Přijď se ke mně zahřát... Jane, miluji tě!

23.05.2007 13:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Maroon 5 si dali s druhou deskou pěkně na čas, ale po hitech "This Love" a "She Will Be Loved" se vracejí v dobré formě a mnohem zkušenější. Jejich novinka "It Won't Be Soon Before Long" je vyrovnanější než debut "Songs About Jane", přestože "Makes Me Wonder" není zrovna šťastná volba pro pilotní singl - deska nabízí i lepší záseky.
7/10

Maroon 5 - It Won't Be Soon Before Long

Skladby: If I Never See Your Face Again, Makes Me Wonder, Little Of Your Time, Wake Up Call, Won't Go Home Without You, Nothing Lasts Forever, Can't Stop, Goodnight Goodnight, Not Falling Apart, Kiwi, Better That We Break, Back At Your Door, Infatuation
Celkový čas: 44:58
Vydavatel: Universal
Některé kapely jsou nepoučitelné a s vydáním druhé desky nijak nechvátají. Při čekání skalním fanouškům občas pomůže dodatečné napumpování kariéry: to když debut chytne pořádný dech až po několikátém singlu, načež se obohacená edice původního alba začne prodávat doslova na kila. Jedním z typických úkazů tohoto jevu jsou Maroon 5. Jejich prvotina "Songs About Jane" s dokonale provařenými hity "This Love" a "She Will Be Loved" se až po měsících chytla za oceánem, následně doputovala po letech i do Evropy, firma ji pak ještě ždímala vydáním akustického živáku a koncertního DVD. "Songs About Jane" samo o sobě žilo dva roky, a to i přesto fakt, že na něm byly patrné rozdíly mezi hity a zbytkovou vatou.

S tímto vším se parta okolo Adama Levina musela na svém druhém počinu pořádně poprat. Trvalo jí to drobet déle, ale na mnichovském koncertu Maroon 5 předvedli, že nebudou z těch, kteří to zabalí po první desce. Oproti koncertní podobě je novinka "It Won't Be Soon Before Long" ještě blíže popu - pěkně uhlazená a důkladnou produkcí učesaná do líbivého formátu. Dokonce se podařilo i to, že je vyrovnanější než debut. Ale má to háček: za pilotní singl (mimochodem prozatím vcelku úspěšný) nebyl vybrán zrovna vhodný kandidát, "Makes Me Wonder" má na desce mnohem silnější konkurenci.

Maroon 5 všude vykřikují, že při psaní nového materiálu se nechali inspirovat odkazy takových es, jakými byli či jsou Michael Jackson, Prince nebo Talking Heads. Tento posun je cítit a není vyloženě na škodu, tak jako chvilková hlasová blízkost Adama ke Steviemu Wonderovi. "Not Falling Apart" připomene The Police z dob, kdy byli na vrcholu. Jasný hit "Won't Go Home Without You" odkazuje na tvorbu The Rembrandts (kdo si dnes vybaví "Just The Way It Is, Baby"?). Jejich tvrdší rockové kořeny jen strčí své prstíčky, aby se ohřály v našlápnuté "Can't Stop" a v další hitovce "Kiwi".

Pokud se podaří chytře vybrat singly, má druhá deska Maroon 5 šanci zabodovat ještě více než "Songs About Jane". Tihle kluci by měli nabrat pořádný dech i na koncertech, pak bude vymalováno a v nejednom dívčím pokojíčku přibudou jejich plakáty.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY