Ve čtvrtek 18. října začíná mezinárodní festival hudebních filmů MOFFOM

18.10.2007 08:04 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Festival Moffom
© moffom.org
Ve čtvrtek 18. října začíná v pražských kinech Lucerna, Světozor a Evald čtvrtý ročník mezinárodního festivalu hudebních filmů Music On Film - Film On Music (MOFFOM). Rozběhne se tak maratón projekcí více než šedesáti hudebních dokumentů a filmů, koncertů, projekcí němých filmů s živým hudebním doprovodem, videoklipů, diskusí se zahraničními režiséry a dalšího bohatého doprovodného programu.

Hned první den nabídne několik unikátních filmů, například: "Red Elvis" o zpěvákovi Dean Reedovi, "The Pied Piper of Hutzovina" o Eugene Hutzovi, frontmanovi gypsy punkové kapely Gogol Bordello, "Orquesta Típica" o tangu v Argentině, "Samba!" o přípravě na proslulý karneval v Riu a řadu dalších. V 11 hodin se také otevře festivalové centrum v kavárně kina Lucerna, kde budou moci zájemci získat akreditace na celý festival, katalogy a především další informace o programové nabídce. Festivalové centrum bude fungovat vždy od 11 do 20 hodin, a to každý den až do neděle 21. října. Slavnostní zahájení večer v kině Lucerna bude moderovat herec, hudebník a režisér Jan Budař, festival při něm vzdá poctu Haně Hegerové.

Spektrum filmů, které festival během pěti dnů uvede, je velmi široké: od unikátních snímků o takových osobnostech jako Joe Strummer z The Clash, Kurt Cobain, George Clinton, Chet Baker, o kapelách Dixie Chicks, System Of A Down, Blondie až po filmy o punku, metalu či hip hopu.

Velkou pozornost přitáhne určitě již druhý den festivalu projekce klasického sovětského němého filmu "Maja babuška", který diváci uvidí v pátek 19. října od 20 hodin v kině Lucerna s živým hudebním doprovodem v podání avantgardní jazzové hudebnice Beth Custer a jejího souboru. Film "Maja babuška" je součástí letošního hlavního programového zaměření, kterým se stala hudba a kultura Ruska. MOFFOM uvede ruské dokumenty o Dmitriji Šostakovičovi, Mstislavu Rostropovičovi či film o Lvu Těreminovi, vynálezci unikátního hudebního nástroje, který mimo jiné posloužil Petrovi Zelenkovi jako inspirace pro hru v Dejvickém divadle. K raritám bude patřit výběr ruských hudebních videoklipů či party DJe Jurije Gurziho, Russendisko Soundsystem (Berlín).

V rámci festivalu proběhne ve spolupráci s Bontonfilmem distribuční premiéra dlouho očekávaného irského filmu "Once" s irským zpěvákem a kytaristou Glenem Hansardem a českou zpěvačkou a pianistkou Markétou Irglovou v hlavních rolích. Tento snímek, ve kterém je významnou složkou hudba obou muzikantů, se stal v USA hitem a získal Cenu diváků na festivalu Sundance 2007. 25. října pak film přichází do českých kin. Po premiéře filmu bude následovat koncert obou hlavních představitelů v kině Lucerna, který je v tuto chvíli již vyprodaný.

Dalším koncertem, uváděným ve spolupráci festivalů MOFFOM, Stimul a Divadla Archa, je vystoupení kytaristy a autora mnoha filmových soundtracků Freda Frithe a jeho hostů v neděli 21. října v Divadle Archa. Během festivalu budou promítnuty filmy s jeho hudbou - "Step Across The Border", "Rivers And Tides" či "Surface And Time".

I závěrečný program v pondělí 22. října v kině Světozor je ve znamení spojení živé hudby a filmových projekcí. Komorní orchestr Berg v rámci své koncertní série "BergArt’07" oslovil české skladatele Jana Duška a Zbyňka Matějů, kteří vytvořili novou hudbu k legendárním filmům "Mechanický balet" a "Andaluský pes". Tyto nové skladby zazní v podání Komorního orchestru Berg ve světové premiéře spolu s hudbou skladatele Arthura Honeggera z filmu "Mermoz" pojednávající o hrdinském francouzském letci Jeanu Mermozovi.

V rámci doprovodného programu připravil skladatel Varhan Orchestrovič Bauer workshop filmové hudby spojený s koncertem v pasáži Lucerna. Kavárna kina Lucerna se také stane dějištěm DJ party (např. i režisér Don Letts) a v sobotu i několika koncertů (např. selFbrush, Stan The Man atd.) Během festivalu bude v prostorách kina Světozor probíhat výstava plakátů ke klasickým hudebním filmům z 60. - 80. let 20. století. Poprvé v historii je festival soutěžní, kdy o vítězi rozhodnou diváci svým hlasováním.

Vstupenky budou v prodeji na pokladnách jednotlivých kin. Cena vstupenky na normální projekci je 75 Kč, vstupné na koncerty a projekce s živou hudbou jsou vyšší. V akreditačním centru budou k dostání třídenní a pětidenní pasy. Festival nabízí řadu dalších slev - pro studenty a návštěvníky festivalu Stimul.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY