Rockeři a raveři spojte se - přijíždí Digitalism

23.11.2007 08:14 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Digitalism
© www.labelsmusic.de
V Paláci Akropolis se 20. prosince představí německé duo Digitalism - absolutní špička současné taneční hudby. Jens Moelle a Ismail Tuefekci svůj styl nazývají electro-punk a kříží v něm klubovou elektroniku s postupy nezávislého rocku. V posledních dvou letech udávali směr vývoje taneční hudby sérií úspěšných singlů a letos jejich snaha vyvrcholila vydáním úspěšného alba "Idealism". Začínali jako DJové, ale brzy zjistili, že vlastně nemají co hrát. "Řekli jsme si, že jestli chceme do našich setů něco opravdu dobrého, budeme si to muset natočit sami," říká Moelle.

Nejžhavějším trendem na současné klubové scéně je křížit taneční hudbu s rockem. Mezi projekty, které pomáhaly překlenout propast mezi těmito žánry, byla i dvojice Digitalism. Leckdo je považuje za Francouze, což jim možná lichotí, ale Jens Moelle a Ismail Tuefekci pochází z německého Hamburgu, kde se potkali v místním DJském obchodě. K Francii je přesto váže hned několik silných pout. Jejich hlavní inspirací je pařížský house 90. let, obzvláště Daft Punk. Zvuk modulovaných elektronických kytar, s nímž přišli na albech "Discovery" a "Human After All", inspiroval celou generaci tvůrců elektronické hudby a Digitalism také nezůstali ušetřeni.

Jejich další důležitou vazbou na Francii je pařížský trendy label Kitsuné, kolem kterého se soustředí smetánka současné klubové elektroniky, jako jsou skupiny Hot Chip nebo Cut Copy. Své singly tam vydali i Klaxons, které hudební tisk překřtil na věrozvěsty stylu nu-rave, který oživuje slavné časy klubové hudby počátku 90. let. I Digitalism často dostávají tuto nálepku, ale raději slyší na electro-punk. Důvod je nasnadě - jejich skladby se vyznačují punkovou jednoduchostí a poznávacím znakem jsou riffy modulovaných elektrických kytar. Už od debutového singlu "Zdarlight" naplňují ambice stát se největší elektronickou kapelou současnosti, což potvrdilo i velmi dobře přijaté debutové album "Idealism". Unavení dinosauři Chemical Brothers nebo Underworld se musí mít na pozoru, popularita Digitalism s každým dalším singlem stoupá.

Své skladby neposkytují příliš rádi k remixování, sami jsou naopak vyhledávaní autoři remixů a vyřádili se na písních od Klaxons, Depeche Mode, Tigy, The Futureheads a také Daft Punk. Na večeru Euroconnections se představí také moravská elektronická úderka Midi Lidi. Na domácí klubové scéně nebyl letos pozoruhodnější projekt, pod heslem "existenciální electro s lidskou tváří" spojují archaicky znějící elektronickou hudbu s vtipnými českými texty. Součástí kapely jsou i tři VJové, kteří se starají o vizuální stránku projektu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY