Vaječné pohlazení od Eggnoise

16.10.2007 16:33 - Kateřina Červenková | foto: facebook interpreta

Výtečná, víceméně jazzová kapela Eggnoise se už pár týdnů pyšní velice zdařilou deskou "Albumen". Příjemný koncert v Paláci Akropolis měl však za úkol především představit nápaditý animovaný videoklip ke skladbě "Home". A to se také stalo. Vedle toho se diváci dočkali, jako tradičně, poctivé show.
Eggnoise, Palác Akropolis, Praha, 15.10.2007
© Honza Průša / musicserver
Eggnoise si tentokrát nechali jeviště pouze pro sebe a přibližně hodinku a půl bavili svoje poměrně početné publikum úsměvnými průpovídkami. Vesměs byly na adresu rádií: "Teď vám zahrajeme hudbu, kterou se bojí zahrát i rádio Rockzone!" Hlavní slovo však měly neotřelé, houpavé, jazzové rytmy. Koncerty téhle skupiny mají vždy odlehčenou atmosféru, muzikanti hýří optimismem, veselá nálada se z nich šíří celým sálem. V čele tohoto nesmírně uvolněného souboru stojí (potažmo sedí) dva Ondřejové, kteří se kromě sympatického laškování s fanoušky skvěle doplňují i po vokální stránce. Na Eggnoise ale baví jejich vzájemný soulad - mezi členy skupiny probíhá plodné jiskření, dodávající vystoupením na osobitosti a svižnosti.

Eggnoise, Palác Akropolis, Praha, 15.10.2007
© Honza Průša / musicserver
Repertoár byl tentokrát vyrovnaný, skupina zahrála písničky z obou desek, čímž vynikl jemný kontrast mezi "What A World" a "Albumen" (makrorecenze). Obě nahrávky jsou nebývale profesionální, svérázné a v tuzemském prostředí rozhodně originální. Zatímco však první z nich se tváří poněkud uhlazeněji, žánrově jednosměrně a servíruje především vajíčka naměkko, ta druhá je syrovější, odvážnější, tudíž i nápaditější, její menu zkrátka nabízí též vajíčka natvrdo. Kde se na desce lehce schyluje k rockovějšímu zvuku, tam to kapela žije pořádně rozjela - na koncertě tedy rozhodně nebyla nouze o pestrost, kapela tím dokazovala, jak je aranžérsky na výši. To nemluvím o tom, že snadno dokázala na jeviště přenést i nejrůznější hudební pozlátka, kterými obarvila svou relativně čerstvou nahrávku.

Eggnoise, Palác Akropolis, Praha, 15.10.2007
© Honza Průša / musicserver
Klíčovým důvodem, proč jsme se v Akropoli všichni sešli, měla být premiéra nového videoklipu ke skladbě "Home". Vznikal téměř půl roku ve spolupráci se studentkou zlínské filmové školy Luckou Pazderkovou. Ta ostatně osobně uvedla promítání roztomilého a luštěninového (pozadí totiž tvoří výhradně jáhly a čočka) příběhu o želvičce s trošku hořkým koncem. Nicméně celé dílko včetně morbidnější pointy si vysloužilo nadšený potlesk. Pak už následovala rozlučka, minutové přemlouvání k přídavkům a kritická desátá odbila.

Podmanivá fúze dominantního jazzu a rocku, blues i swingu poletovala sálem jako meluzína. Každého několikrát obkroužila a rozkolíbala do rytmu. Koncerty Eggnoise mají prostě strhující kouzlo.

Eggnoise, Palác Akropolis, Praha, 15.10.2007

Fotogalerii z koncertu si můžete prohlédnout ZDE.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY