Kosmická politika podle Murcofa

05.10.2007 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Vesmír je nekonečný a významní astrologové stále přicházejí s novými objevy, zjištěními a dohady. Murcof je neméně zaangažovaný badatel, který hledá kosmická tělesa a nechá se unášet na chomoutech komet. Jeho deska "Cosmos" přináší rozsáhlé symfonie, v nichž hledá nejen objevená tělesa a svůj rukopis.
8/10

Murcof - Cosmos

Skladby: Cuerpo Celeste, Cielo, Cosmos I, Cometa, Cosmos II, Oort
Vydáno: 17.09.2007
Celkový čas: 56:16
Vydavatel: Starcastic
Roky letí a vesmír se podle některých teorií stále rozpíná, není jediné otočky Měsíce kolem Země, aby astrologové nepřišli s nějakým novým zjištěním. Člověk by rád doletěl dále než jen na zmíněnou planetu rotující okolo nás. Smělé plány, velké peníze a vize na dlouhá léta dopředu. Je otázkou, co kují Japonci a jiní tajnůstkáři v pomyslném vesmírném soupeření; dějiny se stále opakují. Nemálo snílků si maluje dobrodružství, že díky cestovní kanceláři zasednou v jednom z raketoplánů a podívají se na oběžnou dráhu. Na toto téma už vzniklo nespočet knížek, filmů a hudby. Murcof, vlastním jménem Fernando Corona, se na svém nejnovějším opusu "Cosmos" pokouší o totéž.

Pokud jste slyšeli jeho předchozí desky "Martes", "Utopía" a "Remembranza", asi vás na novince nepřekvapí žádný nepředvídatelný jev. Žádná padající hvězda nezasáhne strom vedle vašeho domu a sny se nerozplynou jako zmrzlina pod žárem Slunce. Striktně se drží táhlých symfonických aranžmá, v kterých důmyslně vrství syntetické atmosféry, které dokresluje mnoha zvuky. V pražském planetáriu by po takovém soundtracku k pozorování nebeských výšek sáhli s radostí a bez sebemenších zábran.

Klasici new age (v čele s Vangelisem nebo Jarrem) jsou dávno vyčpělí, Murcof jde na věc chytřeji. Jeho pojetí ambientu v zábřesku nemalého čerpání v idmku dává tomuto žánru novou tvář, která nemá hranic. Talent tohoto Mexičana rafinovaně sahá i po smyčcových aranžmá, která se syntezátorovým základem pevně překonávají nával hvězdného prachu a odpadu plujícího prostorem okolo vašeho lunárního modulu. Varhanové oratorium v úvodní "Cuerpo Celeste" je start do neznáma přes dvojdílné poznání v titulní kompozici nebo sledování intenzivní záře za průletem skladby "Cometa". Babí léto prý na krátko dorazí, vemte si přehrávač a vyražte mimo město na nějaký kopec a pozorujte vše, co se děje nad vámi. "Cosmos" je přívětivý doprovod, abyste se neztratili a nezalekli roje problikávajících světelných paprsků zdáli.

Mezi skladbami probublávají kosmické ruchy, které Murcof dokázal vytříbeně doplnit o poutavé symfonie. Ty vám nedají spát a nejednou se přistihnete, že se doopravdy v polospánku vydáte na nějakou tu pouť do neznáma. Politika těchto manévrů je přímo odevzdána do jeho rukou, ničeho se nebojte a nechte se vést.

PS: Murcof vystoupí na brněnské Flédě v rámci festivalu New New (15.-18. listopad 2007).


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY