Dva klauni pracující na principu vyšší logiky

15.11.2007 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Singl "Rocker" skvěle udělal desku "Transphormer" Alter Ego. To už je však nějaký ten pátek a my píšeme rok 2007. Ten je ve znamení jejich placky "Why Not?!", na které dokazují, jak jsou to zábavní komici a dokáží dokonale vyždímat techno prvky a předvést, jak toto vše jde udělat s nadsázkou a humorem.
7/10

Alter Ego - Why Not?!

Skladby: Why Not?!, Gary, Fuckingham Palace, Jolly Joker, Queen Anne's Revenge, Chicken Shag, This World Food On Upper East Side, Blank, Exile On Bleep Street, Pleasure Island, Welcome To Germany
Vydáno: 19.10.2007
Celkový čas: 74:44
Vydavatel: Klang Elektronik
Na předměstí přijel cirkus. První představení klepe na dveře a návštěvníci jsou již nedočkaví, principál otevírá vstupní bránu a všichni se hrnou dovnitř, kde čeká velké překvapení. Na místě pro cirkusový orchestr je namontována obrovská zvuková aparatura, světelný park a pod ním klasický zlatavě červený závěs. Uprostřed místo pilin je naleštěný taneční plácek a vedle něj je za oponou zakryté pódium. Zmatený Pepíček Novákových se vrací k pokladně a tam strhává plakát, v rychlosti si jej čte a pokřikuje na kamarády: "V pátek 19. října jste zváni na taneční zábavu s klaunskou dvojící Alter Ego! Vstupné jako za hubičku!"

Všichni jsou zmatení, skočili snad na nějaký fór? Po chvilce zhasínají světla, ozve se dunivý beat a na scénu vyskakují dva klauni. Máňa Vondrušků vypískne radostí: "Já je znám!" Alter Ego v převlecích rázem okupují své mašinky, klávesy a speciální poličky jsou obležené počítači typu Sinclair ZX Spektrum, Commodore C64 a Atari. Zdejší správce městské počítačové sítě, který si říká Ivan36, hnedle ohrnuje nosem. Stačí však úvodní "Why Not?!" a jeho rozpaky nad šrotem jsou ta tam a podupává si do rytmu.

Alter Ego sázejí jeden zdrcující track za druhým. Jejich nový materiál je retrem a oslavou prostých zvukových samplů, které známe z dob slávy výše uvedených strojů. "Gary" je synthi oratoriem ve stylu Garyho Numana a je třpytivý jako pověstný Gary Glitter. "Why Not?!" je chvilkami dost zběsilou jízdou, kdy na bázi techno pravidel tato dvojka šroubuje své potrefené nápady a paralely. Při "Pleasure Island" se rozeznívají klasické rave sirény a celý stan vibruje, jako by snad běželo finále nejsilnějšího ročníku Love Parade. Náhle toto bujaré oslavování rozsekne předtočená smyčka "Welcome To Germany" a oni se uklánějí za zvuků flašinetu.

Alter Ego dokazují, že jejich styl nevymírá a stále dokáží vygenerovat hutné kompozice s electro prvky. "Why Not?!" ale není typickým výtvorem a musíte na něj mít náladu, abyste vstřebali tuto pestrou nálož. Je to vyšperkovaný pelmel určený pro zábavu, více netřeba očekávat.

PS: Jörn Elling Wuttke a Roman Flügel předvedli na letošním ročníku berlínského Popkommu skvělý live set Alter Ego, v kterém zhmotnili dva světy: komickou zábavu a techno. Doufejme, že dorazí i na pozměněný termín Electronic Beats a předvedou stejnou show.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY