaným dílem. Dnes vlastní jeden z primátů originality a nadčasového pole působnosti. Již samotný obal vede k zamyšlení a všem ochráncům naší zázračné planety docvakne, která udeřila. Jean Michel Jarre tento opus již několikrát připomenul remastery a druhá část se čtvrtou dodnes patří k nejčastějším koncertním položkách, stejně tak nechybí na jakékoliv kompilaci mapující Jarreho dráhu. Když vyšlo "Aero", nechal se slyšet, že by rád oprášil všechny své nahrávky a dodal jim prostorový zvuk, dá se pomalu mluvit i posedlosti tímto záměrem ve střetu s jeho manýry perfekcionisty.

Skutečnost se stala realitou až loni, kdy "Oxygene" oslavilo své třetí kulatiny. K nám do redakce dorazila základní jednodisková edice, která nesplňuje takový účel jako o DVD nosič obohacený o vydání s pětikanálovým formátem zvuku. Naštěstí se však nejedná o pouhé oprášení stop ze starých zvukových pásů, Jean Michel vyhrabal svou zásobu analogových syntezátorů a za pomoci Francise Rimberta nahrál celý opus znovu. Vše tedy bylo natočeno, smícháno a zmasterováno v high definition 24bits/96 KHZ.

Druhým plusem projektu je, že se Jarre vyvaroval chyby, kterou v podobné myšlence udělal Mike Oldfield se svými "Tubular Bells 2003". Ten totiž nechtěl jen odstranit neduhy starých nahrávacích technologií, ale vytvořit také verzi celého díla tak, jak mělo správně znít. Tím vše zbytečně rozmělnil a původní rockovou dynamiku "Tubular Bells" vyměnil za přílišnou uhlazenost. V tomto má "Oxygene" navrch, upraven byl jen zvuk a sférická preludia klávesových nástrojů se zbytečně netopí v moři šumu. Výsledný mix a stopáž tracků se mírně liší od původního vydání, na druhou stranu tak ale vynikají drobné efekty. Ostatní zůstalo zachováno, tedy nápad a originálnost.

Bude zajímavé sledovat, jestli Jean Michel Jarre takto přepracuje i svá další díla nebo zůstane jen u "Oxygene". Verze k třicetinám předchozí reedice odstrkuje na vedlejší kolej, takto si většina fajnšmekrů představuje dokonale provedený očistec nahrávek. I když fanatici do vinylů si rozhodně nenechají na původní analogovou verzi sáhnout.

Co přináší bonusy v Opendiscu

"Oxygene 30th Anniversary Edition" po vložení do CD-ROM mechaniky a zaregistrování se nabízí několik video bonusů. Nejprve je to uvítání od samotného Jarreho, posléze na vaše zvědavé oko čekají tři live videa ze studia ("Oxygene Part II + IV" a "Variation II"), galerie fotografií, wallpapery a upoutávky na dříve vydaná live DVD. Pokud jste velkými fandy, můžete skrze komunikační kanál zanechat Jeanu Michelovi dotaz, prý odpoví na všechny.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY