shop.musicserver.cz

Táto deska je trochu černobiela

Vydáno: 19.12.2007 05:00 v sekci Recenze - Zuzana Macháčková | foto: facebook interpreta

Nitranští rockeři Desmod vydali v listopadu svou v pořadí šestou desku. "Kyvadlo" se zvukově liší od předchozích nahrávek tím, že je opět tvrdší, tedy méně popové. Obal grafický i zvukový se sice tentokrát povedl, ale během procesu se jaksi vytratila duše.

6/10

Desmod - Kyvadlo

Vydáno: 19.11.2007
Celkový čas: 49:41

Skladby: Kamenné ruže, Kyvadlo, Symfónia prázdna, Čierna diera, Správy vo fľašiach, Zober ma domov, Čiernobiela, Úplné bezvetrie, Zachráň sa kto môžeš, Skúšam ti rozumieť, Lavíny, Labyrint, Vyrobená pre mňa

Vydavatel: Universal

Desmod už se několikrát pokoušeli zabodovat u českého publika. Naživo to většinou zabralo, pozitivní kritiku najdete i v naší reportáži z koncertu Chinaski, kterým Desmod předskakovali. Přesto je pořád tato skupina - už delší dobu považována za nejpopulárnější na Slovensku - u nás méně známá než třeba No Name. Začínali jako nu-metalová kapela s albem "Derylov svet", na následujících počinech "Skupinová terapia" a "Úhol pohĺadu" přistoupili k mírnějšímu pojetí hudby s popovými melodiemi. Změkli. Nové album možná začíná hudební vývoj Desmodu tvarovat do sinusoidy, protože nahrávka vyznívá opět tvrději, refrény nejsou tak líbivé a přestože se Desmod určitě nevracejí, odkud přišli, výrazněji ustupují od zvuku a nálady předchozích dvou alb.

A tím asi končíme s pozitivy. První skladby "Kamenné ruže", "Kyvadlo" a "Symfónia prázdna" musí potěšit každého fanouška, protože ho utvrzují, že Desmod nejdou čím dál víc vstříc líbivému popu, ale konečně zase dělají hudbu pro rockery. Objevuje se tu však problém, který Desmod pronásleduje už dlouhou dobu - spousta vaty. Obzvlášť při poslechu "Kyvadla" se nabízí srovnání s Gladiator, další celkem úspěšnou, nicméně pro některé už vyčpělou slovenskou sestavou pravověrných rockerů. Gladiator jsou fajn, snad se za kritiku nebudou zlobit, ale bohužel zní už dlouho příliš monotónně a neinvenčně. Desmod to postihuje až v příliš mnoha pasážích nové desky. Naprosto tragicky a nepochopitelně vyznívá zejména "Zachráň sa kto môžeš" - skladba s rytmem pochoďáku a nicneříkajícím textem. Tentokrát nezabírá ani kombinace Kulyho hlasu v kontrastu se Zuzanou Smatanovou v písni "Černobiela".

Nechci na Desmod plivat, slovenská scéna, dokonce i ta populární, která sbírá Slavíky, je pořád o kus výš než česká. Na "Kyvadlu" se mi líbí syrový rockový zvuk a proti charismatickému zpěvu Kulyho také nelze nic namítat. Ale k tomu všemu by to chtělo silnější písně. Když Desmod seberou svoje nejznámější skladby a rozjedou to naživo, je to zážitek. Sbírka jejich hitů je dlouhá, ale "Kyvadlo" je jen průměrná deska. Dávám jí o číslo vyšší známku zato, že se alespoň pokusili o posun, což se jim i částečně povedlo.

  • Blbost.... (Daniela, 16.01.2008 19:36) Reagovat

    myslim si, ze je uplne najvacsia blbost tvrdit, ze tato platna skupiny desmod je priemerna... tato recenzia sa mi nepaci, nielen kvoli tomu, ze je v nej citit, ze autorovi desmod akosi "nereze", ale je uplne zretelne, ze si nedal ani tu namahu sa o nej nieco blizsie dozvediet.... Aj ja si viem zistit kolko platni vydali a zhodnotit 4 ci 5 songov... Zelam autorovi skore zamyslenie sa nad sebou a svojou "pracou":o)

  • Nechapem.... (What the hell...?, 18.07.2008 18:36) Reagovat

    Ako moze niekto napisat, ze ktorekolvek cd skupiny Desmod je plne vaty...naopak, je to jedina slovenska skupina, ktora ma na cd len dobre a vysoko nadpriemerne piesne...hold, je to asi dan za dokonalost, ze popri uzasnych pesnickach tie "len" dobre pôsobia na niekoho mozno ako vata...to sa mi vsak od autora pacilo bolo priznanie, ze slovenska hudobna scena je kus pred tou ceskou...ved si len porovnajte ceskeho(Chinaski) a slovenskeho slavika spominany Desmod)

  • Desmod -peace of shit (daniel, 19.01.2011 19:40) Reagovat

    DESMOD JE DNO na slovenskej hudobnej scene. Povedzme si pravdu ich muzika je otravna.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Hrady CZ - Bezděz, podhradí hradu Bezděz, 30.-31.8.2024
Naživo: Poslední letošní Hrady CZ aneb Výlet mimozemšťana do jiného vesmíru "Pojeď s námi na poslední koncert Lucie, zažiješ něco neobvyklého," přemluví mě nakonec kamarádi vyrazit na festival, nad nímž jsem dávno zlomil hůl a dlouhých čtrnáct let od poslední návštěvy Hradce nad Moravicí se na něm... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 20:14 v sekci Naživo
The Split - Mankind In Vitro 7/10
Recenze: Hutný prog rock olomouckých The Split na "Mankind In Vitro" ohromí i zahltí Olomoučtí The Split se před třemi lety svým debutem "Reminiscences" solidně etablovali na domácí progrockové scéně. Očekávání spojená s následovníkem byla přinejmenším napjatá. Deska "Mankind In Vitro" vyšla v červenci a... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 08:00 v sekci Recenze
Ota Petřina - Super-robot/Pečeť (vinylová reedice 2024) 8/10
Recenze: "Super-robot" a "Pečeť" Oty Petřiny zůstávají i po letech nepřehlédnutelnými výboji domácího art rocku Slibnou kariéru vám může zarazit zdánlivá prkotina. Své o tom věděl multitalentovaný Ota Petřina. Minulý režim tak provokovaly jeho výrazné vlasy - a s nimi spojená neústupnost -, až ho jednoho dne na pódia nepustil. Paradoxně... čtěte zde
Vydáno: 31.08.2024 09:38 v sekci Recenze
Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění
Rozhovory: Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění Slovo a práce s textem jsou pro slamerku, písničkářku, kreativní duši a ambasadorku trapnosti Tali největší svobodou a zároveň i každodenní obživou. Nedávno vydala debutové album "Kvalitní umění", už předtím pomáhala Thomovi... čtěte zde
Vydáno: 30.08.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 34. týden 2024
Domácí rádiový i albový žebříček stagnují, v digitálu udeřil Škwor "Sílou starejch vín" Čtyřiatřicátý týden roku 2024 patří v českých hitparádách k těm, v nichž se toho na předních pozicích mnoho nestalo - takových je ostatně naprostá většina. V rádiích, albech ani singlovém digitálu nedošlo ke změnám v top... čtěte zde
Vydáno: 29.08.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Poslední letošní Hrady CZ aneb Výlet mimozemšťana do jiného vesmíru (01.09.2024 20:14)
- Chinaski natočili klip k legendárním "Punčocháčům". V roli lupiček se objevují Eva Holubová a Jaroslava Obermaierová (25.06.2024 20:05)
- Chinaski startují oslavy třiceti let. Pro fanoušky spouštějí kanál na Herohero a chystají další dárky (24.04.2024 13:39)
- Video: Chinaski i po třiceti letech hraní hlásají: "Mám chuť zlobit." A tak zlobí. V klipu jedou i BDSM (28.03.2024 08:55)
- Video: Sima Magušinová a Zuzana Smatanová spojily své hlasy a kytary v songu "Duše divoké" (27.03.2024 11:24)
- Chinaski se vrátili z nahrávání v Rockfieldu a přidávají druhou O2 arenu, kde oslaví 30 let třiceti největšími hity (01.03.2024 14:22)
- Video: "Láska je na nic," tvrdí Chinaski v novém klipu (03.01.2024 09:11)
- Chinaski oslaví třicet let na scéně v O2 areně třicítkou největších hitů (27.11.2023 18:51)
- Recenze: "Rozprávač" Zuzany Smatanové je průvodcem těžkou částí jejího života a návodem k řešení psychických problémů (12.11.2023 13:35)
- Video: "Smůla" je snad nejsmutnější píseň od Chinaski vůbec. Klip má přesto pozitivní poselství (10.10.2023 11:52)

ALBUM TÝDNE 35/2024

Astrid S
Joyride

Letošní prázdniny se nám svými novými deskami rozhodly zpříjemnit hned dvě norské popové zpěvačky, které svými pozitivními písněmi odolávají severské melancholii - Dagny a Astrid S. Druhá jmenovaná vyrazila na mírně vzpomínkovou cestu s albem nazvaným "Joyride".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Vladimír Mišík Prince Justin Bieber 2H+ Ed Sheeran Taylor Swift Coldplay Madonna Liam Gallagher Lucie Vondráčková Queen Mirai Adele Viktor Sheen Oasis Dua Lipa Eminem Billie Eilish Kabát
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe