Mazaní králíčci útočí, vzdejte se!

16.10.2007 13:00 - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Sly Rabbits předznamenal již v dubnu singl "Dízy král", který určitě nebyl nudný, a tak vzrostlo očekávání a otázky, co lze čekat od debutu. Ten singl nakonec na albu nehledejte, ale i tak je "There's No Life Without Ideals" nadprůměrný počin, jenž z přehrávače nevyndáte dřív, než dohraje.
7/10

Sly Rabbits - There's No Life Without Ideals

Skladby: There's No Life Without Ideals, Magic Of The Rhytm, Music Is Love, Power Of Funk, Release Me, Get Down, City Without Lights, Success Factory, Special Romance, Beautiful End, Sleeping In My Mind
Vydáno: 17.09.2007
Celkový čas: 43:51
Vydavatel: B.M.S.
V Česku je sice funkových kapel asi tolik jako výjimečných hokejistů v tuzemské extralize, ale když už se nějaká objeví, stojí většinou za to. Ačkoli si Sly Rabbits nehrají s elektronikou jako Monkey Business, nemají vtipné texty plné odkazů, jejich hudba není tak hrává a na desce chybí i nakažlivá energičnost, kterou vlastní Gulo čar, je jejich album dobré. Na otázku proč, je jednoduchá odpověď. Deska "There's No Life Without Ideals" umně skloubila refrény, jež si okamžitě zapamatuje, se skvělou vyhraností muzikantů, kteří využili svých hráčských předností, nehrnuli se na tenký led a předvedli to, co umí. Bez zbytečných experimentů či exhibicionistických onanií. Výsledkem je, že tady není vyloženě slabé místo, album zní profesionálně a svižně odsýpá, za což určitě může i producent Boris Carloff.

Sly Rabbits mají v čele zpěvačku Ester Pavlů, která mě, jak se tak říká, posadila na prdel. Nebýt jí, tohle album by ani zdaleka nevykazovalo takové kvality. Skvělý rozsah, jenž je v hlubších polohách puncován příjemným nakřápnutím, vám asi nezevšední. Obzvlášť v písni "Beautiful End" je opravdovým bonbónkem pro všechny hlasové úchyly. Pro úchyly v oblasti silných melodií je pak závěrečná "Sleeping In My Mind" s opravdu hodně povedeným melodickým motivem, který musí pozitivní energií dobyt i největší Thomy Yorky.

Není to jednotvárná nahrávka, opravdu má čím zaujmout. A pokud už na to devítičlenní Sly Rabbits nestačí sami, pozvou si hosty. Klempířův diktát v "Magic Of The Rhytm" je naplněn jeho typickou poetikou a skladbu to v pravý moment přibrzdí, stejně tak kytara Michaela Šenbauera z Českého srdce ve "Sleeping In My Mind" dodala skladbě potřebný závěrečný šmrnc.

"There's No Life Without Ideals" sice není nahrávkou originální, rozhodně nezpůsobí na naší scéně zásadní průvan, ale je to příjemné album. Pozitivní, melodické a profesionálně nahrané. Co chtít víc?!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY