Skromná odvaha Jennifer

09.10.2007 05:00 - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

Zatímco svou letošní španělskou deskou "Como Ama Una Mujer" objevila své latinskoamerické kořeny a uspokojila fanoušky, kteří volali po skladbách ve španělštině, na novince "Brave" slibuje daleko tanečnější hudbu. Ta se nese ve znamení pokračování dva roky starého předchůdce "Rebirth".
7/10

Jennifer Lopez - Brave

Skladby: Stay Together, Forever, Hold It Don't Drop It, Do It Well, Gotta Be There, Never Gonna Give Up, Mile In These Shoes, Be Mine, I Need Love, Wrong When You're Gone, Brave, Do It Well (feat. Ludacris)
Vydáno: 08.10.2007
Celkový čas: 48:24
Vydavatel: Sony Music
Už když vycházela letos deska "Como Ama Una Mujer", vědělo se, že Jennifer Lopez se letos ozve ještě jednou a sice s další anglicky zpívanou deskou. Zatímco svým španělským debutem uspokojila své náročnější fanoušky a prostřednictvím náročných balad skladatele Estefana ukázala světu, že opravdu v ní nějaký talent dřímá, na své další anglické desce slibovala daleko uvolněnější a tanečnější hudbu. Nutno dodat, že její poslední anglické album "Rebirth" přineslo pouhé dva singly a oproti svým předchůdcům poměrně propadlo. Od "Como Ama Una Mujer" se očekával spíš vpád na španělsky mluvící trh, a tak veškerá pozornost je upřena k novince "Brave", která ukáže, zda-li prodej desek Jennifer bude dále klesat nebo se jí podaří zabodovat jako před lety.

Zatímco na "Rebirth" se pustila do práce s kupou producentů zvučných jmen jako Timbaland, Rich Harrison, Darkchild či Cory Rooney, který doprovázel Jennifer na všech předchozích deskách, na novince zkouší jména, která nejsou tolik profláknutá. Z těch známějších se tu objeví J. R. Rotem nebo Bloodshy & Avant, méně známé zastupuje duo Lynn & Wade LLP, které má na svědomí hned čtyři skladby, The Platinum Brothers nebo Hit-Boy. Že by název desky "Brave" znamenal, že je Jennifer dost odvážná nahrávat i s neznámými producenty?

Sama Jennifer prohlásila, že "Brave" je směsicí stylů funk, r'n'b, hip hop. Z mého pohledu je zaznamenatelný především vliv popu, což je v podstatě poprvé od její druhé desky "J.Lo", protože třetí "This Is Me... Then" byla ve znamení výraznějšího příklonu k černé hudbě a následující "Rebirth" už byl pouze upevněním pozic ve vodách r'n'b. V tomto duchu pokračuje Jennifer i na novince. Už z prvních dvou singlů se dala vypozorovat jistá žánrová kolize, kdy první "Do It Well" je daleko více přikloněn k r'n'b, zatímco klubový "Hold It, Don't Drop It" je jakousi směsí tanečního popu s funkem. Popovou vlnu na desce pak reprezentují hlavně skladby "Mile In These Shoes" a titulní "Brave", přičemž bych obě zařadil mezi to nejpovedenější z desky. S čím se mi těžko smiřuje, je balada "Wrong When You're Gone", což je za prvé tuctová r'n'b balada, za druhé poté, co jsem slyšel verzi zpívanou autorkou skladby Keri Hilson, musím přiznat, že jejímu černému hlasu sedne daleko lépe.

Mezi fanoušky Jennifer Lopez se najdou dvě velké skupiny. Ta, která už od její první desky volala po příklonu k latino popu, a ta, která si vychutnává především r'n'b tvorbu. Ta druhá nepochybně tvoří většinu, a tak pokud si ji Jennifer chce udržet, dá se vydání alba "Brave" považovat za poměrně vypočítavý krok, jelikož přichází jenom pár měsíců po španělské desce "Como Ama Una Mujer", která bude zřejmě neprávem odsunuta do ústraní. Tím ale rozhodně nechci říct, že "Brave" není deska, která by nestála za poslech.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY