MP3 Jukebox 48/2007

05.12.2007 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Dan Deacon - Wham City (Edit) (9/10)
Mp3 ke stažení (Pitchfork)

Dan Deacon - The Crystal Cat (8/10)
Mp3 ke stažení (Spin)
žánr: electro

Dan Deacon - Spiderman Of The Ring
Dan Deacon je bláznivý americký performer, který svůj diplom z kompozice vyměnil za dětské klávesy, nasadil si opravdu šílené brýle a objíždí svět s show, jejíž intenzitě se vyrovná jen máloco. Všechno, co potřebujete vědět, je, že v úterý zahraje v pražském klubu Bordo. Deaconovy tracky nejsou nijak složité, ani rafinované, mají v sobě ale sílu dětské radosti z toho, že tři klávesy zmáčknuté po sobě tvoří melodii. Deacon jde samozřejmě ještě dál a zlomyslně točí knoflíky a mačká efekty, které by si nikdo jiný nedovolil zmáčknout. Jen proto, aby to zkusil. "Wham City" a "The Crystal Cat" jsou dvě ukázky z jeho letošního alba "Spiderman Of The Rings" a slouží jako skvělý úvod do Deacona. Říkat o nich cokoliv jiného by zkazilo zábavu při jejich poslechu.

Why? - The Hollows (8/10)
Mp3 ke stažení

Xiu Xiu - Yo Yo Bye Bye (7/10)
Mp3 ke stažení (Pitchfork)
žánr: indie rock

Why? - The Hollow EP
Spojit hip hop a indie rock možná bude pro někoho synonymem zločinu proti lidskosti. Před tribunál OSN nechť předstoupí kapela Why?. Yoni Wolf (cLOUDDEAD, Hymie’s Basement, Reaching Quiet) (kapelu tvoří ještě jeho bratr Josiah Wolf a Doug McDiarmid) patří mezi zakladatele hiphopového labelu Anticon, ve Why? si ale léčí svůj indierockový mindrák po existenciálních baladách a velkých výpovědích. Titulní skladba z "The Hollows EP" a zároveň první předzvěst chystaného alba "Alopecia" v sobě nemá moc hip hopu, což ale samozřejmě nijak nevadí. EP má dvě verze - americkou a evropskou. Na obou je coververze dva roky staré skladby "Yo Yo Bye Bye", pokaždé ale od jiného interpreta. James McNew z Yo La Tento ji udělal na evropské vydání, magazín Pitchfork si ale vybral ke zveřejnění mp3 s předělávkou od Xiu Xiu. Pípání syntezátorů není tak odlišné od původní verze, hlavní hvězdou předělávky je ale Jamie Stewart ve svém nejemocionálnějším rozpoložení.

Popshop + Stella Loreen - I've Got Your Dance (Original Mix) (8/10)
Mp3 ke stažení
žánr: techno pop

Popshop + Stella Loreen - Trust
Švýcarský producent Martin Akeret je v názvu svého projektu pěkně upřímný. Prý Popshop. Někdo možná bude trochu překvapený, naše ukázka "I've Got Your Dance" je kříženec mezi technem a popem, který se nijak nesnaží obrousit hrany rovného beatu. Jeho autorské album "New Bones" je ale samozřejmě ještě přímočařejší, aktuální album "Trust", z něhož skladba pochází, vzniklo jako spolupráce se zpěvačkou Stellou Loreen. Více než techno diva s obřím hlasem je ale Stella básnířka, která do techno beatů vypráví.

Wu-Tang Clan - 8 Diagrams Mixtape (-/10)
Mp3 ke stažení
žánr: hip hop

Mathematics Presents 8 Diagrams Mixtape
Wu Tang Clan se vrací, už za týden vyjde jejich nové album "8 Diagrams". Aby své fanoušky namlsali, do sítě vypustili mixtape. Namíchal ji DJ Mathematics, oficiální DJ a častý producent klanu. Měl k dispozici materiál, který se nevešel na desku, ale i celou řadu rarit z historie. Mixtape je tak pro fanoušky průletem po minulosti i současnosti nejslavnější hiphopové kapely a jejích členů. "8 Diagrams" mají být návrat k syrovému soundu jejich prvních desek a mixtape je dalším důkazem, že tomu tak opravdu bude. Množstvím sólových tracků ale také bohužel potvrzuje, že jednotliví členové k sobě mají dále než kdy předtím.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY