Skvělé album a jeho neméně skvělá reedice

29.08.2007 05:00 - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Mám nějak poslední dobou štěstí na reedice starých desek. Ne vždy jsou úplně vydařené a smysluplné. Ovšem pokud existuje cosi jako dokonalá reedice, pak je to "Ulice". Když si k tomu přičtete, že se jedná o jednu z nejlepších desek Olympicu, lze si při poslechu jen tiše chrochtat blahem.
9/10

Olympic - Ulice

Skladby: Ulice (Život), Okno mé lásky (Láska), Úspěšný mladý muž (Úspěch), Tváře slov (Strach), Ulice II, Paní Nostalgie (Samota), Já (Sobectví), Černá mše za nukleárního boha (Nenávist), Každý den (Ohlédnutí), Ulice III (Život); Bonusy: Jasná zpráva, Já je znám, Dnes už ne, Nikdo nejsme akorát, Blíženci, Nic víc, Každý den (Ohlédnutí Live), Já (Sobectví), Černá mše za nukleárního boha (Nenávist), Ulice I (Život)
Vydáno: 09.08.2007
Celkový čas: 76:14
Vydavatel: Supraphon
Albem "Ulice" napsal Olympic v roce 1981 druhou kapitolu své tematické trilogie, která začala o rok dříve "Prázdninami na Zemi" a zakončena byla roku 1984 "Laboratoří". Příznivci starého dobrého Olympicu mě teď asi budou spílat, ale podle mého názoru se jedná o naprostý vrchol tvůrčích sil kapely a na tyto počiny kvalitativně nedosahují ani kultovní první dvě alba, tedy "Želva" a "Pták Rosomák". A byť ve třetí části trochu docházel dech, tak "Prázdniny na Zemi" a "Ulice" zastihly skladatele Petra Jandu a textaře Zdeňka Rytíře ve vrcholné formě.

"Ulice" je sice koncepčním albem pojednávajícím o vztazích mezi lidmi, jejich touhách, láskách, strachu a temných myšlenkách, zkrátka o životě, ale přesto se z ní vylouply hnedle dva hity (pokud tedy pomineme fakt, že na počátku osmdesátých let bylo album hitem jako celek, prodalo se jej 170 tisíc kusů během prvního půlroku): rock'n'rollová vypalovačka "Já (Sobectví)" a nádherná balada "Okno mé lásky (Láska)", při jejímž nahrávání se prý draly slzy do očí i otrlým zvukovým technikům. Orámování alba trojskladbou "Ulice I - III" pokaždé s jiným textem (jen minutu trvající dvojka zakončovala první stranu gramofonové desky) společně s předposlední hardrockovou budoucnost Olympicu předznamenávají skladbou "Každý den (Ohlédnutí)", skvěle drží celek pohromadě. Zároveň na desce není jediná píseň, kterou by bylo možno označit za vatu. Všechny skladby jsou vzácně vyrovnané a všechny silné.

Každá správná reedice byť sebelepšího alba ale má mít něco navíc. A "Ulice" vydaná v rámci Zlaté edice Olympicu toho nabízí požehnaně. Základem je samozřejmě kvalitní remastering. A tím si můžete být jisti, vaše uši si smlsnou. A co bonusy? řeknete si možná. Jistě, jsou tu a není jich málo. Šest skladeb nahraných v letech 1981 až 1983, vydaných tehdy jen na singlech, a to včetně obřího hitu "Jasná zpráva", živá verze skladby "Každý den (Ohlédnutí)" nahraná při oslavách 20 let skupiny v Lucerně a pro srovnání tři písně z alba "Ulice", jak je kapela nahrála znovu v loňském roce s aranžemi obohacenými o dechovou sekci a dívčí sbor. Navíc booklet se všemi podstatnými informacemi o všech skladbách a dobové i jiné souvislosti vysvětlujícím komentářem Jaromíra Tůmy a kouzelná, gramofonové desky evokující grafika samotného disku.

Nejenže "Ulice" je výtečné album, které ani šestadvacet let po svém vzniku neztratilo nic ze svého kouzla, ale pokud reedice, tak takhle nějak má vypadat. Chvályhodný počin.

Zlatá edice

Reedice "Ulice" vyšla v rámci řady nazvané Olympic - zlatá edice. Supraphon v ní vydává podobně vybavené reedice všech alb skupiny v chronologické pořadí již od roku 2004. Postupně tak vyšly vždy obohacené o bonusy v podobě zejména dobových singlů desky: "Želva", "Pták Rosomák", "Jedeme, jedeme", "Olympic 4", "Marathon" a "Prázdniny na Zemi". Bohužel musicserver dostal k recenzi až toto sedmé album. Ale jako spokojený majitel celé řady mohu nákup těchto reedic každému fanouškovi s klidným srdcem doporučit.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY