Slyšeno v předstihu: 50 Cent - Curtis

04.09.2007 14:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

50 Cent - Curtis
© facebook interpreta
Rapper 50 Cent. Obě desky se objevily na internetu minulý čtvrtek, a zahájily tak debatu o tom, čí album je lepší.

Srovnávat Kanyeho a Fiddyho novinky je ošemetné, každý z nich hraje jinou ligu pro jiné posluchače. Zatímco svalovec v neprůstřelné vestě jde ve stopách pouličních gangsterů N.W.A. nebo Geto Boys, intelektuál v růžovém roláku navazuje na "uvědomělý" rap De La Soul nebo A Tribe Called Quest. Westovo album je samozřejmě chytřejší a barevnější, "Curtis" bude pro změnu víc bodovat v klubech. Koupí si ho ale alespoň pět milionů fans, jak se to podařilo "The Massacre"?

Druhé Fiddyho album pod hlavičkou Shady Records prodávaly hlavně popové singly ("Candy Shop", "Outta Control (Remix)" a "Just A Lil Bit") a podobné se 50 Cent snažil mezi novým materiálem najít už od dubna. Marně. Každý měsíc vypustil z desky jeden, žádný z nich ale žebříčky nezatřásl. Byl to další důkaz pohasínající slávy rappera, který od nepovedeného beefu s The Game a po rozpačitě přijatém autobiografickém filmu "Get Rich Or Die Tryin'" ztrácí kouzlo? Čísla ukážou. Po několika posleších se ale dá říct, že "Curtis" se poučil z chyb "The Massacre". Fiddymu naštěstí došlo, že koketování s popovými refrény mu podráží nohy mezi hardcore fanoušky a také, že už nestačí donekonečna opakovat trik s klonováním "In Da Club". Ačkoliv většina tracků se točí kolem jeho typického, těžkotonážního zvuku, celkově přináší nové album rozmanitější sound. Stačí, když napíšu, že šestnáct skladeb pochází z pera patnácti producentů (jen Havoc z Mobb Deep napsal dvě písně). Nejbarevnější je prostřední část s Timbalandovým "Ayo Technology" a soulovou vložkou "Follow My Lead" (další singl).

50 Cent
© 50cent.de
Na desce zůstaly singly/nesingly "Amusement Park", "Straight To The Bank" a "I Got Money", jako kdyby nás chtěl rapper tvrdohlavě přesvědčit, že to jsou povedené kousky. Mě nepřesvědčil, možná jen ten poslední s ravevovou basovou linkou může stát hrdě v řadě jeho nejlepších tracků. Ačkoliv Fiddyho rapové skills zůstávají neprůstřelné, textově je to těžká únava materiálu. Pokud jsem si všiml, o devíti kulkách ve své hrudi už toho moc neřekne, zato s oblibou připomíná stav svého bankovního konta i nedávnou úspěšnou transakci s prodejem akcií nápojové společnosti s veršem: "I take quarter water, sold it in bottles for two bucks. Coca-Cola came and bought it for billions, what the fuck?!" ("I Got Money"). Bohužel si neodpustí ani pubertální vtípky na účet Lil Waynea, kterého fotografové vloni zachytili při polibku s adoptivním otcem, jiným rapperem Birdmanem. A to vůbec nemluvím o sexuálních metaforách z "Amusement Park". Pokud hledáte originální rapovou výpověď a zajímavá témata, u Fiddyho se rozhodně nedočkáte.

"Curtis" podpořily zpěvačky Mary J. Blige a Nicole Scherzinger, zpěváci Robin Thickle, Akon a Justin Timberlake a mezi producenty samozřejmě nechybí ani Dr. Dre a Eminem, který také v jedné skladbě rapuje. Z Fiddyho kohorty G-Unit se tentokrát představí (naštěstí) jen Tony Yayo, smějící se v "Straight To The Bank" a rapující v závěrečné "Touch The Sky". Tak mě napadá, nebyl to náhodou název čtvrtého singlu z posledního alba Kanye Westa "Late Registration"?

"Curtis" se 10. září vydá do obchodů a do boje s "Graduation" s následujícím tracklistem: Intro, My Gun, Man Down, I'll Still Kill, I Get Money, Come & Go, Ayo Technology, Follow My Lead, Movin' On Up, Straight To The Bank, Amusement Park, Fully Loaded Clip, Peep Show, Fire, All Of Me, Curtis 187, Touch The Sky.

PS: 50 Cent přijede 21. listopadu do Prahy, kde se představí v T-Mobile Aréně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY