Příběh s tisícem a jednou tváří

03.10.2007 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Anoushka Shankar je nejenom zručná hráčka na sitár. Karsh Kale naopak studiový mág a perkusionista. Jejich společné dílo "Breathing Under Water" je propletenec mnoha stylů, kterému však dominuje vytříbený ethno-pop. Desku svou účastí okrášlil Sting a pokud máte rádi zvuky Dálného východu nebudete litovat.
7/10

Anoushka Shankar & Karsh Kale - Breathing Under Water

Skladby: Burn, Slither, Breathing Under Water, Sea Dreamer (With Sting), Ghost Story, PD7, Easy, Little Glass Folk, A Perfect Rain, Abyss, Oceanic Part 1, Oceanic Part 2, Reprise
Vydáno: 17.09.2007
Celkový čas: 62:25
Vydavatel: Parlophone
Etnická muzika promlouvá jazykem teritoria, odkud pochází. Stále častěji se dnes ale potkáváme s jejím spojování s tanečními rytmy nebo mixem s profláknutějšími styly. Když Sting natáčel album "Sacred Love", pozval si k tomu i Anoushku Shankar. Ten pro změnu kombinuje dance prvky s world music a spolupracoval s mnoha dýdžeji. Společný počin dostal podtitul "Breathing Under Water" - na obalu se schovávají pod deštníkem a přečkávají letní přeháňku, možná i důkladnou průtrž, což nápad na booklet efektní.

Pokud se ponoříte do krás jednotlivých kompozic, zjistíte, že Anoushka a Karsh vsadili spíš na klasické orientální motivy. V instrumentálních skladbách se odrážejí poutavá symfonická aranžmá a vy se rázem ocitnete v "Příbězích tisíce a jedné noci". "Slither" a titulní mezihra začarují emoce hned z kraje desky. "Little Glass Folk" nebo dvoudílná "Oceanic" taktéž nemohou urazit žádného ctitele. Hudba se zde proměňuje v kouzelnou kulisu, která evokuje mnoho vzpomínek a spojitostí na dávné báje.

Vokálních skladeb tu tolik nenaleznete. V "PD7" se hlasové linky proměňují v jeden z dalších nástrojů. Anoushka si vás však získá v nádherné "Burn" nebo naopak trošku vystraší v lehké triphopové variaci jménem "Ghost Story". O Stingovi byla již řeč a opomenout "Sea Dreamer" by byla velká škoda. Tento gentleman vrátil protislužbu a zvuk sitár v rukou Shankar našel téměř dokonalé souznění s jeho zpěvem. "Breathing Under Water" je citlivě sestaveným cyklem dějových obrazců, které ukazují, jak se mohou spojovat odlišné hudební kultury. Kdyby takto snadno našli řeč i znepřátelené národy, to by byla krása!

Anoushka Shankar a Karsh Kale našli přívětivé propletence tónů a brnkání sitár nelze odepřít jejich blahodárné účinky. Výsledek "Breathing Under Water" je podmanivý, okouzlující, přesto se ale z hudebních podkladů dalo vytěžit důmyslnější mistrovské dílo.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY