Tančí celá rodina

26.05.2007 05:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Nahoru po schodišti dolů band vydává svou novou desku "Tanec!" pod novým, zkráceným jménem Schodiště. Ten starý odešel spolu s bubeníkem a textařem Markem Brodským. Jinak ale nečekejte žádnou výraznou změnu. Pořád se jedná o typický český pub-rock.
7/10

Schodiště - Tanec!

Skladby: Síla romantiky, Simple Simon, Ufoun, Pudu a skočim z Bezdězu, Kdo to stojí na mostě, Slabikář, Vypustili rybník, Ich bin erschossen, Námořnická, Los Pinokios, V Praze 7, Jedu jedu
Celkový čas: 44:38
Vydavatel: Indies MG Records
Většina Čechů chodí alespoň občas do hospody. Vždyť pivo je, ať se nám to líbí, nebo ne, náš národní nápoj. Proto se nemůžeme divit, že je u nás tak oblíbený pub-rock. Jedním z jeho představitelů v rámci tuzemské scény je kapela Schodiště, která vznikla přerodem legendárního Nahoru po schodišti dolů bandu. Schodiště ale není jen obyčejný hospodský bigbít, který osloví pouze posluchače ze zaplivaného pajzlu čtvrté cenové skupiny. Kapela může zaujmout celou rodinu od babičky až po vnoučata. Na aktuálním albu "Tanec!" si totiž každá generace může najít něco sobě vlastního.

Pub-rock je už z logiky věci jednodušší hudba, která je často poslouchatelná pouze spolu s nezbytným alkoholem v krvi. A čím víc je ho k akceptaci pub-rockové kapely třeba, tím horší a jednodušší je její nahrávka. Na jedné straně (koeficient poslouchatelnosti je tak pět piv) se nacházejí kapely jako Alkehol, na straně druhé (lze bez újmy slyšet i za střízliva) je právě Schodiště na svém aktuálním albu. I přesto ale splňuje vše, co je pub-rocku vlastní. Jednoduché chytlavé melodie si zapamatujete již s prvním poslechem ("Síla romantiky", "Ufoun"), v textech se až na vyjímky ("V Praze 7") příliš nefilozofuje a čato se používá milých pubertálních dvojsmyslů ("Slabikář"). Nejdůležitější je ale silný, zapamatovatelný popěvek, který si s kapelou na koncertě každý rád zakřičí.

Pub rock je vlastně moderní odnož tancovačkových dechovek a odrhovaček, a tak se není čemu divit, že si Schodiště přizvalo do skladby "Simple Simon" ten největší symbol dechovkářů, v minulých dobách se Na Vlachovce pravidelně scházejícího Josefa Zímu (tančit začíná babička). Stejně přirozeně a na místě je citace z dnes již zlidovělé "Árie měsíce" (k babičce se přidávají rodiče). Úvodní verš "Plavu si ani nevím jak" přechází v hutný kytarový riff, na kterém stojí celá skladba. A spolu s prvními verši "Ema má maso, já se mám / hodil jsem laso, půjdeme k nám" skladby "Slabikář" se na parket přesouvají i vnoučata.

Schodiště ve své třičtvrtěhodině rozpohybuje celou rodinu a to není málo. Na druhou stranu s opakovanými poslechy již není na albu moc co objevovat a jen několik desítek poslechů bude stačit k jeho ohrání. Takový je ale většinou úděl všech hospodských kapel.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY