Noví Cinematic Orchestra? Celkem zklamání

20.05.2007 05:00 - Radek Hendrych | foto: facebook interpreta

Po pěti letech od vydání poslední dlouhohrající desky "Everyday" vypustili britští "filmoví jazzmani" Cinematic Orchestra nové LP "Ma Fleur". V překladu z francouzštiny to znamená moje kytička. Je jiná, než ostatní. Méně voní.
6/10

Cinematic Orchestra - Ma Fleur

Skladby: To Build A Home feat Patrick Watson, Familiar Ground feat Fontella Bass, Child Song, Music Box feat Patrick Watson/Lou Rhodes, Prelude, As The Stars Fall, Into You, Ma Fleur, Breathe feat Fontella Bass, That Home feat Patrick Watson, Time And Space feat Lou Rhodes
Celkový čas: 53:45
Pokud je vám dvacet, pětileté čekání na další dlouhohrající desku nemůžete vnímat jinak než jako pořádnou dobu. Od chvíle, kdy mi bylo patnáct, se toho hodně změnilo (bylo změněno), a ejhle, nejen já od tehdy prošel procesem zrání. Jak jinak si vykládat atmosféru nové desky britských "filmových jazzmanů" Cinematic Orchestra? "Ma Fleur", z francouzštiny přeloženo moje květina, kytka nebo kytička. Pro potřeby recenze vybírám rozhodně třetí variantu. Nejnovější počin Cinematic Orchestra není honosnou kytkou, kterou na konci roku dáváte učitelce za její trpělivost. Není ani uhlazenou květinou, kterou dostanete u vstupu na večírek investičních makléřů. Je kytičkou, subtilní, špatně a nakřivo rostoucí, kterou musíte bránit, zpívat jí a hrát na housle, než usne. Je růží Malého Prince nebo také slunečnicí na sychravý podzim. Tedy ničím, co by vás uchvátilo svou krásou, spíš rozehrává strunu vzpomínek a soucitu. Ano, to je "Ma Fleur".

Desku otvírá nesmírně sentimentální (ano, nesmírně) balada "To Build A Home", kde se hostující vokalista Patrick Watson rozpovídá o tom, jak se popasoval s tradiční mužskou rolí postavit dům a jak že to v tom domě vypadalo. Tedy, vypadávalo. Onehdá, samozřejmě. Teď už je "čas proměnit se v prach." Velmi dojemné kňourání nastiňuje indicii k dalšímu, mnou velice nelibě nesenému vývoji desky.

Příjemný je fakt, že album je koncepčně laděná, tedy na několika místech je předěl mezi jednotlivými písněmi dán pouze stopáží. Takto sevřena je s "To Build A Home" druhá skladba "Familiar Ground". V ní hostuje z předchozího alba "Everyday" ověřená Fontella Bass. Chronologicky vzato přichází první rána: způsob, kterým kapela využila Fontellu, bych nazval zneužitím. Její výjimečné hlasové dispozice zcela zanikají v aranži, kde je všechno podřízeno stěžejnímu dogmatu desky - ubrečené, subtilní melancholii.

Písně plynou z reproduktorů dál a autorovi už je jasné, že témata melancholie a smutku svírají desku do té míry, že žádoucí sevřenost pomalu přechází v panický strach z odklonění se od linie. U čtyřky "Music Box", kde opět hostuje Patrick Watson, přichází s plnou silou ona rozřešovací indicie. Jsou jí Coldplay. V několika skladbách zkrátka Cinematici zní, jako by se rozhodli vypůjčit si pár motivů od profláklejších krajanů. Proč proboha? Možná proto, že způsob, kterým Coldplay dokáží vykreslit nejrozjemnělejší, depresivně-melancholické psychózy, jednoduše funguje a je takovou sázkou na jistotu. Vzhledem k tomu, že se v této emocionální omáčce cinematický knedlík převaluje od skladby jedna až do konce, možná je ten souzvuk (kopírování?) logický.

Skladby na "Ma Fleur" neubíhají, spíše se vlečou, roztékají se. A vybízejí posluchače, aby se roztékal s nimi. Když desku poslouchá člověk, který je momentálně psychicky vyrovnaný, netrpí psychickými poruchami ani rozkladnou melancholií, nastává problém. Potvrzuje se, co milovníci Cinematic Orchestra tušili: že překonat předchozí LP "Everyday" bude téměř neuskutečnitelné. "Everyday" je rozmanitý hudební úkaz, šperk v CD přehrávači. "Ma Fleur" není špatná deska. Jenže oproti tomu, na co je milovník Cinematic Orchestra zvyklý, je na ní zkrátka míň hudby. Jestli budou britští jazzmani následovat osud mnoha kapel, neschopných překonat jedno ze svých dřívějších alb, ukáže až budoucnost. Zatím to tak ale bohužel vypadá.

Album: Cinematic Orchestra - Ma Fleur
Hodnocení: 6/10
Celkový čas: 53:45
Skladby: To Build A Home feat Patrick Watson, Familiar Ground feat Fontella Bass, Child Song, Music Box feat Patrick Watson/Lou Rhodes, Prelude, As The Stars Fall, Into You, Ma Fleur, Breathe feat Fontella Bass, That Home feat Patrick Watson, Time And Space feat Lou Rhodes


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY