Kanye West dobyl americké žebříčky

20.09.2007 10:41 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Kanye West může otevřít šampaňské. Ostře sledovaný souboj s 50 Centem vyzněl v jeho prospěch. A nejenže "Graduation" debutuje na čele žebříčku s bezmála milionovým prodejem, singl "Stronger" se ještě navíc posunul na číslo jedna v singlové hitparádě.
Kanye West - Stronger
© facebook interpreta
Humbuk kolem jeho nové desky pomohl Kanye Westovi, aby konečně dotáhl "Stronger" na číslo jedna singlového žebříčku. Na zbytek Hot 100 shlíží West z vrcholu potřetí ve své kariéře, předchozí hity byly "Slow Jamz" a "Gold Digger". Kromě Británie a USA zvítězil singl už jen na Novém Zélandu, dvojka mu patří v Austrálii, Kanadě, Litvě a Irsku. "Crank That" od Soulja Boye klesá na dvojku, Timbaland s "The Way I Are" se posunuje na trojku. Z albové bitvy hiphopových hvězd těží i 50 Cent, jehož "Ayo Technology" už je na pětce. R'n'b zpěvák J. Holiday je poprvé v desítce, když "Bed" patří šestka. Do Top 10 se posunul i nový singl Pink "Who Knew", patří mu devítka a je to její hit číslo osm. Vypadá to, že Kanye Westovi nestačí dosavadní úspěchy a potřebuje další. Jeho nový singl "Good Life" natočený s T-Painem je na čtrnáctce nejvýše postavenou novinkou týdne. Do dvacítky poskočila i Alicia Keys s "No One", kterému patří sedmnáctka. "I Get Money" 50 Centa uzavírá Top 20. První velký úspěch na žebříčku Billboardu slaví kanadská zpěvačka Feist, když "1234" startuje na čísle 61. Pomohlo jí, že píseň zní v reklamě na iPod Nano, kterou protáčí americká média. Pilotní singl k nové desce Backstreet Boys se jmenuje "Inconsolable" a patří mu číslo 86. Rok a čtvrt po vydání alba "Loose" neustává Nelly Furtado ve vytahování singlů, pátý americký je "Do It" a patří mu číslo 88.

    Top 10 - singly:
  1. Kanye West - Stronger
  2. Soulja Boy - Tell 'Em Crank It Up
  3. Timbaland ft. Keri Hilson - The Way I Are
  4. Fergie - Big Girls Don't Cry
  5. 50 Cent - Ayo Technology
  6. J. Holiday - Bed
  7. Keyshia Cole - Let It Go
  8. Nickelback - Rockstar
  9. Pink - Who Knew
  10. Plies - Shawty

Kanye West - Graduation
© facebook interpreta
O vítězi hiphopové bitvy roku je rozhodnuto. Kanye West porazil 50 Centa. "Graduation" prvního jmenovaného si v týdnu od 11. září koupilo 957 tisíc Američanů. Je to ohromující číslo znamenající nejvyšší týdenní prodej za poslední dva roky (a patnáctý od roku 1991). Poslední, kdo prodal v úvodních šesti dnech více byl...ehm...50 Cent a jeho "The Massacre". Pro Westa je to osobní rekord a zopakování čísla jedna minulého alba "Late Registration" (v prvním týdnu prodalo o sto tisíc méně než "Graduation"). 50 Cent je tedy poražen a vůbec poprvé jeho album nestartuje na čísle jedna. I tak se "Curtis" prodalo úctyhodných 691 tisíc, což bohatě stačilo na druhou příčku. S trojkou se musí spokojit Kenny Chesney. Jeho tři poslední alba vládla Hot 100, výsledek 387 tisíc pro "Just Who I Am: Poets & Pirates" ale stačil v nabitém týdnu jen na bronz. Na čtyřku klesá z jedničky soundtrack "High School Musical 2", Miley Cyrus je se svým dvojalbem pátá. Do desítky se na čísle osm vrací zpěvačka Colbie Caillat s "Coco". Další novinkou v Top 20 je na šestnáctce třetí soundtrack k seriálu "Grey's Anatomy". Největším hitům Trishy Yearwood patří číslo 22, teenagerská r'n'b skupina B5 debutuje s "Don't Talk Just Listen" na příčce 27. Ve stovce nejprodávanějších alb zažívají premiéru Animal Collective, jejichž "Strawberry Jam" figuruje na začátku osmé desítky.

    Top 10 - alba:
  1. Kanye West - Graduation
  2. 50 Cent - Curtis
  3. Kenny Chesney - Just Who I Am: Poets & Pirates
  4. Různí - High School Musical 2 (OST)
  5. Miley Cyrus - Hannah Montana 2/Meet Miley Cyrus
  6. Fergie - The Dutchess
  7. Nickelback - All The Right Reasons
  8. Colbie Caillat - Coco
  9. Různí - Now 25
  10. Justin Timberlake - FutureSex/LoveSounds

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY