Zářijový MUSIC upozorňuje na nové album Jamese Blunta

07.09.2007 10:33 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Music 09/2007
© Music 09/2007
Titulní strana poprázdninového Musicu upozorňuje na jeden z prvních očekávaných podzimních bestsellerů. JAMES BLUNT prodal jedenáct miliónů kusů debutu "Back to Bedlam" a jeho největší hit "You´re Beautiful" byl zvolen nejotravnější písničkou všech dob. Teď se vrhá do jámy lvové s druhým albem "All The Lost Souls". "Poslední dva roky to byla celkovým pohledem báječná jízda. Potkal jsem spoustu skvělých lidí, mám nespočet neopakovatelných zážitků. Ano, taky jsem si užil lesk a bídu popularity, kdy mě na jedné straně stavějí na piedestal a zároveň drsně zadupávají do země. Ale s tím nic nenadělám. Musím být vděčný za to, kde teď jsem."

A co dalšího lze najít v zářijovém MUSICu?

MANU CHAO Hudební šaman (Saša Neuman)
Rebel, tulák, autor skvělých písní, politický radikál, zastánce utlačovaných a superhvězda, která si nosí vlastní zavazadla. Žádnému jinému muzikantovi se v posledních deseti letech nepodařilo ztělesnit marleyovskou kombinaci politické angažovanosti, lásky k obyčejným lidem a soucítění s celou planetou tak, jako drobnému francouzskému chlapíkovi jménem Manu Chao. Desky vydává jednou za pár let. Velké turné při jeho kočovném způsobu života nepřichází v úvahu. Když ho pozvou na Brit Awards a setkání se Stingem, Davidem Bowiem a Robbiem Williamsem, radši jde s kamarády do hospody.

FOO FIGHTERS Občas se to zvrhne (Martina Kotrbová)
Bubeníci jsou specifická muzikantská kategorie. Obdivovaní pro svou páru, zásadní podíl na energii kapely či mužnou přitažlivost. Podceňovaní, pokud jde o inteligenci (mají přece vymlácené mozky) a hudební kreativitu. Každé zobecnění však povoluje spoustu výjimek. Jednou z těch nejokatějších je David Grohl. Kdysi v Nirvaně vzorně plnil roli energetické smrště a sexuálního magnetu. Pokud jde o skladatelskou tvořivost, prozíravě se držel stranou a psal si písničky do šuplíku. "Měl jsem na paměti dávný muzikantský vtip: jak zněla poslední věta, kterou řekl bubeník předtím, než ho vyhodili z kapely? Chlapi, co kdybychom zkusili nějakou moji skladbu?"

ONDŘEJ SOUKUP Umělec bez biče nic neudělá (Josef Vlček)
Gramofirma naplánovala vydání nového alba Lucie Bílé na polovinu září. Koncem srpna ještě chyběla jedna celá píseň, základy pro druhou a vlastně ani neexistoval název. "Ne, nebudeme to mít hotové ani omylem," říká skladatel Ondřej Soukup, tentokrát bez slovního doprovodu Gábiny Osvaldové, která je zrovna na chatě.

BOW WAVE Spotřebujte naši hudbu (Vladimír Vlasák)
Karlovarští Bow Wave jsou vyslanci hip hopu do jiných sfér populární muziky. Přitom jejich songy dávají zapomenout i na stylová specifika. Vynikají dobrými texty i vtipem. Dokladem je nová hitůvka BoreCzech, čti Boreček, která si úspěšně razí cestu k posluchačům. Předznamenává zbrusu nové album Spotřebič, ve slangu Bow Wave Spo3bitch, které je následovníkem desky Emigrant z roku 2005.

VELVET REVOLVER Si nastavili čas (Josef Vlček)
Prý jen pár dní po tom, co se čtyři muzikanti z Velvet Revolver rozhodli přijmout Scotta Weilanda za svého zpěváka, se jejich nový kolega dostal kvůli heroinu znovu do léčebny. Ostatní za ním přijeli a s překvapením zjistili, že Scott má stejného ošetřujícího lékaře jako měli někteří z nich už předtím. "Teda kluci," řekl jim prý tenkrát doktor venku, "sotva jste se z toho sami vylízali. Proč si berete do kapely zrovna jeho?" Velvet Revolver přesto s Weilandem zůstali a úspěch debutu Contraband ukázal, že aspoň po profesní stránce to nebylo špatné rozhodnutí.

MARPO Můžu se vyjádřit bez okolků (Lukáš Kadeřábek)
S rapem začal ve třinácti a během osmi let se dostal do zdejší první ligy. Jeho ambice jdou ale ještě dál. Spolupracuje s Američany, novou desku vydává u Universalu a produkuje mu ji Fin Kfied. Nejen tím, ale především svými rýmy vyvolává Marpo řadu rozporuplných reakcí.

Další rozhovory a články nového čísla:

OCHUTNÁVKY PODZIMNÍ SKLIZNĚ (D. Vik), UNITED FLAVOUR Všechny styly dohromady (S. Neuman), RADŮZA Na hudební křižovatce (Vl. Vlasák), KOMAJOTA Start jako z pohádky (Vl. Vlasák)

V pravidelných rubrikách nabízí nový MUSIC přehled filmových premiér, hudebních a filmových novinek, měsíční hitparády IFPI a obvyklou porci recenzí a soutěží o nová CD, DVD a lístky na koncerty.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY