Šedesát sekund na cédéčku

07.09.2000 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Hudební "doprovody" filmů se staly nedílnou součástí jejich úspěšnosti a mnohdy jsou mnohem lepší než filmy samotné. Jedním z dalších je soundtrack k filmu "Gone In 60 Seconds".
8/10

Šedesát sekund na cédéčku

Skladby: The Cult - Painted On My Heart, Gomez - Machismo, Moby - Flower, Groove Armada (vocals by M.A.D.) - Rap,
Celkový čas: 55:28
Film "Gone In 60 Seconds" neboli česky "60 sekund" je velmi oddechová a příjemná záležitost. Jednoduchá dějová linka, jejíž rozuzlení znáte již na počátku filmu, pouze trochu překvapí, jak vlastně k němu dojde. Hlavní role se ujal Nicolas Cage, který si zde po odmlce v tomto akčním "oboru", zahrál jednoho drsňáka se šikovnými ručičkami. Ve filmu můžete uvidět raritky jezdící na čtyřech kolech, byl zde kladen důraz na dokonalé natočení zvuků motorů. Ale pojďme od filmu k jeho soundracku. Na něm naleznete známá i méně známá jména. Původní hudbě z filmu (Trevor Rabin) je zde ponechán prostor necelých tří minut v závěru alba. Soundtrack se honosí třemi nikde jinde nevydanými skladbami (Gomez, Moby, Groove Armada).

Album je sestaveno ze směsi rocku, taneční hudby a rapu. Toto vše skvěle doplňuje děj filmu, který dynamicky ubíhá a vrcholí v závěrečné honičce. Úvodní skladba "Painted On My Heart" od skupiny The Cult, která se objevila jako pilotní singl tohoto soundtracku, je pohodový song, který navnadí na poslech toho, co teprve přijde. Následují tři skladby, jak jsem již uvedl, které na tomto soundtracku vycházejí úplně poprvé. Nejdříve to je Gomez a jeho "Machismo", což je kombinace tanečních rytmů a zvukových smyček (kytary, atd.). Mobyho skladba "Flower" je udělána po vzoru skvělého alba "Play", což nepotřebuje bližší komentář, protože toto album už asi zná každý (nebo aspoň singly z této desky) a je to jedna z největších perel celého soundtracku. Poslední poprvé vydanou skladbou je "Rap" od projektu Groove Armada, tak toto je další song z těch povedenějších skladeb alba, pomalejší rytmus, navrstvené syntenzátory a příjemný vokál.

Na soundtrack bylo zařazeno několik rapovaných věcí (Method Man/Redman, DMX, Ice Cube). DMX jsou veselý a pohodový, ve filmu zběhlý Ice Cube přispěl skladbou "Roll All Day", ve které jsou samply z filmu (zavírání dveří, rozbíjení skla a pokřiky z jednoho záběru filmu). Dále je zde několik dnes již klasických vypalováků od The Chemical Brothers nebo Apollo Four Forty. Poslední jmenovaná skupina si ještě vystřihla remix skladby "Better Days" od Citizen King a přepracovala ji k obrazu svému. Jedním z dalších příjemných překvapení je skladba "Never Gonna Come Back" od BT, který opustil vody sladkého trancu, trošku přitvrdil, vysamploval kytarové rify, pozval si vokalistu a výsledek zní velmi dobře. Další dvě kytarové záležitosti (Caviar, A3) jsou ani dobré ani špatné, ale na soundtrack se hodí.

Celkově se tedy soundtrack k filmu "Gone In 60 Seconds" povedl, jde po stopách povedených soundtracků k filmům "Matrix", "Spawn" nebo "Pulp Fiction". Možná se povedl více než film, který asi nedosáhne takového úspěchu jako "Matrix". Myslím si, že soundtrack "Gone In 60 Seconds" aspiruje na označení "Soundtrack roku", povedl se, nejenom kvůli pestrosti, ale i volba skladeb se k filmu hodí.

Album: OST - Gone In 60 Seconds
Hodnocení: 8/10
Celkový čas: 55:28
Skladby: The Cult - Painted On My Heart, Gomez - Machismo, Moby - Flower, Groove Armada (vocals by M.A.D.) - Rap, Chemical Brothers - Leave Home, Method Man/Redman - Da Rockwilder, Ice Cube - Roll All Day, Caviar - Sugarless, BT (featuring M. Doughty) - Never Gonna Come Back, A3 - Too Sick To Pray, DMX - Party Up (Up In Here), Apollo Four Forty - Stop The Rock, Citizen King - Better Days (And The Botom Drops Out) remix by Apollo Four Forty, Trevor Rabin - Boost Me



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY